Η καριέρα του Ισπανού τεχνικού στη χώρα μας, είτε στην πρώτη του θητεία με τον Κόκκαλη στην ΠΑΕ είτε στη δεύτερη με τον Μαρινάκη, ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Ο άνθρωπος κατέκτησε δύο νταμπλ και ένα πρωτάθλημα, ενώ με τον Βαλβέρδε στον πάγκο του ο Ολυμπιακός έπαιξε καλή μπάλα στην Ευρώπη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η ομάδα άλλαξε στιλ σε πολλά επίπεδα, φτάνοντας σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε επίπεδο προπόνησης, αγωνιστικής συμπεριφοράς κ.λπ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως με τον Βαλβέρδε στο "τιμόνι" του ο Ολυμπιακός πήρε το 110% από παίκτες όπως ο Ντιόγκο και ο Ντουντού, για παράδειγμα, αλλά και ότι ο Ισπανός ουσιαστικά δημιούργησε έναν εξαιρετικό αμυντικό χαφ, τον Μανιάτη, που είναι βασικός και αναντικατάστατος τόσο στους "ερυθρόλευκους" όσο και στην Εθνική ομάδα.

Κάτι ακόμα: η περίπτωση του Μιραλάς, είναι ικανή να αλλάξει τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού μέσα στα επόμενα χρόνια και αυτό πιστώνεται 100% στον Βαλβέρδε. Ο Βέλγος κυνηγός ήρθε στην Ελλάδα στα 22 του χρόνια και μετά από δύο σεζόν που ο Ισπανός πήρε ό,τι καλύτερο μπορούσε από τον Κέβιν, έφυγε με μεταγραφή για την Έβερτον. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό για ξένους νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές, που μέχρι σήμερα απέρριπταν προτάσεις από ελληνικές ομάδες γιατί η Σούπερ Λίγκα δεν βοηθούσε στην εξέλιξή τους; Ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζαν. Το παράδειγμα του Μιραλάς όμως, λόγω του Βαλβέρδε, μπορεί να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε και τον χαρακτήρα του Βαλβέρδε, ενός ανθρώπου ανώτερου που δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη μιζέρια του ελληνικού πρωταθλήματος και δεν άφησε να τον αγγίξει. Ούτε λαϊκισμοί, ούτε τίποτα. Ποιος δεν θυμάται το περιστατικό με τον Κωνσταντινέα στο εκτός έδρας με την Ξάνθη, που ο Ολυμπιακός είχε χάσει μάλιστα και οι παίκτες του (με μπροστάρη τον Τοροσίδη) έλεγαν κάποια ...γαλλικά στον διαιτητή μετά τη λήξη του ματς; Οι Πειραιώτες είχαν αδικηθεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι (δεν είχε δοθεί πέναλτι στον "Τόρο") και, παρόλα αυτά, ο Βαλβέρδε είχε καθίσει στη φυσούνα και έστελνε τους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια για να ηρεμήσουν!

Ε, αυτός ο προπονητής δεν κατάφερε να βρει ομάδα στην πατρίδα του για να εργαστεί, ίσως κι επειδή δεν ήταν και πολλές θέσεις "ανοιχτές" φέτος. Και, πλέον, περιμένει στη γωνία για τις πρώτες απολύσεις προκειμένου να έχει την ευκαιρία του! Όπως τόσοι και τόσοι Έλληνες προπονητές περιμένουν στην Ελλάδα για ομάδες που "δεν θα βγάλουν παρέλαση" με τον ίδιο προπονητή, έτσι είναι και ο Βαλβέρδε στην Ισπανία. Και δεν το λέμε με διάθεση για ειρωνεία, κάθε άλλο. Αυτή είναι η αλήθεια και φανερώνει πολλά πράγματα για το ποια είναι τα μεγέθη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα, της χαμηλής ποιότητας σε όλα τα επίπεδα.