Από την 1η Σεπτεμβρίου (τυπικά) ως τα τέλη του χρόνου όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες μετατρέπονται σε... γήπεδα εκλογικών μαχών, αφού σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999 είναι υποχρεωμένες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και το τέλος του λεγόμενου τετραετούς ολυμπιακού κύκλου να αναδείξουν νέες διοικήσεις. Και αν η διπλή εκλογική πολιτική αναμέτρηση οδήγησε σε αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων με την κατάρρευση του δικομματισμού (ΠαΣοΚ - ΝΔ), στον αθλητικό χώρο το λεγόμενο παραγοντικό κατεστημένο φαίνεται να διατηρείται αλώβητο και να μην επηρεάζεται από τις γενικότερες πολιτικές ανακατατάξεις.
Εδώ και δεκαετίες οι διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών ελέγχονται από παράγοντες που προέρχονταν ή ήταν φίλα προσκείμενοι στα δύο (πρώην) μεγάλα κόμματα, το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ. Επί σειρά ετών οι ομοσπονδίες ήταν το έπαθλο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων του δικομματισμού, ενώ οι αθλητικοί παράγοντες που φιλοδοξούσαν να αναρριχηθούν σε διοικητικές θέσεις χρειάζονταν να έχουν το χρίσμα ή τουλάχιστον την ανοχή του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος ή έστω του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι οι κυβερνητικές αλλαγές επηρέαζαν την πολιτική ταυτότητα των αθλητικών διοικήσεων, με την τελευταία μεγάλη αλλαγή να γίνεται το 2004, όταν η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των «γαλάζιων» παραγόντων οι οποίοι επικράτησαν στην πλειονότητα των ομοσπονδιών, έχοντας και το... ατράνταχτο επιχείρημα της κυβέρνησης της ΝΔ.
Σήμερα και καθώς οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων έχουν αμβλυνθεί, λόγω και της στήριξης από κοινού των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, μοιάζει να έχει ατονήσει το πολιτικό-κομματικό στοιχείο στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το προσωπικό και οι ατομικές στρατηγικές των παραγόντων.
Πρόσωπα και σενάρια στον ΣΕΓΑΣ
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμπλευσης παραγόντων που έχουν αναφορές στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ είναι ο ΣΕΓΑΣ. Την προεδρία κατέχει εδώ και 17 χρόνια ο «πράσινος» κ. Βασίλης Σεβαστής, ενώ ηγετική θέση στη διοίκηση έχει ο κ. Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος «χρεώνεται» στη ΝΔ. Οι εκλογές στον ΣΕΓΑΣ που θα διεξαχθούν την επόμενη Παρασκευή (28/9) κινητοποίησαν πολιτικές και αθλητικές δυνάμεις, οι οποίες όμως διαπίστωσαν ότι οι δυνατότητες ανατροπής της τωρινής διοίκησης είναι μηδαμινές.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα τη διάθεση να εμπλακεί στον ΣΕΓΑΣ εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος όμως διερεύνησε πριν από έξι μήνες τις πιθανότητες να στηριχθεί και από το κόμμα του αλλά δεν εισέπραξε θετική απάντηση... Η εξέλιξη αυτή έδωσε τροφή σε σενάρια που κυκλοφόρησαν στον χώρο του στίβου και θέλουν τον κ. Παναγόπουλο να παίρνει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον κ. Σεβαστή, ακόμα και μεσούσης της νέας θητείας της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ.
Στο πλαίσιο των διεργασιών για αναζήτηση αντίπαλης υποψηφιότητας στον κ. Σεβαστή, αθλητικοί παράγοντες προσκείμενοι στη ΔΗΜΑΡ πρότειναν στην κυρία Βούλα Πατουλίδου να ηγηθεί ενός νέου σχήματος, αλλά η χρυσή ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης αρνήθηκε. Τη λύση Πατουλίδου είχε προκρίνει και η νέα παράταξη ΑΚΙΣ με επικεφαλής τον προπονητή, πρώην συνεργάτη του ΣΕΓΑΣ κ. Αστέριο Τσιφτσόγλου.
«Γαλάζια» ήττα στο βόλεϊ
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκλογές στην ομοσπονδία βόλεϊ (ΕΟΠΕ) όπου η αντιπολιτευόμενη παράταξη του κ. Γιώργου Μελισσουργού δεν θέλησε να κρύψει τη «γαλάζια» ταυτότητά της στην προσπάθειά της να γκρεμίσει τη διοίκηση του κ. Αχιλλέα Μαυρομμάτη, ο οποίος έχει «πράσινες» καταβολές αλλά στο ψηφοδέλτιό του συμπεριλάμβανε και παράγοντες προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία στην εκλογική γενική συνέλευση την 1η Σεπτεμβρίου ορισμένων νεαρών με εξουσιοδοτήσεις σωματείων που ψήφιζαν υπέρ του κ. Μελισσουργού έδωσε αφορμή σε «βιτριολικά» σχόλια του τύπου «ήρθαν οι ΔΑΠίτες με πούλμαν για να ψηφίσουν». Τελικά ούτε οι ΔΑΠίτες ήταν αρκετοί για τον κ. Μελισσουργό που ηττήθηκε λαμβάνοντας το 28% των ψήφων έναντι 72% του κ. Μαυρομμάτη.
