Στον αθλητισμό λένε ότι δεν υπάρχει άδικο. Αν το δούμε λίγο πιο προσεκτικά, θα διαφωνήσουμε. Αυτή η εθνική ξεκίνησε με παίκτες οι οποίοι φοβήθηκαν να παίξουν. Συνέχισε με τραυματισμούς κι εγκαταλείψεις έτερων…παλικαριών, ο δε βασικός της πλέι μέικερ κατάφερε να προπονηθεί μόλις δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το τουρνουά. Με τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες, μέσα σε 40 λεπτά αυτή η ομάδα καλείται να παίξει όλη της την ύπαρξη για την επόμενη διετία. Πόσο δίκαιο είναι;

Το γεγονός όμως ότι αυτά τα παιδιά μπορούν και θα νικήσουν την Κροατία εξισορροπεί την κατάσταση.

Διορθώνει τις αδικίες μία νίκη κι επιβεβαιώνει την δυναμική αυτής της ομάδας.

Δεν κάναμε…επικήδειό της στον πρόλογο διότι οφείλουμε να είμαστε συνεπείς με τα λεγόμενά μας από την πρώτη ημέρα: το τονίσαμε πως ότι κι αν κάνει αυτό το σύνολο είναι επιτυχημένο. Με τα λάθη του, τις αδράνειές του, τα άγχη του, αυτά τα παιδιά άξιζαν όσο ελάχιστες ομάδες στο παρελθόν την στήριξή μας.

Τα έφερε όμως έτσι η μοίρα ώστε ακόμα και αυτή η καλή τους προσπάθεια, θα κριθεί σε 40 λεπτά.

Από την μία είναι άδικο, από την άλλη αποτελεί απίστευτη…προσφορά για την εθνική. Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Σε περίπτωση που για παράδειγμα η Κροατία νικούσε την Βοσνία, την Κυριακή, η Ελλάδα περνούσε μεν, αλλά θα ήταν πιθανό να πάει στην επόμενη φάση χωρίς βαθμούς. Αυτό θα μείωνε σοβαρά τις πιθανότητες πρόκρισης στα χιαστί.

Τώρα από την στιγμή που θα νικήσουμε τους Κροάτες, θα έχουμε στην επόμενη φάση σίγουρα έναν βαθμό άρα πολλές πιθανότητες πρόκρισης.

Συν τις άλλοις οι νέοι παίκτες αλλά και οι καινούργιοι στην εθνική έχουν μπροστά τους ένα παιχνίδι-πρόκληση. Μπορούν να εξασφαλίσουν το παρόν αυτού του συνόλου και να δείξουν ότι δεν είναι απλά…συμπληρωματικοί.

Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος και ας μην ξεγελιώμαστε από την απίστευτη πλαδαρότητα των Κροατών. Διαθέτουν μονάδες με τεράστια εμπειρία και σπουδαίο σουτ (Πόποβιτς, Μπογκντάνοβιτς, Μάρκοτα, Ντρέιπερ), έχουν ψηλούς οι οποίοι όσο κι αν φαίνονται σοφτ, ωστόσο σκοράρουν εύκολα. Όπως δε, έχουμε δει, πετυχαίνουν πάντα κοντά στους 80 πόντους. Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν ασχολούνται με την άμυνα επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να έχουν πολλά ελεύθερα σουτ αλλά κι εύκολα καλάθια στους αιφνιδιασμούς.

Όσο καλή κι αν είναι η άμυνά μας, πάλι η επίθεση θα κληθεί να απαντήσει στο κάλεσμα. Αν η εθνική μας πετύχει αυτή τους 80 πόντους ξέρει εκ των προτέρων ότι έχει τον πρώτο λόγο απέναντι σε μία ομάδα με 80,5 πόντους μέσο όρο σκοραρίσματος.

Βεβαίως μπορείς πάντα να υπολογίσεις ότι θα δεχθείς 65-70 πόντους, ωστόσο οι Κροάτες έχουν ταλέντο στην επίθεση που δεν γίνεται να το τιθασεύσεις.

Τους τρέχουμε, τους παίζουμε δυνατά στην ρακέτα, τους νικάμε. Μόνο που αυτό το παιχνίδι δεν είναι εύκολο να το πάρει ο Κουφός, ο Καλάθης ή ο Βασιλειάδης. Τώρα χρειάζονται οι ηγέτες να τελειώσουν την ιστορία. Αυτό είναι το δικό τους βράδυ. Απόγευμα μάλλον.

Πηγη: contra.gr