«Οταν ύστερα από χρόνια ο κ. Γκαγκάτσης φύγει από την ΕΠΟ, όλοι θα λένε πως ήταν ο καλύτερος πρόεδρος που πέρασε ποτέ». Η δήλωση έγινε μετά την επανεκλογή του Βασίλη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ τον Οκτώβριο του 2008 και δεν την έκανε ο οποιοσδήποτε, ανήκει στον αντίπαλό του για την προεδρία σε αυτές τις εκλογές Γιώργο Σαρρή.
Από τότε βέβαια έχουν γίνει πολλά. Ο έμπειρος δικηγόρος και παράγοντας από τη Θεσσαλονίκη Βασίλης Γκαγκάτσης που το 2008 είχε εκλεγεί για τρίτη φορά στο ύπατο αξίωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε εκλογές της ΕΠΟ παραιτήθηκε, αλλά τώρα πρόκειται να διεκδικήσει ξανά τη θέση.
Ο θεωρούμενος ως άφθαρτος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα γιατρός παθολόγος από τη Χίο Γιώργος Σαρρής έγινε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και πια ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα για την προεδρία της ομοσπονδίας με αντίπαλο τον άνθρωπο που είχε χαρακτηρίσει πριν από τέσσερα χρόνια ως τον καλύτερο πρόεδρο που πέρασε ποτέ.
Οι Βασίλης Γκαγκάτσης και Γιώργος Σαρρής παραγοντικά έχουν βίους αντίθετους, αφού ο ένας έχει μακρά πορεία στα διοικητικά της ΕΠΟ, ενώ ο άλλος όχι. Εχουν, όμως, και κάτι κοινό. Τόσο ο πρώην πρόεδρος όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου που διεκδικούν το ύπατο αξίωμα του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα έχουν την ίδια αφετηρία στο άθλημα, αφού διετέλεσαν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στα νιάτα τους.
Το «Goal» ανοίγει σήμερα τον φάκελο «εκλογές ΕΠΟ», ξεκινώντας με την παρουσίαση της προσωπογραφίας των δύο αντιπάλων για την προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2012. Σε λιγότερο από έναν μήνα θα έχει γίνει γνωστός ο διάδοχος του Σοφοκλή Πιλάβιου που ξεκίνησε ως μέλος της διοίκησης Γκαγκάτση το 2008 και στις αρχές του 2009 τον διαδέχθηκε στην προεδρία, αλλά όπως έχει δηλώσει δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2012, που φαίνεται ότι θα εξελιχθούν σε «μονομαχία» ενός γιατρού με έναν δικηγόρο.
Νέος, άφθαρτος και ανερχόμενος
Απέναντι στον πολύπειρο Βασίλη Γκαγκάτση θα βρεθεί ένας νέος παράγοντας. Ο Γιώργος Σαρρής, περί ου ο λόγος, κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ παρά το γεγονός ότι στα ενδότερα της ελληνικής ομοσπονδίας δεν έχει συμπληρώσει ούτε τετραετία. Δείγμα ίσως του πόσο ανερχόμενος είναι…
Ο γεννημένος το 1958, παθολόγος από τη Χίο, προέρχεται από οικογένεια με… παράδοση στην ιατρική. Το μήλο δεν θα μπορούσε παρά να πέσει κάτω από τη μηλιά λοιπόν και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ έχει φάει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα με το κουτάλι. Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο για 20 περίπου χρόνια στη Δ' Εθνική και τα τοπικά πρωταθλήματα με τον Κανάρη Χίου. Μόλις πήρε το πτυχίο του, το 1994 επέστρεψε στην αγαπημένη του Χίο και έπειτα από λίγα χρόνια κόλλησε το... μικρόβιο του παράγοντα.
Η πρόταση ήρθε το 2001 από τον τότε υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΣ Χίου και νυν δήμαρχο του νησιού Πολύδωρο Λαμπρινούδη ο οποίος κέρδισε τις εκλογές. Ο Γιώργος Σαρρής, δεύτερος σε ψήφους με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Π. Λαμπρινούδης ανέλαβε τη νομαρχία, τον διαδέχθηκε στον προεδρικό θώκο της Ενωσης.
Το νερό μόλις είχε μπει στο αυλάκι για τον Γιώργο Σαρρή που στις εκλογές τον Γενάρη του 2009 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη με τον Σοφοκλή Πιλάβιο.
Η διαδρομή του στην Ομοσπονδία χωρίς πολλές αφορμές για σχόλια μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι που ανέλαβε την προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Ο Χιώτης ποδοσφαιροπαράγοντας δεν είχε λόγο στους ορισμούς των διαιτητών αλλά συγκέντρωσε ουκ ολίγες φορές τα πυρά των ομάδων πέρυσι.
