Επαιξε με δύο μεσαίου βεληνεκούς ομάδες από τη «χώρα της τουλίπας» και τα κέρδη που αποκόμισε ήταν ελάχιστα. Οι «ερυθρόλευκοι» κλάταραν στα δεύτερα ημίχρονα και των δύο αγώνων.
Η κούρασή τους, το γεγονός ότι έχουν έναν μήνα μπροστά τους για να βελτιωθούν και ο υψηλότερος βαθμός ετοιμότητας των Ολλανδών δίνουν μια λογική εξήγηση. Στερούνται λογικής, όμως, τα παιδαριώδη λάθη στην άμυνα και στον άξονα. Είναι αδυναμίες που δεν διορθώνονται μόνο μέσα από τη δουλειά. Χρειάζονται απαραίτητα ενισχύσεις, προσθήκες. Σ' όλο το διάστημα της προετοιμασίας φωνάζει το πρόβλημα με την απουσία αμυντικού μέσου. Στο διήμερο που προηγήθηκε φάνηκε και η γύμνια στο κέντρο της άμυνας. Και όταν η ραχοκοκαλιά γέρνει η ομάδα δεν μπορεί να σταθεί όρθια, όσα όπλα και να υπάρχουν στα άκρα.
Δημιουργία φάσεων
Ενθαρρυντικό ήταν το στοιχείο ότι ο πρωταθλητής δημιούργησε φάσεις, πολλές φάσεις, και στα δύο ματς όμως στο πρώτο 45λεπτό τους. Ο Αλεξάνταρ Κατάι ανέβασε στροφές, συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, δίνοντας βοήθειες τόσο στον εκάστοτε «φουνταριστό» επιθετικό όσο και στον Ριέρα. Επιθετικά πολύ καλοί ήταν και οι πλάγιοι αμυντικοί, ο Βασίλης Τοροσίδης κυρίως, αλλά και ο Χοσέ Χόλεμπας. Οι επιθετικές τάσεις των ακραίων μπακ είναι κάτι που ζητάει ο Ερνέστο Βαλβέρδε με δεδομένες τις αδυναμίες στον άξονα.
Συχνό σκοράρισμα
Στα θετικά των φιλικών καταγράφηκε και η συχνότητα με την οποία σκόραρε ο Ολυμπιακός. Χθες πέτυχε τέσσερα γκολ στο πρώτο 45λεπτο με σκόρερ του Σέρβους Πάντελιτς, Κατάι και προχθές προηγήθηκε με γκολ που δικαιούταν βάσει των ευκαιριών που είχε στο πρώτο ημίχρονο. Το πρόβλημα είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» εξαφανίστηκαν στα δεύτερα μισά των αγώνων, που σημαίνει ότι στερούνται διάρκειας. Τέτοια σημάδια έδειξαν και σε πολλά ματς του περσινού πρωταθλήματος.
Ατομικά κέρδη
Ο Ολυμπιακός κέρδισε παίκτες σε ατομικό επίπεδο. Ο Τάσος Παπάζογλου δεν έμοιαζε με νεοφερμένο και «ψαρωμένο» παίκτη. Ο Σερραίος στόπερ έδειξε θράσος, ψυχή, δύναμη και ότι είναι διατεθειμένος να αρπάξει από τα μαλλιά κάθε ευκαιρία που θα του δώσει ο Βαλβέρδε. Βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε και ο Αλμπερτ Ριέρα. Δεν πραγματοποίησε τις μεγάλες εμφανίσεις, αλλά δεν ήταν και κάτω του μετρίου, όπως οι περισσότεροι από τους συμπαίκτες του.
Η άνοδος του Μανιάτη
Πήρε μπροστά ο Γιάννης Μανιάτης. Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας και στα πρώτα φιλικά έδειχνε πιασμένος. Ξεπέρασε το αρχικό μούδιασμα και ανέβασε ρυθμούς, βρήκε τα πατήματά του. Βέβαια παίζει σε μία θέση, αυτή του δεξιού μπακ, που δύσκολα θα καταφέρει να υπερκεράσει τον Βασίλη Τοροσίδη και να γίνει βασικός. Εδειξε όμως ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση και να διεκδικήσει περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο μέλλον.
Ερασιτεχνική άμυνα
Η συμπεριφορά της άμυνας των «ερυθρόλευκων» ήταν συμπεριφορά ερασιτεχνικής ομάδας. Από πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει κανείς. Οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ολαφ Μέλμπεργκ δεν επικοινώνησαν ούτε... με τηλέφωνο. Ειδικότερα ο Σουηδός ήταν αλλού γι' αλλού χθες. Χειρότερος όλων, όμως, ήταν ο Ιβάν Μαρκάνο. Ηρθε στην ομάδα από την προηγμένη Πριμέρα Ντιβισιόν, αλλά με την εμφάνισή του κόντρα στην Μπρέντα, καθώς και όσες προηγήθηκαν φάνηκε παίκτης ομάδας μικρών κατηγοριών.
Αναρχία στα στημένα
Το είπε ο Βαλβέρδε στις δηλώσεις του ότι δεν έχουν δουλευτεί πολύ τα στημένα των αντιπάλων. Μάλλον δεν δουλεύτηκαν καθόλου. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δέχθηκε 3 από τα 7 γκολ του διημέρου από στημένη μπάλα και 5 από τα 7 από στημένα και σέντρες. Κανείς στη μεγάλη περιοχή των «ερυθρόλευκων» δεν έδωσε οδηγία, ούτε την πιο απλή, να πάρουν ο καθένας τους από έναν παίκτη.
Η απουσία «κόφτη»
Το βασικό πρόβλημα των Πειραιωτών έγκειται στην έλλειψη καθαρού αμυντικού μέσου, που να «δαγκώνει» τον αντίπαλο, να μην τον αφήνει να πάρει ανάσα. Ο Ουρτάδο σαφώς δεν μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο. Οι μέσοι της Χίρενφεϊν έκαναν πάρτι με τον βαρύ, αργό και επιρρεπή στα χοντρά λάθη Ισπανό. Ο Σουμπίνιο επίσης δεν ήταν ικανός για τέτοια αποστολή. Δεν διαθέτει ούτε ταχύτητα ούτε δύναμη. Γι' αυτό ανέβηκε πολλές φορές στη μεσαία γραμμή ο Μέλμπεργκ, αφήνοντας όμως γυμνό το κέντρο της άμυνας.
Θέλει φροντισήριο
Κάποιος πρέπει να κάνει φροντιστήριο στον Φράνκο Κοστάντσο. Ο Αργεντινός έμοιαζε πολύ χαλαρός στο ματς με τη Χίρενφεϊν. Από τη μία αναλώθηκε σε επικίνδυνες ντρίμπλες μέσα στην περιοχή ενώ θα μπορούσε να απομακρύνει την μπάλα και από την άλλη δεν έλεγε να κάνει μια έξοδο και να «καθαρίσει» τη φάση. Στα κόρνερ και τα φάουλ που εκτέλεσαν οι Ολλανδοί ο κίπερ του Ολυμπιακού ήταν «καρφωμένος» στην εστία του.
Πηγή: Goal