Μεγάλος θόρυβος δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με ένα θέμα, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο μετά από αρκετά χρόνια και αφορά τη μετακίνηση των οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πρόκειται για ένα “καυτό” ζήτημα, το οποίο αναζωπυρώθηκε με αφορμή το παιχνίδι Άρης-Παναθηναϊκός στο “Κλεάνθης Βικελίδης” (9/11), με τους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας να τα “χώνουν” στη διοίκηση επειδή δεν δόθηκαν εισιτήρια στους φίλους των “πράσινων”(ώστε να μπορεί ο Άρης να έχει στο πλευρό τους οπαδούς του στον δεύτερο γύρο στη Λεωφόρο) , η οποία αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη ως “δεδομένο” το άκυρο της αστυνομίας.
Άλλο ένα... μονόχρωμο ντέρμπι
Ο θόρυβος δεν καταλάγιασε, αφού την Κυριακή υπάρχει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη, στο οποίο οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι θα μείνουν ξανά εκτός Τούμπας. Αυτή τη φορά οι γηπεδούχοι συναίνεσαν, ρίχνοντας το μπαλάκι στην αστυνομία, η οποία προκειμένου να τη βγάλει... λάδι και να μην πάρει την ευθύνη, πρότεινε να αδειάσει το μισό γήπεδο και να ισχύσει το ίδιο στην αναμέτρηση του δευτέρου γύρου. Όπως ήταν φυσικό αμφότερες οι πλευρές απέρριψαν την πρόταση και έτσι, άλλο ένα ντέρμπι θα είναι... μονόχρωμο. Σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τύφλα να έχει ο πεθερός λέει ο λαός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο “γάμος” των δύο συμπολιτών αποτράπηκε.
Όχι, η αστυνομία δεν είναι η κακιά πεθερά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν γίνεται να ρίχνονται συνεχώς ευθύνες στις δυνάμεις τήρησης της τάξης, όταν δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά, όσον αφορά την πρόληψη και τη λύση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή και στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αλλαγές στο ποδόσφαιρο. «Όταν δεν ήθελαν να γίνει τίποτα, δεν έγινε τίποτα. Το θέμα είναι ότι άφησαν αυτό το φαινόμενο να εξελίσσεται», είχε δηλώσει εύστοχα για το θέμα πριν μερικές ημέρες στην εκπομπή Derby του “TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”ο πρώην ηγέτης της Original, Δημήτρης Χατζηχρήστος.
Οπαδοί στο ίδιο τραπέζι
Για τα “άκυρα” που μοιράζει η αστυνομία, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι οπαδοί, οι οποίοι αναγκάζονται να βλέπουν την ομάδα τους απ'την τηλεόραση και τον καναπέ λόγω των βίαιων επεισοδίων που ξέσπαγαν κάθε φορά στα γήπεδα. Εδώ προκύπτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Μπορούν οι οργανωμένων όλων των ομάδων να πορευθούν με σύμπνοια, να συνεργαστούν πάνω σε αυτό το θέμα, να επιδείξουν “καλό” πρόσωπο και να πάρουν το “πράσινο” φως για την παρουσία τους σε εκτός έδρας πέταλο; Στο εξωτερικό έχουν ήδη γίνει κάποια παρόμοια βήματα.
Στην Ελλάδα όμως βρισκόμαστε έτη φωτός πίσω. Δεν μπορεί ο Έλληνας οπαδός να μπει σε τέτοιου είδους συζητήσεις. «Να τα βρούμε με τους Αρρειανούς, αλλά αν βγάλουν κανένα πανό με αναπηρικό καροτσάκι θα γίνει της πουτ@ν@ς», ανέφερε με το δίκιο του, σε συνομιλία που είχαμε, ένας φίλος της ΑΕΚ. Όλες οι πλευρές έχουν τα... δίκια τους, αλλά έτσι το θέμα δεν θα λυθεί ποτέ. Κάποτε πρέπει όλοι να τα βρούνε με όλους, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να βάλουν τέρμα στις προκλήσεις και να πορευθούν μαζί για αυτόν τον κοινό σκοπό. Να συμφωνήσουν να μήν γίνεται το παραμικρό μεταξύ τους μέσα και έξω από το γήπεδο, όταν παίζουν οι ομάδες τους.