Το καθεστώς των «δεινοσαύρων»
Χωρίς αντίπαλο, ουσιαστικά, επανεξελέγη στην ομοσπονδία μπάσκετ ο επί δεκαετίες ισχυρός άνδρας κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος λαμβάνοντας ποσοστά επιπέδου «απολυταρχικού καθεστώτος». Στην κατηγορία των λεγόμενων «δεινοσαύρων» που βρίσκονται επί δεκαετίες στους προεδρικούς θώκους και επανεξελέγησαν ή αναμένεται να επανεκλεγούν ανήκουν ακόμη ο κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος (κολύμβηση), ο κ. Παύλος Κανελλάκης (σκοποβολή), ο κ. Μανώλης Κατσιαδάκης (ξιφασκία), ο κ. Μανώλης Κολυμπάδης (πινγκ πονγκ), ο κ. Σπύρος Ζαννιάς (τένις). Ο τελευταίος εξασφάλισε ήδη την επανεκλογή του. Σε αρκετές ομοσπονδίες, ιδιαίτερα τις λεγόμενες «μικρές» - τουτέστιν των λιγότερο μαζικών αθλημάτων -, οι αντιπαλότητες δημιουργούνται γύρω από προσωπικά και σωματειακά συμφέροντα ή ακόμη και «εθνικές» διαφορές. Στην τελευταία περίπτωση ανήκει η ομοσπονδία τζούντο όπου εδώ και χρόνια έχει εμφανισθεί η αντιπαράθεση μεταξύ «Γεωργιανών» και «Ελλήνων» με τους τελευταίους να ανατρέπουν πέρυσι τη διοίκηση που θεωρούσαν ότι μεταχειριζόταν προνομιακά τους εκ Γεωργίας προερχόμενους αθλητές.
Οι «κρατούντες» και η ρεβάνς...
Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί εκλογές σε έξι (βόλεϊ, μπάσκετ, πυγμαχία, τένις, ποδηλασία, τάε κβον ντο) από τις 28 αθλητικές ομοσπονδίες ολυμπιακών αθλημάτων με τις νυν διοικήσεις να κερδίζουν τη μάχη. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εξέλιξη και στη συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων όπου οι «κρατούντες» δεν αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιπολιτεύσεις ή απουσιάζουν παντελώς οι αντίπαλοι.
Σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας οι πρόθυμοι να σύρουν το κάρο φαίνεται να είναι όλο και λιγότεροι. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσει η ομοσπονδία γυμναστικής όπου την πρόθεσή του να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο έχει εκδηλώσει ο πρώην πρόεδρός της κ. Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο οποίος θέλει να πάρει ρεβάνς από τον διάδοχό του κ. Σάκη Βασιλειάδη.
Θολό τοπίο στα «ολυμπιακά ανάκτορα»
Η προεδρία της ΕΟΕ και ο «άγνωστος Χ»
Στις αρχές του 2013, μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στις ομοσπονδίες, πρόκειται να εκλεγεί η νέα ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) από τα μέλη της-εκπροσώπους των ομοσπονδιών. Παραδοσιακά, και με εξαίρεση την ομόθυμη εκλογή του κ. Μίνωα Κυριακού το 2005, η μάχη για τον προεδρικό θώκο της ΕΟΕ εξελισσόταν κυρίως ως σύγκρουση μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» ομοσπονδιαρχών. Τώρα όμως, πέντε μήνες πριν από την κρίσιμη εκλογή, το τοπίο στα ελληνικά «ολυμπιακά ανάκτορα» είναι θολό καθώς είναι άγνωστο ποιοι θα θελήσουν να διεκδικήσουν τον «θρόνο».
Ο νυν πρόεδρος κ. Σπύρος Καπράλος είναι αμφίβολο αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη υπενθυμίζουν ότι έχει εκφράσει, σε στιγμές έντασης στην ολομέλεια της ΕΟΕ, τη βούλησή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο συζητούνταν η πιθανότητα της υποψηφιότητας του κ. Ισίδωρου Κούβελου, η οποία όμως ξεθώριασε μετά τη δίωξή του για κακούργημα στην υπόθεση της μη ακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».
Στο παρελθόν την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΟΕ είχε εκφράσει ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος αλλά συνομιλητές του ισχυρίζονται ότι σήμερα δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το φορτίο. Στον χώρο του ΠαΣοΚ ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Πέτρου Συναδινού, αριστίνδην μέλους της ολομέλειας, ο οποίος θεωρείται ότι αναζητεί χρίσμα. Πάντως σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο κ. Στέλιος Αγγελούδης (πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας χάντμπολ), ο οποίος έχει αναβαθμιστεί όντας πλέον το δεξί χέρι του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου.
«Αγνωστος Χ» είναι η τοποθέτηση των λεγόμενων «μικρών» ομοσπονδιών, οι οποίες κινούνται για να εκφράσουν ένα ρεύμα ανακατανομής της εξουσίας αλλά και των κονδυλίων της ολυμπιακής προετοιμασίας εντός της ΕΟΕ, καθώς και για να εκφραστεί με πιο σθεναρό τρόπο η αντίθεση στην επαπειλούμενη διακοπή της τακτικής επιχορήγησης του αθλητισμού από το κράτος.
Πηγή: Το Βήμα