Ήταν Μάρτιος του 2009 όταν κάποιο Σάββατο απόγευμα αναζήτησα στη βάση δεδομένων του "Κicker" τον Έλληνα νεαρό που την προηγούμενη μέρα έκανε το ντεμπούτο του με τη Λεβερκούζεν ΙΙ στη Regionalliga West.

Βλέποντας "Petsos, Thanos" θέλησα να γίνω πιο τυπικός από τους Γερμανούς συναδέλφους και άλλαξα το μικρό του σε Αθανάσιος. Μόλις λίγες ώρες μετά ένα μέιλ αναγνώστριας με επανέφερε στη θέση μου, καθώς μου τόνιζε σε αυστηρό ύφος ότι ο εν λόγω νεαρός παίκτης έχει βαφτιστεί ως Θάνος. Μην μπορώντας να κοντράρω την υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, άρον άρον επανέφερα το Thanos, προκαλώντας αρκετά χαμόγελα.

Αυτό που δε γνώριζα τότε ήταν ότι ο εν λόγω νεαρός και σήμερα ώριμος ποδοσφαιρικά 20άρης θα αποτελούσε μέρος της νέας γενιάς Ελληνόπουλων στη Μπουντεσλίγκα. Κι ο αν Πέτσος ήταν ήδη εκεί, έκτοτε, πέντε ακόμη σχεδόν συνομήλικοι του πήραν τον πιο όμορφο ίσως μεταναστευτικό δρόμο για τη Γερμανία. Λίγους μήνες μετά ο Φέλιξ Μάγκατ εξέπληττε τον ελληνικό τύπο και όχι μόνο με την απόκτηση του Πλιάτσικα από τη Σάλκε. Μόλις ένα χρόνο μετά ακολούθησαν οι Κυριάκος Παπαδόπουλος και Τζαβέλλας, ενώ φέτος ακολούθησαν ο ακόμη νεότερος Φορτούνης και εσχάτως οι Παπασταθόπουλος και Γιάννης Παπαδόπουλος. Όλοι τους εκτός από το γερμανικό δελτίο έχουν και το κοινό της ενεργής συμμετοχής στην εποχή Σάντος με τη γαλανόλευκη φανέλα της εθνικής.

Οι παλιότεροι Χαριστέας, Κυργιάκος, Αμανατίδης, Γκέκας και Λυμπερόπουλος έχουν γευτεί τα τελευταία χρόνια τον κόσμο της υπέροχης Μπουντεσλίγκα γεμίζοντας εμπειρίες, δόξα και αρκετό χρήμα. Επειδή όμως ο χρόνος είναι αδυσώπητος, δεν έκανε εξαίρεση ούτε στα δικά μας παιδιά που όλα ήδη ξεπέρασαν τα 30 με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εξαντλητικούς ρυθμούς της ποδοσφαιρικής Γερμανίας. Είναι όμως εξαιρετικά παρήγορο ότι εξίσου βελούδινα όπως και στην εθνική και στο γερμανικό κοινό αρχίζει να εμπεδώνεται η εικόνα της νέας δραστήριας ελληνικής γενιάς. Ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή καθώς η πτωτική πορεία των "παλιών" άρχισε να φθείρει με την πάροδο των χρόνων την εικόνα τους.

Η παραδοσιακά φιλελληνική Βέρντερ πήρε το Σωκράτη, η "Λάουτερν" ζηλεύοντας τη γειτονική και μισητή στους οπαδούς της Άιντραχτ, έκανε δίδυμο με τους Πέτσο και Φορτούνη, ενώ η Σάλκε φρόντισε να επεκτείνει κατά ένα χρόνο από τώρα το πενταετές του Κυριάκου Παπαδόπουλου με το αζημίωτο για τον Κατερινιώτη αμυντικό. Τελευταία κινήθηκε "ελληνικά" και η ιστορική Ντιναμό Δρέσδης, το φανατικό και με ελληνικά κουσούρια πολυπληθές κοινό της θα θυμίζει αρκετά από Ελλάδα στον 22χρονο Γιάννη Παπαδόπουλο, που μετά την τρίχρονη τραυματική εμπειρία Ολυμπιακός, έχει την ευκαιρία να αποδείξει πολλά. Το φαινομενικό πισωγύρισμα ίσως αποδειχθεί άλμα καριέρας, καθώς οι γερμανικές ομάδες δεν αφήνουν εύκολα να αποχωρήσουν από τη χώρα παίκτες που ικανοποιούν.

Όλα τα παραπάνω φυσικά και τα γνωρίζει καλύτερα από εμάς κι ο Φερνάντο Σάντος, που από τη γερμανική φουρνιά των 30άρηδων της εθνικής, βρέθηκε σε μόλις ένα χρόνο να μπορεί -και να το δείχνει έμπρακτα– να στηρίζει πολλά στη νέα "γερμανική" αρμάδα διεθνών, που δίνει μία πολύ ουσιαστική πινελιά στη "γαλανόλευκη" ενόψει EURO 2012.

*** Ο Γιώργος Βαβρίτσας εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο γνωστό κι έγκυρο γερμανικό περιοδικό "Kicker".

Πηγή: contra.gr