Για μερικούς φαντάζει ουτοπικό, αλλά δεν είναι. Προσέξτε, δεν γίνεται λόγος για οριστική πάταξη του χουλιγκανισμού, κάτι που φαντάζει ανέφικτο. Αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ γιατί η “σύγκρουση” είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση (ειδικά όταν προκύπτουν συμφέροντα, πίσω απ'την “κυριαρχία” οπαδών σε μία περιοχή. Πάρτε για παράδειγμα τον “εμφύλιο” στις τάξεις των Παρτιζάνων). Μήν ξεγελιέστε επίσης απ'όσους υποστηρίζουν πως οι Άγγλοι... σκότωσαν το “τέρας”. Γιατί το φαινόμενο είχε πέσει σε χειμερία νάρκη για δεκαετίες (μόνο) μέσα στα γήπεδα, ενώ το πεδίο μαχών μεταφέρθηκε εκτός, στις γειτονιές και στις pubs (πλέον έχει αρχίσει και επανεμφανίζεται και μέσα στα γήπεδα).
“Έστησαν” την ομάδα τους
Αντί επιλόγου θα ήθελα να σας παρουσιάσω μία ενδιαφέρουσα σχετική ιστορία που συνέβη στην 3η κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος (lega Pro 1). Στις 10 Νοεμβρίου, η Σαλερνιτάνα υποδέχτηκε την Νοτσερίνα σε ένα από τα πιο δυνατά ντέρμπι στη γειτονική χώρα, το οποίο οι οπαδοί των φιλοξενούμενων περίμεναν πώς και πως (το πρώτο ντέρμπι μετά από 25 χρόνια)να παρακολουθήσουν από κοντά. Ωστόσο, έφαγαν άκυρο από την Ομοσπονδία αφού η αστυνομία χαρακτήρισε το παιχνίδι “υψηλού κινδύνου”.
Η έναρξη του αγώνα καθυστέρησε για 40 λεπτά, αφού οι οργανωμένοι της Νοτσερίνα (που παρά την απαγόρευση βρέθηκαν έξω από το Stadio Arechi του Σαλέρνο) μίλησαν στους παίκτες και τους είπαν ότι δεν θέλουν να παίξουν στο ντέρμπι (φώτο δεξιά), με τις πηγές να αναφέρουν ότι τους απείλησαν. Πως το διαχειρίστηκε η ομάδα; Ο προπονητής (Φοντάνα) έκανε και τις τρεις αλλαγές στο 2ο λεπτό και μετά από 17 λεπτά, πέντε παίκτες προφασίστηκαν τραυματισμό και έτσι αφού οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με έξι, ο ρέφερι αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι (Δείτε το βίντεο από κάτω).
Η επίσημη δικαιολογία για το... νοκ άουτ ήταν, ότι οι παίκτες (οι οποίοι τήρησαν... ομερτά) λόγω της καθυστέρησης δεν πρόλαβαν να κάνουν ζέσταμα, αλλά η Ιταλική Ομοσπονδία δεν το έφαγε αμάσητο και διέταξε να γίνει έρευνα από την πειθαρχική επιτροπή. Εν τέλει η Νοτσερίνα έχασε το ματς με 3-0 στα χαρτιά, αλλά οι οπαδοί της κατάφεραν να στείλουν το μήνυμα “σεβασμού” που ήθελαν (πάνω από το γήπεδο πέρασε αεροπλάνο που μετέφερε πανό, το οποίο ανέγραφε: “σεβασμός τη Νοτσερίνα και τους Ultras της” - Κάτω φώτο).
Απέφερε κάτι ουσιαστικό η πράξη τους; Όχι, έμειναν εκτός γηπέδου. Απέδωσε το νταβατζιλίκι; Σε καμία περίπτωση. Κακό στην ομάδα τους έκαναν. Εισακούστηκε το μήνυμα σεβασμού; Το αντίθετο! Όχι μόνο δεν τους σεβάστηκαν αλλά 23 οπαδοί αποκλείστηκαν από τα ματς της ομάδας τους, με την κατηγορία του εκβιασμού παικτών. Δηλαδή, όχι μόνο δεν πέτυχαν την παρουσία τους στο εκτός έδρας ντέρμπι, αλλά θα χάσουν όλα τα παιχνίδια (όσο κρατήσει ο αποκλεισμός βέβαια).
Το μόνο μήνυμα που θα μπορούσαν να περάσουν μέσω της κίνησής τους είναι ότι μπορούν να “στήνουν” και οι οπαδοί την ομάδα τους, εκτός απ'τους παράγοντες. Όχι τίποτα άλλο, αλλά δικαίωσαν και τον Χατζηχρήστο, ο οποίος (στη συζήτηση για τις εκτός έδρας μετακίνησεις) έκανε λόγο για χαμηλό νοητικό επίπεδο των οπαδών (Δείτε το βίντεο κάτω από το 14' και μετά).