Η καρδιά τους πήγε στην θέση της όταν χθες το βράδυ έγινε γνωστό από την ΚΑΕ πως ο Ζοτς θα συνεχίσει κανονικά στο πόστο του. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ανησυχία υπάρχει και παραυπάρχει στις τάξεις του κόσμου του πρωταθλητή Ευρώπης, βλέποντας τον Φώτση να πηγαίνει στο Μιλάνο, τον Νίκολας να τον ακολουθεί και κυρίως να μην βγαίνει από την ΚΑΕ κάποιος να μιλήσει. Να πει στον κόσμο πως θα πορευτεί η ομάδα. Όχι γενικά, όπως έγινε μετά την συνάντηση των Γιαννακοπουλαίων με τον Ομπράντοβιτς, αλλά πιο ειδικά. Αλήθεια, πάντως, είναι από την άλλη πως Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος τόσα χρόνια έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, κάτι ανάλογο θα κάνουν και τώρα, στην τελευταία τους χρονιά στην ΚΑΕ, όπως έχουν δηλώσει.
Θα πείτε «ποιο καθήκον τους να κάνουν από τη στιγμή, που έφυγαν ο Φώτσης με τον Νίκολας, ακολουθεί ο Σάτο και ενδεχομένως να υπάρξουν 1-2 ακόμη αποχωρήσεις;». Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι απλή και έχει μάλιστα δοθεί από τα ίδια τα αφεντικά. Πότε; Όταν δήλωσαν επισήμως πως θα μείνουν στην ομάδα για ένα ακόμη χρόνο με, όμως, σημαντικά μειωμένο μπάτζετ. Το μειωμένο μπάτζετ, βεβαίως, δεν θα προκύψει από το «κόψιμο» του μισθού του Βουγιούκα και του Καϊμακόγλου, αλλά από αυτό των πρωτοκλασάτων. Και επειδή του Διαμαντίδη και του Μπατίστ η αμοιβή παραμένει ως έχει (καθώς θεωρούνται αναντικατάστατοι ή κάπως έτσι), ο κλήρος πέφτει στους υπόλοιπους. Με τον Φώτση δεν έγινε κάποια ουσιαστική επαφή και ο έμπειρος φόργουορντ πήγε στο Μιλάνο. Ο Νίκολας από τη στιγμή, που έχει αποφασιστεί ότι η μείωση στους πρωτοκλασάτους, θα είναι μεγάλη, δεν θα μπορούσε να μείνει στον Παναθηναϊκό. Αν ήταν να πάρει 1.200.000 δολλάρια την νέα σεζόν και με την μείωση το ποσό πήγαινε κοντά στις 750.000 δολλάρια, ε τότε καταλαβαίνει κανείς πως η αποχώρηση του Αμερικάνου ήταν μονόδρομος. Βλέπετε, είναι στην καλύτερή του ηλικία και εύκολα θα έβρισκε όπως και βρήκε πολλά χρήματα, όντας μάλιστα δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης και με ουκ ολίγες ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου» να δίνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για να φτιάξουν ρόστερ.
Για τον Σάτο τα πράγματα μοιάζουν πιο δύσκολα. Την νέα χρονιά είναι να πάρει 1.800.000 δολλάρια. Καμία μα καμία ομάδα δεν πρόκειται να του δώσει αυτό το ποσό. Έτσι λέει η λογική. Οπότε ο παίκτης, δεν νομίζουμε ότι θα παρατήσει τόσο εύκολα ένα τόσο καλό συμβόλαιο. Πιθανόν να «κάτσει» πάνω σε αυτό. Πιθανόν, όμως, και να ζητήσει από τον Παναθηναϊκό να του πληρώσει την διαφορά όταν θα βρει π.χ 1.200.000 σε μία τουρκική ή ρωσική ομάδα. Ποιος ξέρει; Θα δείξει. Η τάση, πάντως, είναι να αποτελέσει παρελθόν.
Από κει και πέρα, δύσκολη φαντάζει και η περίπτωση του Στράτου Περπέρογλου. Στα 27 του είναι φυσιολογικό να ψάχνει ένα πολύ δυνατό συμβόλαιο, που ο Παναθηναϊκός ενδεχομένως να μην μπορεί να του δώσει. Δεν αποκλείεται, πάντως, το ενδεχόμενο ο Περπέρογλου να μείνει εκεί, που είναι, λειτουργώντας περισσότερο συναισθηματικά.
Αντίθετα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή του Κώστα Τσαρτσαρή. Λέγεται μάλιστα πως ήδη υπάρχει συμφωνία για δύο ακόμη χρόνια με πολύ περιορισμένες αποδοχές σε σχέση με αυτά, που έπαιρνε ο διεθνής παίκτης πέρυσι.
