Είναι της μόδας στη χώρα μας ό,τι επίκαιρα καλό απ' το εξωτερικό να χρησιμοποιείται (σχεδόν επί ματαίω) στην ποδοσφαιρική ζωή της χώρας μας. Ο Μανόλο Χιμένεθ, προπονητής της ΑΕΚ, ευχήθηκε η ομάδα του να μιμηθεί το παράδειγμα της Ντόρτμουντ, που μέσα σε δύο, τρία χρόνια απ' τη μεγάλη κρίση έφτασε να οδεύει προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γερμανίας.

Πρώτα απ' όλα να πούμε ότι η Ντόρτμουντ την προηγούμενη σεζόν ήταν πέμπτη, το 2008-2009 ήταν έκτη, το 2007-2008 δέκατη τρίτη, το 2006-2007 ένατη, το 2005-2006 έβδομη, το 2004-2005 έβδομη και το 2003-2004 έκτη. Το 2002-2003, με κεκτημένη ταχύτητα απ' την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, ήταν τρίτη.

Η οικονομική κρίση της δεν έχει διάρκεια τριών ετών αλλά διπλάσιων και ο χρόνος που απαιτήθηκε για την επιστροφή της σε πρωταγωνιστικό επίπεδο υποχρεωτικά πέρασε απ' το στάδιο της ενσυνείδητης μείωσης ποιότητας και ανταγωνισμού.

Αν βρεθούν διοίκηση και προπονητής στην ΑΕΚ που θα ενημερώσουν δημόσια και υπεύθυνα ότι για τουλάχιστον τρία χρόνια το πιθανότερο σενάριο θα θέλει, όπως στην Μπορούσια, την ομάδα εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τότε θα έχει γίνει μια αρχή.

Από εκεί και πέρα, όμως, το μοντέλο της Ντόρτμουντ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στα χαρτιά σε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Ουδεμία έχει τα εμπορικά έσοδά της, ουδεμία έχει την προσέλευση φιλάθλων και τις πενήντα χιλιάδες κάρτες διαρκείας, ουδεμία έχει το τηλεοπτικό συμβόλαιό της.

Ναι, το σκεπτικό του Μανόλο Χιμένεθ είναι σωστό, μόνο όμως σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο στάδιο. Την παραδοχή της αναγκαιότητας για μείωση των συμβολαίων, για μείωση των εξόδων και για τη σωστή οργάνωση του συλλόγου στην επιλογή ποδοσφαιριστών που θα ταιριάζουν σε αυτό που θα παίζει η ομάδα. Και φυσικά σταθερό προπονητή. Ο Γιούργκεν Κλοπ, νυν προπονητής των Βεστφαλών, δεν ανέλαβε προχθές. Μετράει ήδη την τρίτη σεζόν του στο σύλλογο. Επ' αυτού τι να λέει άραγε ο Μανόλο Χιμένεθ;