Σύνθημα υβριστικό μεν, «light» δε. Η ιαχή (υπό το σκοπό «Σαμιώτισα-Σαμιώτισα») «Πατέρα και Βγενόπουλε και Γιαννακοπουλαίοι, βάλτε λεφτά στο σύλλογο ή φύγετε, μας πρήξατε τα πέη» είχε σαφή κατεύθυνση, σκοπό και προσανατολισμό.

Αφενός μεν επιδίωκε να «τσιτώσει» τους παραπάνω μετόχους, ως μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να βγουν μπροστά, να πάρουν τα ηνία και να «τρέξουν» την ομάδα. Αφετέρου δε να καταδείξουν ότι δεν είναι «κολλημένοι» πίσω από πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε σύνθημα εναντίων της παρούσας στάσης των παραπάνω μετόχων.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπήρξε και το πρώτο σύνθημα, εναντίον του «παραδοσιακού» στόχου, του Γιάννη Βαρδινογιάννη, το οποίο πέραν της χυδαιότητας που αυτονόητα εκπέμπει, είχε την έννοια του «Τζίγγερ, παραμένεις ανεπιθύμητος»...

Η αντίδραση των υπολοίπων

Στο τελευταίο στην ιεράρχησή μας αλλά πρώτο τη τάξει σύνθημα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, ωστόσο, υπήρξε σημαντική αντίδραση από τις υπόλοιπες θύρες του ΟΑΚΑ.

Ακούστηκαν έντονα σφυρίγματα, γεγονός που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοί που σφύριξαν λατρεύουν τον Τζίγγερ και την οικογένειά του ή έχουν απηυδήσει με τους οργανωμένους. Αλλά διότι έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση στην ομάδα, με τα δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε και το υπάρχον οικονομικό-διοικητικό αδιέξοδο, δεν θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον του συλλόγου μία νέα πόλωση με κατευθυντήριες γραμμές βγαλμένες από το πρόσφατο παρελθόν, που εμπεριέχει ως αποκλειστικό στόχο τον Βαρδινογιάννη.

Αλλωστε, δεν είχαν προηγηθεί τα συνθήματα για τους άλλους μετόχους. Οσοι σφύριξαν προφανώς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι έπεται συνέχεια για τους υπόλοιπους, έστω και άλλης μορφής και ύφους...

Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να αποτελούν ένδειξη (απολύτως) ασφαλών συμπερασμάτων όλα τα παραπάνω από τη στιγμή που στο γήπεδο ήταν περίπου 10 χιλιάδες κόσμος. Και το πέταλο των οργανωμένων δεν ήταν γεμάτο και οι άλλες θύρες ήταν μισοάδειες. Ηταν εντούτοις ένα δείγμα που δεν μπορεί κανείς να το παραλείψει ή να το αμφισβητήσει.

Σίγουρο είναι επίσης ότι υπήρξε χειροκρότημα και (σχεδόν) καθολική αποδοχή στην ιαχή «άμα δεν μπορείτε να πα να γ...», πιθανότατα εξαιτίας του ότι περιελάμβανε τους πάντες.

Και αντιπροσώπευε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου του Παναθηναϊκού. Απευθυνόταν άλλωστε προς όλους τους μετόχους -δίχως εμμονές- που γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στην ομάδα.

Απευθυνόταν επίσης προς όλους τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία που δεν ανταποκρίνονται στα ηχηρά τους ονόματα και τους παχυλούς τους μισθούς. Αλλά και προς την υπάρχουσα διοίκηση που μπορεί να έχει δεκάδες ελαφρυντικά, δεν παύει ωστόσο να δέχεται απανωτά εξωαγωνιστικά «χαστούκια» και να μην μπορεί να ορθώσει ανάστημα.

Ολα όμως είναι συνέπεια του διοικητικού-οικονομικού προβλήματος και του ζοφερού μέλλοντος που προβλέπεται έτσι ή αλλιώς. Και η όποια διαφορά έγκειται στο «μη χείρον βέλτιστον», το οποίο για να μπορέσει να κρατήσει την ομάδα στον «αφρό» και να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα, θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη και συσπείρωση.

Η αντίδραση του Γιάννη Βαρδινογιάννη

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν ήταν παρών στο γήπεδο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και όταν ενημερώθηκε για τα συνθήματα εις βάρος του, δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Προφανώς διότι έχει γίνει μάρτυρας παρόμοιων καταστάσεων στο πρόσφατο παρελθόν και δεν συνηθίζει να λειτουργεί εν θερμώ υπό τέτοιες συνθήκες.

Επαγγελματικά ραντεβού διαρκείας

Ο Νικόλας Πατέρας ήταν χθες απασχολημένος σχεδόν όλη την ημέρα σε επαγγελματικά ραντεβού και δεν τοποθετήθηκε επί των συνθημάτων που ακούστηκαν στο ΟΑΚΑ. Εχει ωστόσο ξεκαθαρίσει στο περιβάλλον του εδώ και καιρό ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει.

Πηγή: Goal