Δεν δίστασε λοιπόν να αφαιρέσει από τον Κύρο Βασάρα την ευθύνη για τους ορισμούς στη Super League την επομένη του αγώνα Ξάνθη - Ολυμπιακός για τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη φωνάζουν για τα σφυρίγματα του Πέτρου Κωνσταντινέα και το πέναλτι στον Τοροσίδη που δεν δόθηκε ποτέ. Ο Γ. Σαρρής τότε υποστήριξε ότι η «καρατόμηση» του μέλους της ΚΕΔ ήταν ειλημμένη από καιρό. Ποιος τον πίστεψε ήταν άλλο θέμα.
Δραστήριο, έντιμο, εργατικό και χαμηλών τόνων τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνωρίζουν. Τόσο χαμηλών τόνων που ούτε στις καταγγελίες του Χρήστου Σάββα για «στημένους πίνακες» τον περασμένο Αύγουστο ανέδρασε έντονα και αρκέστηκε σε μία ήπια δήλωση... («οι ενώσεις και όλοι οι ασχολούμενοι με τον χώρο του ποδοσφαίρου γνωρίζουν το ύφος, το ήθος και τα πεπραγμένα όλων μας στον χώρο»).
Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ λοιπόν θεωρείται από πολλούς ως φαβορί. Στόχος του όπως λέει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο διοίκησης όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα είναι ένας «πολιτικός προϊστάμενος» και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τις Επιτροπές θα έχουν περισσότερο ενεργό ρόλο.
Ο Γ. Σαρρής πάντως άργησε να κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Δεν ήταν μόνο οι κινήσεις εντός και εκτός παρασκηνίου για να δει αν το έδαφος ήταν πρόσφορο, αλλά και το γεγονός ότι όπως εξήγησε από την αρχή θα έθετε υποψηφιότητα μόνο αν δεν κατέβαινε υποψήφιος ο Σοφοκλής Πιλάβιος.
Οι καταγγελίες για «στημένους πίνακες»
Η ενέργειά του να μην παραιτηθεί από την ΚΕΔ ενώ είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΠΟ δημιούργησε θέμα ηθικής τάξης λίγο πριν από την ανακοίνωση των πινάκων της Super League τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Γ. Σαρρής είχε και έχει τη στήριξη του Ολυμπιακού, άρα πώς θα μπορούσε να επιλέξει τους διαιτητές που θα σφύριζαν τους αγώνες των «ερυθρόλευκων» αλλά και τους αντιπάλους τους. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ λοιπόν δεν υπέβαλε την παραίτησή του αλλά επέλεξε άλλο δρόμο: δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση στην οποία επιλέχθηκαν οι 26 ρέφερι ούτε υπέγραψε στην επιλογή τους.
Ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ πάντως, Χρήστος Σάββας, υπέβαλε την παραίτησή του καταγγέλλοντας ότι οι πίνακες ήταν προαποφασισμένοι από τον Γιώργο Σαρρή και τα μέλη της ΚΕΔ Γιώργο Δούρο και Θανάση Μπριάκο, χαρακτηρίζοντάς τους «στημένους», ενώ έκανε λόγο για εκβιασμούς προέδρων ενώσεων εν όψει των επικείμενων εκλογών της ΕΠΟ.
O πρόεδρος του Euro 2004
Ο Βασίλης Γκαγκάτσης έχει διατελέσει από παίκτης σε ερασιτεχνικά σωματεία μέχρι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το νούμερο 1 δηλαδή στην ιεραρχία του ποδοσφαίρου στη χώρα. Είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά. Εχει ορκισμένους φίλους και εχθρούς.
Ολοι, όμως, συμφωνούν στο ότι είναι ικανός και το μόνο σίγουρο είναι ότι συνδέεται με τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού αυτός ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ όταν η εθνική ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 και βεβαίως αυτός ήταν ο πρόεδρος που έφερε τον Οτο Ρεχάγκελ στην Ελλάδα και άλλαξε τον ρουν της ιστορίας του αθλήματος στη χώρα.
Κατά το παρελθόν ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τη σχέση του με την «παράγκα», όπως ονομάστηκε μία περίοδο το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ίδιος, βεβαίως, το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και μάλιστα σε συνέντευξή του στο «Goal» τον Μάρτιο του 2003 είχε δηλώσει ότι «η παράγκα μού κάνει πόλεμο».
Για τη σχέση Γκαγκάτση - «παράγκας» είχε κάποτε μιλήσει ο εκτελών χρέη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος όμως απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΠΟ σε αυτές τις εκλογές και τάχθηκε στο πλευρό του Γκαγκάτση.
Στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου ο Βασίλης Γκαγκάτσης θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ. Θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές από εκείνες που εξελέγη για τελευταία φορά πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2008 (είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2001 και επανεξελέγη το 2004).