Για Διαμαντίδη, Μπατίστ είπαμε. Για Καϊμακόγλου, Βουγιούκα δεν είπαμε ξεκάθαρα αλλά μένουν. Το ίδιο και ο Καλάθης. Για τον Τέπιτς δεν βάζουμε ακριβώς το χέρι μας στην φωτιά, αλλά και αν δεν μείνει, κανείς δεν θα λυπηθεί. Τουλάχιστον από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Αντίθετα, θα υπάρξει προβληματισμός, αν φύγει ο Μάριτς. Μπορεί πέρυσι να μην απέδωσε τα αναμενόμενα (λόγω των τραυματισμών του), αλλά θεωρείται και όχι αδικαιολόγητα παίκτης, που φέτος θα δώσει το κάτι παραπάνω. Και μην ξεχνάμε ότι πολύ καλό κοινοτικό ψηλό (και με λίγα μάλιστα χρήματα) δεν βρίσκεις ποτέ. Ή σχεδόν ποτέ. Λογικά, πάντως, ο Αυστραλός θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι; Μπορεί ο Ομπράντοβιτς να βρει τους αντικαταστάτες και να οδηγήσει και πάλι τον Παναθηναϊκό ψηλά; Η απάντηση είναι ευνόητη: και βέβαια μπορεί. Το παράδειγμα της Μακάμπι είναι πρόσφατο και από τα πλέον χειροπιαστά. Με τι μπάτζετ πήγαν οι Ισραηλινοί στο φάιναλ-φορ; Πόσα έπαιρνε ο Πάργκο; Ή ο Χέντριξ; Ο Παναθηναϊκός με τις μειώσεις και πάλι θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ της Ευρώπης. Όχι το μεγαλύτερο, αλλά μεγάλο. Από τη στιγμή, που έχει τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης και τους Μπατίστ, Διαμαντίδη να μένουν, πως είναι δυνατόν να μην χτυπήσει και πάλι την Ευρωλίγκα; ;
Άλλωστε τα κενά, που δημιουργήθηκαν, θα καλυφθούν, έστω και αν πλέον πολλοί καλοί παίκτες έχουν υπογράψει. Παίκτες, πάντως, που με τα νέα δεδομένα, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να χτυπήσει. Μιλάμε για παίκτες του 1εκ. ευρώ και πάνω, ποσά, που δεν θα δώσουν πλέον οι «πράσινοι». Και τι θα πάρουν με όχι πολλά χρήματα;
Ο Ζοτς θα δώσει τις λύσεις. Με την πρόσφατη παράδοση να λέει ότι βασική πηγή του είναι η Ευρωλίγκα. Από ομάδα, που συμμετείχε σε αυτήν, πήρε τον Σάτο, ομοίως τον Νίκολας, όπως και τον Μάριτς. Αλλά και τον Πέκοβιτς. Όλοι αυτοί οι παίκτες στοίχισαν του κόσμου τα χρήματα, που τώρα, δεν δίνονται. Υπάρχουν, όμως, παίκτες από την Ευρωλίγκα, που με λιγότερα χρήματα (που δίνει πλέον ο Παναθηναϊκός) ενδέχεται να απασχολήσουν την τεχνική ηγεσία των πρωταθλητών Ευρώπης. Όπως ο Ντέιβιντ Χόκινς, του οποίου ο Νίκολας παίρνει την θέση στο Μιλάνο. Ή ο Ούρος Τρίπκοβιτς, που λέγεται ότι θέλει να φύγει από την Μάλαγα. Ο Τέρενς Μόρις είναι μία ακόμη περίπτωση, που μπορεί να απασχολήσει για το κενό του Φώτση. Όπως και ο Μίλκο Μπιέλιτσα, πρώην της Λιέτουβος. Υπάρχουν ακόμη ο Νάχμπαρ, ο Άλαν Άντερσον και ορισμένοι ακόμη, που έπαιξαν πέρυσι στην Ευρωλίγκα, και –κάποιοι από αυτούς- θα μπουν στο «πράσινο» στόχαστρο. Όσο για τους Έλληνες, Βαγγέλης Μάντζαρης και Πατ Καλάθης είναι δύο περιπτώσεις, που απασχολούν.
Αίσθησή μας δε είναι ότι για την θέση του Φώτση ο Ομπράντοβιτς θα έπαιρνε –αν ήταν ελεύθερος και όχι βέβαια με τα λεφτά, που παίρνει- τον Ζόραν Έρτσεγκ. Όχι σήμερα, αλλά χθες! Για την θέση του Φώτση, το πρώτο που θα κοιτάξει ο Ζοτς, είναι το πολύ καλό σουτ. Και ο Έρτσεγκ το έχει και με το παραπάνω.
Περισσότερα πράγματα θα μπορούμε να πούμε μόλις ξεκαθαρίσει λίγο ακόμη το ομιχλώδες είναι η αλήθεια τοπίο των πρωταθλητών Ευρώπης. Μέχρι τότε, περιμένουμε τις δικές σας εκτιμήσεις ώστε να κάνουμε κουβεντούλα μέσα στο κατακαλόκαιρο, που εκτίμησή μας είναι ότι κάτι καλό μπορεί να φέρει στο μπάσκετ. Γενικότερα και όχι ειδικότερα. Και ο νοών νοείτω.
Πηγή: superbasket.gr