Προτίμησα όμως να περιμένω λίγες ώρες ακόμη, για να δω εάν παραμένει αυτό το κλίμα στις τάξεις της. Το περίφημο, «ματς που δεν κερδίζεις, καλό είναι να μην χάνεις». Το οποίο δυστυχώς συνοδεύτηκε από δηλώσεις, ότι «τίποτε δεν τελείωσε και δεν κρίνεται η πρόκριση από την τρίτη αγωνιστική». Είχα αντικρούσει αυτό το επιχείρημα, από την Παρασκευή το βράδυ και σας είχα πει, ότι το «αξίωμα» αυτό, σε προκριματική φάση, ισχύει κυρίως για εκτός έδρας ματς. Διότι στο σπίτι σου, απαγορεύεται να χάνεις.

Θα το κάνω λίγο πιο αναλυτικό σήμερα, με πίνακες, για να το καταλάβετε. Θα πρέπει ακόμη σαν βάση να πάρουμε, ότι εάν οι 6 πόντοι, θα ήταν το ιδανικό, σε αυτές τις δύο αγωνιστικές, οι 4 πόντοι είναι ένα άκρως ρεαλιστικό σενάριο. Προσοχή όμως. Με το τρίποντο να ερχόταν στο ματς με την Βοσνία, και η ισοπαλία στην Μπρατισλάβα (τα εντός και εκτός, που λέγαμε παραπάνω). Και δείτε το γιατί.

Πριν την αναμέτρηση στο Καραϊσκάκη, η βαθμολογία είχε ως εξής:

ΒΟΣΝΙΑ 6, ΕΛΛΑΔΑ 6, ΣΛΟΒΑΚΙΑ 4.

Εάν κερδίζαμε τους Βόσνιους και η Σλοβακία την λετονία, η βαθμολογία θα ήταν σήμερα:

ΕΛΛΑΔΑ 9, ΣΛΟΒΑΚΙΑ 7, ΒΟΣΝΙΑ 6 (αντί για την τριπλή ισοβαθμία στους 7).

Με ισοπαλία αύριο Τρίτη και νίκη των Βοσνίων επί της Λιθουανίας, η εξέλιξη θα ήταν:

ΕΛΛΑΔΑ 10, ΒΟΣΝΙΑ 9, ΣΛΟΒΑΚΙΑ 8 αντί για ένα πιθανό ΒΟΣΝΙΑ 10, ΕΛΛΑΔΑ 10, ΣΛΟΒΑΚΙΑ 7.

Δηλαδή, πρώτος στον όμιλο, και πήγαινες το Μάρτιο στα Σαράγιεβο να παίξεις και για το Χ (!), ενώ τώρα στην καλύτερη, θα θες νίκη. Διότι, με την συνολική διαφορά τερμάτων, και την συνολική επίθεση, να είναι τα δύο πρώτα κριτήρια ισοβαθμίας (αντί για τα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια), ξεχνάς σε κάθε περίπτωση αυτή την πιθανότητα με τους Βόσνιους. Επιπλέον θα είχες τουλάχιστον +1 γκολ διαφορά από τους Σλοβάκους (τώρα είναι +3 και για τις δύο ομάδες, αλλά με την αντίπαλο μας ενεργητικό 5 γκολ και εμείς 4, για αυτό και είναι πάνω από εμάς στην βαθμολογία), για την περίπτωση, που στράβωνε η διεκδίκηση της πρωτιάς και κυνηγούσες την 2η θέση για τα μπαράζ. Προσθέστε δε, ότι έδινες και έξτρα κίνητρο στην Σλοβακία, να χτυπήσει τα ματς με την Βοσνία, απέχοντας μόλις 1 βαθμό, ενώ μένοντας τρεις πίσω, ψάχνει και εκείνη ανατροπές των ανατροπών. Και αυτό, γιατί ούτε η Λιθουανία, ούτε η Λετονία (για το Λιχτενστάιν δεν το συζητάμε), δεν μοιάζουν ικανές να κάνουν εφεξής, οποιαδήποτε «έκπληξη» και να κόψουν βαθμούς, από κάποιον από τους τρεις (όποιος στραβοπατήσει, ας πάει καλύτερα για μπάνια από τώρα, να μην περιμένει το καλοκαίρι του 2014). Και αυτή είναι μία από τις θεμελιώδεις διαφορές, με άλλες προκριματικές φάσεις, όπου ο 4ος ή ο 5ος των ομίλων, μπορούσαν να κάνουν «ζημιές».

Μετά από αυτά τα δεδομένα, φρονώ να ξανασκεφτούν όλοι όσοι κάνουν αυτές τις βαθυστόχαστες αναλύσεις, για το τι μπορείς να χάσεις και τι όχι…

ΥΓ Να το πω και πριν το ματς της Μπρατισλάβα και αυτό: η ισοπαλία, απλά μας διατηρεί σε θεωρητικό επίπεδο, στο κυνήγι, κυρίως πια της 2ης θέσης, ψάχνοντας όμως πολλές ανατροπές και «βοήθεια τρίτων ομάδων». Καλά, με ήττα, δεν το συζητώ, πάμε για άλλα.

Πηγή: pamesports.gr