Τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξη που έδωσε στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο Έλληνας τεχνικός του Άρη:

-Kύριε Τσιώλη, τα προηγούμενα χρόνια ο Άρης στηρίχθηκε σ’ ένα μοντέλο που αντιστοιχούσε σε πολλούς ξένους παίκτες και ελάχιστους Έλληνες. Θα αλλάξει αυτό τη νέα σεζόν;
«Ανεξάρτητα από τη δική μου φιλοσοφία, που προβλέπει τη χρησιμοποίηση πολλών Ελλήνων παικτών, μια φιλοσοφία που με βοηθάει να κάνω και καλύτερα τη δουλειά μου είναι η αλήθεια, υπάρχουν πλέον και οι νέοι κανονισμοί της UEFA που υποχρεώνουν τις ομάδες να ρίξουν μεγάλο βάρος στην παραγωγική διαδικασία. Στον Άρη, ξέρετε, είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί η ομάδα Κ-20 του συλλόγου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας».

-Άρα, κάποιοι παίκτες από αυτήν την ομάδα θα πάρουν μέρος στη θερινή προετοιμασία.
«Δεν το συζητάμε καθόλου αυτό, άλλωστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ενταχθούν ομαλά στο σύνολο οι νεαροί παίκτες. Οπωσδήποτε κάποιοι από αυτούς θα ακολουθήσουν την προετοιμασία μας».

-Ο στόχος του Άρη για τη νέα σεζόν ποιος θα είναι;
«Η ιστορία και το βάρος της φανέλας αυτής της ομάδας μάς υποχρεώνουν να έχουμε υψηλούς στόχους. Το ίδιο και η καλή οργάνωση της διοίκησης. Ο στόχος λοιπόν για τον Άρη είναι να βρεθεί μέσα στις πέντε πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος, άρα και στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Μακάρι όμως να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και κάτι ακόμη καλύτερο».

-Το ρεπορτάζ έλεγε ότι θα προτιμούσατε να αναλάβετε τον Άρη μετά το τέλος της σεζόν. Τελικώς αναλάβατε μεσούσης της περιόδου. Ήταν μια σωστή απόφαση;
«Την εποχή που άρχισα τις συζητήσεις με την ομάδα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της, ο Άρης βρισκόταν σε φάση πίεσης, σε μια δύσκολη στιγμή. Οι άνθρωποί του δεν είχαν πολλά περιθώρια. Εγώ, από την πλευρά μου, ήθελα πολύ να δουλέψω στον Άρη και ένιωσα ότι, αν δεν έπαιρνα γρήγορα την απόφασή μου, ίσως και να έχανα την ευκαιρία. Πλέον είμαι χαρούμενος, πήγαμε πολύ καλά στα τελευταία ματς, αλλά είναι γεγονός ότι, λόγω της πίεσης που ένιωθα στον Βόλο, δεν ήθελα αρχικά να δουλέψω σε άλλη ομάδα φέτος».

-Κατά γενική ομολογία κάνατε πολύ δουλειά στον Ολυμπιακό Βόλου, εντέλει όμως δεν αποχωρήσατε και με τον καλύτερο τρόπο.
«Είχε να κάνει με τη διαχείριση του όλου πράγματος, όχι καθαρά με την ομάδα. Η ομάδα ήταν εκπληκτική. Αλλά έχω μια αδυναμία που την πληρώνω. Δένομαι εύκολα συναισθηματικά. Στον Βόλο βρήκα πολλή αγάπη από τον κόσμο της πόλης, είχα δεσμευτεί μ' έναν λόγο τιμής για δύο χρόνια. Άλλα ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρχαν».

-Γιατί αποχωρήσατε, όμως, μεσούσης της σεζόν;
«Διότι άρχισαν να μην τηρούνται οι κανόνες που ξεκάθαρα είχαμε θέσει από την αρχή. Οι κανόνες μέσα στα αποδυτήρια είναι άβατο για τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές, το οποίο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σπάσει. Σ' αυτό ήμουν πάντα κάθετος, όπου και να δούλεψα».

-Η πρώην ομάδα σας θα αγωνιστεί στα play off. Τι προβλέπετε για την πορεία της;
«Μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν το highlight της φετινής σεζόν. Έπαιξε γρήγορο, συνδυαστικό ποδόσφαιρο που άρεσε στον κόσμο. Τα play off, όμως, είναι ένα διαφορετικό μίνι πρωτάθλημα. Οι αντίπαλοι μπορεί και να έχουν διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας. Αν πάντως εμφανίσει το αγωνιστικό πρόσωπο που είχε και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, είναι ικανός να τερματίσει ψηλά».

Παναθηναϊκός, πάντως, δείχνει να έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους.
«Είναι σαφές αυτό, ο Παναθηναϊκός αρχίζει με δύο βαθμούς περισσότερους από την αμέσως επόμενη ομάδα. Κατά τη γνώμη μου, όμως, είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι της πρεμιέρας στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να το κερδίσει, θα έχει κάνει το μεγάλο βήμα. Aν όχι όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή».

-Το ελληνικό ποδόσφαιρο μαστίζεται από το φαινόμενο της βίας. Είδαμε τι έγινε το προηγούμενο Σάββατο στον τελικό του κυπέλλου. Τελικά τι θα πρέπει να γίνει για να απαλλαχθούμε απ' αυτόν τον βραχνά;
«Πρέπει να μπουν κανόνες, και οι κανόνες αυτοί να τηρούνται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να ξεκαθαρίσω κάτι: τις λιγότερες ευθύνες για το φαινόμενο τις έχουν οι παίκτες και οι προπονητές. Την κύρια ευθύνη την έχουν οι παράγοντες, που πολλές φορές εφαρμόζουν μια πολιτική αντίθετη με τα πιστεύω του κόσμου. Οι παράγοντες θέλουν απλώς να βγάλουν χρήματα. Υπάρχει και ένας λόγος της έξαρσης της βίας. Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια γενικότερη ένταση, η οποία δεν έχει σχέση μόνο με το ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά τον χώρο μας, όμως, πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυλία των παραγόντων. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο και η πολιτεία οφείλει να δράσει τώρα».

-Θα συμφωνούσατε με μια λύση-σοκ, όπως για παράδειγμα την αποχώρηση για κάποιο διάστημα των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
«Δεν θα πρόσφερε τίποτα, κατά τη γνώμη μου, αυτή η λύση. Ίσα ίσα, θα χανόταν και το τελευταίο κίνητρο που έχουν οι παράγοντες για να χτίσουν μια καλή ομάδα. Αλλιώς δεν θα πλήρωνε κανείς. Ακόμα και τώρα τα προβλήματα στο οικονομικό είναι τεράστια. Θα συνετιστούν οι φίλαθλοι αν η ομάδα τους δεν παίζει στην Ευρώπη; Το θέμα είναι να συνετιστούν οι διοικούντες. Αυτό έγινε στην Αγγλία. Οι διοικήσεις συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να βάλουν κανόνες. Τους έβαλαν, τους τήρησαν και απαλλάχθηκαν από τη βία».