Μερικές παρατηρήσεις εδώ, επιγραμματικά όσο γίνεται, προτού χάσουμε τελείως τον μπούσουλα:

Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα τιμωρήθηκαν. Δεν εκτελέστηκαν στα έξι μέτρα μεν, τιμωρήθηκαν δε.

Η αντίδραση γύρω-γύρω, όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του δεύτερου βαθμού, θ’ αντιστοιχούσε σε…απαλλαγή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. ‘Η, έστω, επίπληξη. Διακινείται γκρίνια, από γκρίνια έως υστερία ακριβέστερα, σαν ο Μπέος με τον Ψωμιάδη ν’ αθωώθηκαν και ν’ αποδόθηκαν πάλλευκες περιστερές πίσω στην κοινωνία.

Είναι αυστηρή η τιμωρία; Σίγουρα είναι για το μέγεθός της, στο ελληνικό περιβάλλον, πρωτοφανής. Τριάντα-τόσα χρόνια (λεγόμενου) «επαγγελματικού ποδοσφαίρου», δύο ομάδες έχουν μπει σε πρωτάθλημα με βαθμούς μείον. Η τελευταία ήταν ο Λεβαδειακός, το 1989-90. Επειδή, την προηγούμενη χρονιά, αποπειράθηκαν να δωροδοκήσουν ένα διαιτητή, τον Ακρίδα. Πριν τον Λεβαδειακό δε, η ΑΕΚ το 1986-87. Επειδή, Απρίλιο του ’86 στις Σέρρες, έπιασε η αστυνομία ένα παράγοντά της, ονόματι Χρυσοβιτσάνος, με τα λεφτά στα χέρια μέσα σε μια Τζάγκουαρ (ενδιάμεσος ήταν ένας παλαίμαχος της Καβάλας) να δωροδοκεί παίκτες του Πανσερραϊκού. Ο Λεβαδειακός, τότε, ξεκίνησε στο επόμενο πρωτάθλημα με -4. Η ΑΕΚ, για τόσο καραμπινάτη υπόθεση, με -3. Ο Ολυμπιακός Βόλου θα ξεκινήσει με -10. Η Καβάλα, με -8.

Ετσι, μια παρενθεσούλα που την οφείλουμε προτού συνεχίσουμε, το προνόμιο να ‘ναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει υποβιβαστεί «εξωαγωνιστικά», δύο φορές πλέον, παραμένει αποκλειστικότητα του δύστυχου Ηρακλάκου. Μία, πριν 30 χρόνια και πλέον, με την απόπειρα δωροδοκίας του Πέλλιου. Άλλη μία, τώρα.

Το -10 και το -8 δεν είναι όσο «χάδι» μπορεί, ίσως, «με το πρώτο» να φαίνεται. Πέρυσι, ο Ολυμπιακός Βόλου τερμάτισε στο +16 απ’ την 14η («αγωνιστικά» 14η, δηλαδή τον Αστέρα Τρίπολης) ομάδα. Κι η Καβάλα, στο +9. Η παραμονή τους στη Σούπερ Λιγκ, στο πρωτάθλημα που ξεκινά, προφανώς θα παιχθεί οριακά. Με εξτρά ντεζαβαντάζ, ότι έχουν να δεχθούν αφάνταστη «επίθεση μίσους» στα εκτός έδρας παιγνίδια τους. Επίσης, δεν ξέρω…από διαιτησία πώς θα τους πάνε τα πράγματα. Δεν θα ‘ναι τόσο απλό, λοιπόν. Δεν θα ‘ναι καθόλου απλό. Θα ‘ναι, στην πραγματικότητα, πάρα πολύ δύσκολο.

Μένει η αναμενόμενη πικρία, εκδηλωμένη ή όχι, όσων είχαν πιστέψει ότι σώθηκαν (ΑΕΛ και Πανσερραϊκός) ή/και όσων έλπιζαν ότι θα προβιβαστούν (Λεβαδειακός και Δόξα). Ένα καλό μάθημα, να μη περιμένεις την ευτυχία…απ’ τη δυστυχία των άλλων. Αλλά να δουλεύεις για τη δική σου.

Η απόφαση-ανατροπή των δικαστών υπήρξε ομόφωνη. Ταπεινή γνώμη μου, επιδιορθώνοντας τον πρώτο βαθμό, έσωσαν τον «νομικό πολιτισμό». ‘Η ό,τι, τέλος πάντων, είχε απομείνει απ’ αυτόν. Η κακοτεχνία δεν έγκειται στην απόφασή τους. Η κακοτεχνία προϋπήρξε. Ας ήταν τα κατηγορητήρια, ασφαλέστερα «δεμένα». Πιο επιμελή. Με λιγότερες τρύπες. Η αμηχανία-δυσφορία του Σοφοκλή Πιλάβιου και της Κυβέρνησης, σε προφανέστατη αντιδιαστολή με ό,τι ένιωσαν μετά τον πρώτο βαθμό, έρχεται να επιβεβαιώσει πως αυτοί εδώ οι δικαστές δίκασαν. Δεν εξετέλεσαν.

Μετά τη θεσμική εκτροπή Μαρινάκη την περασμένη Παρασκευή («εύκολα θύματα στον βωμό των γρήγορων εντυπώσεων»), τώρα ο σχολιασμός-φάουλ του επίσημου Παναθηναϊκού. Αντιαθλητικό φάουλ. Καλώς ή κακώς, στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όχι στην ΠΑΕ…Παννεαπολικός, ήταν πρόεδρος το 2009-2010 ο Νικόλας Πατέρας όταν είχε περίπου σώγαμπρο τον Μπέο κι έδινε δανεικούς παίκτες στον Ψωμιάδη και στον Τσακογιάννη. Πρόεδρος, και μάλιστα αποθεωνόταν απ’ το πράσινο κοινό για την εν γένει δραστηριότητά του ως πρόεδρος. Εκτός αν ο Μπέος με τον Ψωμιάδη και τον Τσακογιάννη χάλασαν…τώρα τελευταία!

Αυστηρές ποινές ή μαλακές ποινές, αυτά δεν νοείται να κρίνονται στη στιγμή. Αυτά είναι εφικτό ν’ αξιολογηθούν, όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των πειθαρχικών διώξεων και θα μπορούμε να συγκρίνουμε. Εάν εν τέλει δεν υπάρξουν άλλες ομάδες, παρά μόνον ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, να μπουν στο πρωτάθλημα 2011-2012 με πόντους μείον, τότε…και πολύ αυστηρά τιμωρήθηκαν!

Αυτά.

Πηγή: contra.gr