Λίγο μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2008, στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΠΟ, στην οποία στις 24 Ιανουαρίου 2009 τον διαδέχθηκε ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Τώρα ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή και όσοι τον ξέρουν λένε πως «δεν κατέβηκε για να χάσει», κάτι άλλωστε που δεν έχει συμβεί ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση στην ΕΠΟ.
Η εκτός γηπέδων του καριέρα του στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε ως δικηγόρος (είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης) στα αθλητικά δικαστήρια.
Ξεκίνησε ως δικηγόρος του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος του Ολυμπιακού, στον οποίο επέστρεψε με αυτή την ιδιότητα μετά την παραίτησή του από την προεδρία της ΕΠΟ. Το 1997 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και το 2000 επανεξελέγη στη θέση αυτή. Τον Ιούλιο του 2001 εξελέγη πρόεδρος στη θέση του παραιτηθέντος Κώστα Αλεξανδρίδη.
Ο Βασίλης Γκαγκάτσης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1955 και κατάγεται από το Περιβολάκι της Θεσσαλονίκης. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Ακρόπολη και στη συνέχεια έπαιξε στη Δόξα Περιβολακίου. Το 1984 εξελέγη στις εκλογές της ΕΠΣΜ με την παράταξη του Γιώργου Λυσαρίδη γενικός γραμματέας, θέση στην οποία τον διαδέχθηκε το 1987 ο Διονύσης Ψωμιάδης.
Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα και ακολούθησε η πορεία του μέχρι την προεδρία της ΕΠΟ την οποία επαναδιεκδικεί τώρα μετά από μια μακρά παραγοντική καριέρα που ως αποκορύφωμα είχε την κατάκτηση του Euro 2004, αλλά και δικαστικές περιπέτειες από τις οποίες απηλλάγη.
Η... πρωθυπουργία και οι κόντρες με τους υπουργούς
Στον τελικό του Euro 2004 ο Πορτογάλος σκηνοθέτης είχε κάνει λάθος στο σούπερ της κάρτας και έγραψε τον Βασίλη Γκαγκάτση ως πρωθυπουργό της Ελλάδας αντί του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που καθόταν δίπλα του. Από εκείνες τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη συνεργασία του με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού η πορεία του υποψηφίου προέδρου της ΕΠΟ συνοδεύτηκε από τη ρήξη στις σχέσεις του με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, τον συντοπίτη του Γιώργο Ορφανό, και την κόντρα πολιτείας - ΕΠΟ που οδήγησε σε παρέμβαση της FIFA και στο να τεθεί η ΕΠΟ εκτός κρατικών επιχορηγήσεων.
Η κόντρα συνεχίστηκε και με τον επόμενο υφυπουργό Αθλητισμού, επίσης συντοπίτη του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο πατέρας έξι παιδιών από δύο γάμους Βασίλης Γκαγκάτσης δεν είχε αγαστές σχέσεις με τους εκάστοτε υφυπουργούς Αθλητισμού. Ακόμη και με τον Γιώργο Φλωρίδη που ήταν υφυπουργός στην πρώτη θητεία του Γκαγκάτση στην προεδρεία της ΕΠΟ είχε κόντρα, η οποία και τότε είχε προκαλέσει την παρέμβαση της ΕΠΟ.
Μικρά μικρά για τις εκλογές
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Metropolitan».
Θα ψηφίσουν οι 57 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων όλης της χώρας. Για να εκλεγεί ο πρόεδρος χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο. Δηλαδή, 29 ενώσεις. Στις ενώσεις λογίζονται τόσο η Super League όσο και η ένωση ποδοσφαίρου Β'-Γ' Εθνικής που έχουν από μία ψήφο.
Για την ανακήρυξη ως υποψηφίου προέδρου απαιτείται υπόδειξη από οκτώ τουλάχιστον ενώσεις.
Για την εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ κάθε ένωση-μέλος, πλην των επαγγελματικών ενώσεων, μπορεί να υποδεικνύει έναν (1), τουλάχιστον, υποψήφιο ως τακτικό και έναν τουλάχιστον, ως αναπληρωματικό μέλος.
Το συμβούλιο της ΕΠΟ αποτελείται από 21 άτομα. O πρόεδρος και τα μέλη, τέσσερις εκπρόσωποι από τη Super League (ο πρόεδρος της Super League είναι ex officio και α' αντιπρόεδρος της ΕΠΟ) και ένα μέλος είναι ο εκπρόσωπος της ένωσης Β'- Γ' Εθνικής.
Η υπόδειξη των υποψηφίων μπορεί να γίνει μέχρι και τις 25.9.2012.
Η διοίκηση της ΕΠΟ ανακηρύσσει τους υποψήφιους προς εκλογή, πέντε τουλάχιστον, μέρες πριν από τη γενική συνέλευση.
Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων των ενώσεων που θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΕΠΟ γίνεται μέχρι την Τρίτη 2-10-2012.
Πηγή: Goal