Με φωνές για τη διαιτησία, κυρίως από τους δύο «αιωνίους», που δεν έχουν προηγούμενο, έχει αρχίσει το «προβληματικό» πρωτάθλημα της Super League.
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν επιδοθεί στο αγαπημένο τους σπορ, των ανακοινώσεων, των non papers και των tweets όχι μόνο για τα του… οίκου τους, αλλά και για τους αντιπάλους και ουδείς γνωρίζει η κόντρα αυτή πότε και αν θα τελειώσει.
Μία κόντρα που σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ξεκίνησε πολύ νωρίς, πριν καν τη σέντρα του πρωταθλήματος, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο ρεκόρ και φυσικά με επίκεντρο τη διαιτησία, την οποία όλοι θέλουν να… ελέγχουν στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τον στόχο τους. Και αφού η ΕΠΟ και η ίδια η ΚΕΔ δείχνουν ανήμπορες να την προστατέψουν και να την προφυλάξουν, τότε…
Φέτος, βέβαια, είχαν προηγηθεί και οι ανάλογες καταγγελίες από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Χρήστο Σάββα, που παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για «στημένους πίνακες» την ημέρα των αξιολογήσεων, ανάβοντας έτσι το φιτίλι.
Η… φωτιά δεν άργησε να έρθει και ένας Θεός ξέρει για πόσο θα καίει ακόμη.
Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική οι ανακοινώσεις των δύο «αιωνίων» δίνουν και παίρνουν, με αποκορύφωμα τις χθεσινές δηλώσεις του Σάββα Θεοδωρίδη που υποστήριξε ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους διαιτητές.
Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας παρακολουθούσε με προσοχή, όπως διατείνονταν από την ΕΠΟ, τις ανακοινώσεις, αλλά όταν αποφάσισε να επέμβει, το έκανε επιλεκτικά (!) και άσκησε δίωξη για «δυσφήμηση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων» μόνο στην πλευρά του Παναθηναϊκού και την Παναθηναϊκή Συμμαχία, όμως (!). Λες και οι «πράσινοι» τσακώνονταν μόνοι τους.
2006-07: Καλημέρα με ηρεμία
έτος, σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές, τα όργανα άρχισαν νωρίς. Για παράδειγμα, στο… καλημέρα του συνεταιρισμού, την περίοδο 2006-07, η χρονιά ξεκίνησε και κύλησε ομαλά και με την ελπίδα να εκλείψουν παθογένειες από το παρελθόν. Σε σχέση με την περίοδο 2005-06, μάλιστα, οι τιμωρίες διαιτητών και βοηθών μειώθηκαν από 58 σε 39. Το πιο σπουδαίο λάθος δε έγινε με καθυστέρηση, την 27η αγωνιστική, στον αγώνα του Απόλλωνος Καλαμαριάς με τον Παναθηναϊκό από τον Θανάση Μπριάκο, ο οποίος μάλιστα, τέθηκε εκτός πινάκων λίγα λεπτά μετά το φινάλε του αγώνα με επίσημη ανακοίνωση στο site της ΕΠΟ βράδυ Κυριακής!
Αφορμή για τις διαμαρτυρίες από την πλευρά του Παναθηναϊκού στάθηκε το πέναλτι που έδωσε σε βουτιά του Χαλαουανί στις καθυστερήσεις, με το οποίο οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 1-1 και άφησαν και τυπικά εκτός Τσάμπιονς Λιγκ τους «πράσινους».
2007-08: Χωρίς αντιδράσεις
ις επόμενες περιόδους, με εξαίρεση τις ανακοινώσεις που υπήρχαν κατά της διαιτησίας, δεν σημειώθηκαν άλλα παρατράγουδα (η υπόθεση Βάλνερ δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά). Οχι με τη μορφή της τελευταίας τριετίας, δηλαδή: να φωνάζει μία ομάδα, εκτός από τους δικούς της αγώνες, αλλά και για αγώνες του αντιπάλου της και την εύνοια που θεωρεί ότι αυτός έχει.
Η διαιτησία του Τεροβίτσα την 3η αγωνιστική στο 2-0 του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, του Κύρου Βασάρα την 6η αγωνιστική στο 3-3 του Εργοτέλη με τον Ολυμπιακό, ακόμη και οι υποδείξεις του βοηθού Σπύρου Κωτσιαντή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ηρακλή την 26η αγωνιστική (είχε ακυρώσει κανονικό γκολ του Ριμπέιρο του «γηραιού» στο α' μέρος) είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των διαμαρτυριών την σεζόν 2007-08, αλλά το... μέτρο δεν είχε ξεφύγει.
2008-09: Μία από τα ίδια
ην περίοδο 2008-09 οι 35 τιμωρίες έγιναν 49 και η διαιτησία συζητήθηκε έντονα. Το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, για παράδειγμα, στις αρχές Γενάρη και το μαρκάρισμα του Γεωργέα στον Ρουκάβινα, όπου ο Βασάρας έδειξε «παίζεται» και τελικά τιμωρήθηκε με επίπληξη. Νωρίτερα είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ανακοινώσεις η διαιτησία του Μαζαράκου την 4η αγωνιστική στο ΟΦΗ - Ολυμπιακός (0-0). Και την επόμενη χρονιά, πάντως, φαλτσοσφυρίγματα υπήρχαν πολλά, αλλά οι αντιδράσεις δεν... ξέφυγαν.
Ο Σταύρος Τριτσώνης, για παράδειγμα, στα πλέι οφ στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί όπως και ο Δημήτρης Καλόπουλος για τη διαιτησία του στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, πάλι τη 16η αγωνιστική. Την 23η αγωνιστική ο Ηλίας Σπάθας είχε υποπέσει σε σοβαρά λάθη στον αγώνα του Εργοτέλη με τον Ολυμπιακό, ενώ και ο Γιώργος Δαλούκας είχε τιμωρηθεί για το ντέρμπι της πρεμιέρας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Ο Βασίλης Παμπορίδης είχε τιμωρηθεί στο φινάλε του α' γύρου για το πέναλτι που δεν είχε δώσει στον Αρη στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ ο Απόστολος Αμπάρκιολης είχε μείνει δύο μήνες εκτός πινάκων για πέναλτι που δεν είχε δώσει στον Παναθηναϊκό στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, την 11η αγωνιστική. Οι κόντρες τη συγκεκριμένη περίοδο ανάμεσα στο Νικόλα Πατέρα και τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.
2010-12: Το «έγκλημα κατά της Ελλάδας»
περίοδος 2010-11 θα μείνει με μαύρα γράμματα γραμμένη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα «στημένα» παιχνίδια.
Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί με ανταλλαγή ανακοινώσεων και παράπονα από την πλευρά του Ολυμπιακού για τη διαιτησία του Σταθόπουλου στον αγώνα με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Ο Αχαιός ρέφερι δεν έδωσε δύο πέναλτι στους Πειραιώτες και έμεινε εκτός ορισμών για έναν μήνα. Την επόμενη αγωνιστική έγινε το… μπαμ. Το πέναλτι που έδωσε ο Γιώργος Δαλούκας στον Παναθηναϊκό, στο μαρκάρισμα του Χαβίτο στον Βύντρα, στον αγώνα με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ολυμπιακού και την… ιστορική δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη για «έγκλημα κατά της Ελλάδας».
Ο Γιώργος Δαλούκας «τελείωσε» με συνοπτικές διαδικασίες από τη διαιτησία, όσα τράβηξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, δύσκολα θα ξεχαστούν, με τα φαλτσοσφυρίγματα στην ημερήσια διάταξη, τις ανακοινώσεις από τις ομάδες να δίνουν και να παίρνουν και τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς να μην προλαβαίνουν να ασκούν διώξεις για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου.
Η διαιτησία τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών με κακές διαιτησίες, κυρίως από διεθνείς ρέφερι. Αποκορύφωμα η 19η αγωνιστική με το ανύπαρκτο πέναλτι του Κάκου στον Παναθηναϊκό στον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και του Κουκουλάκη στην Τρίπολη, την ίδια ημέρα, στον Ολυμπιακό στον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Και όταν οι διεθνείς ρέφερι υποπίπτουν σε τόσο σημαντικά λάθη, τι να περιμένει κανείς από τους υπόλοιπους;
Την επόμενη περίοδο η κατάσταση παρέμεινε εκτός ελέγχου. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι το πρωτάθλημα ξεκίνησε με 14 ομάδες στον απόηχο του σκανδάλου με τα «στημένα», αλλά το γεγονός ότι η ΕΠΟ του Σοφοκλή Πιλάβιου δεν μπόρεσε ποτέ να επιβληθεί στους παράγοντες. Και μόνο το γεγονός ότι την ημέρα της κλήρωσης, στις 5/8, οι ομάδες προσπάθησαν να βγάλουν προς τα έξω ότι είναι ενωμένες και λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης με ανακοίνωσή του απειλούσε με μηνύσεις τον Παναθηναϊκό τα λέει όλα… Η χρονιά κύλησε με επεισόδια, αποκορύφωμα τα έκτροπα στο ντέρμπι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ανακοινώσεις και non paper εκατέρωθεν. Και η κόντρα καλά κρατεί...
Πηγή: Goal