Οι «πράσινοι» βρίσκονται στο χείλος του γκρεµού και το «Goal» έθεσε τα 8 βασικά ερωτήµατα και έδωσε τις απαντήσεις όσον αφορά όσα δήλωσε χθες ο Τζίγγερ, αλλά και σε αυτά που έπονται για το σύλλογο...

1) Πώς µπορεί ένας µέτοχος να αποποιείται του ποσοστού του δίχως επιπτώσεις;

Στις ανώνυµες εταιρείες η µοναδική επίπτωση που µπορεί να έχει ο οιοσδήποτε µέτοχος είναι να απολέσει το κεφάλαιο που έχει επενδύσει.

Δεν κινδυνεύει, δηλαδή, ως φυσικό πρόσωπο να έχει πρόβληµα η προσωπική του περιουσία στις ΑΕ. Απλώς και µόνον χάνει τις µετοχές του και στη χειρότερη περίπτωση η εταιρεία στην οποία διατηρεί τις µετοχές του οδηγείται σε πτώχευση. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε το δικαίωµα να πει ότι λειτουργεί ως κάτοχος του 30% αρχικά και τώρα πλέον ως κάτοχος του... 0%.

2) Τι γίνεται στο ενδεχόµενο που και οι υπόλοιποι µέτοχοι πράξουν αναλόγως;

Οπως έχει το δικαίωµα ο µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να αποποιείται των υποχρεώσεων που απορρέουν µέσω του ποσοστού που του αναλογεί, έτσι έχουν και οι υπόλοιποι µέτοχοι της ΠΑΕ. Μπορούν δηλαδή να πουν και αυτοί µε τη σειρά τους ότι δεν αποδέχονται να λειτουργεί το 45,3% (35,3 συν το 10% του Ερασιτέχνη) ως 100%. Σε αυτό το ενδεχόµενο η διοίκηση µεταβιβάζεται στον Ερασιτέχνη, µε τη διαφορά ότι στην παρούσα φάση αυτό δεν µπορεί να συµβεί διότι η διοίκηση του Ερασιτέχνη είναι διορισµένη από το Πρωτοδικείο και έχει συγκεκριµένες αρµοδιότητες.

3) Τι θα γίνει µε το προβλεπόµενο έλλειµµα της οµάδας;

Εδώ βρίσκεται και το µεγαλύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει ο σύλλογος για το άµεσο µέλλον. Προς το παρόν ο Παναθηναϊκός δεν χρωστάει σε κανέναν και όλα είναι τακτοποιηµένα. Ωστόσο, λίγο πριν από τον Γενάρη ενδέχεται να υπάρξει σηµαντικό πρόβληµα, ακόµη και στάση πληρωµών! Το έλλειµµα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει κοντά στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ, καθώς παρότι έγιναν προσεκτικές κινήσεις και περιορισµός του µπάτζετ, η αποτυχία στους ευρωπαϊκούς αγώνες έκλεισε λιγότερο απ' ό,τι προβλεπόταν την ψαλίδα.

Κατά συνέπεια, εάν δεν πραγµατοποιηθεί αύξηση µετοχικού κεφαλαίου (από τους υπάρχοντες µετόχους ή κάποιον που πιθανόν εµφανιστεί και αποκτήσει τις µετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη) και δεν µπουν χρήµατα στην οµάδα, τότε θα αρχίσουν να βαράνε «καµπάνες». Με τον κίνδυνο της πτώχευσης και της Δ' Εθνικής να ελλοχεύει για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου! Μία άλλη (προσωρινή) λύση µπορεί να είναι ο δανεισµός, αλλά µε ποια εχέγγυα και σε ποιους µετόχους;

4) Τι σηµαίνει «ανενεργές» και «αδρανείς» µετοχές;

Ο όρος «ανενεργές» είναι αδόκιµος νοµικά, εντούτοις σε θεωρητικό επίπεδο είναι ξεκάθαρος. Σηµαίνει ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη εξακολουθεί να έχει την κυριότητα των µετοχών που της αναλογούν µέχρις ότου αποφασίσει πού θα τις παραχωρήσει, αλλά δεν ασκεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το µετοχικό της ποσοστό. Κοινώς, «δεν βάζω χρήµατα, δεν ασχολούµαι καθόλου και το µόνο που κάνω είναι να τσεκάρω πού θα παραχωρήσω τις µετοχές µου άνευ οικονοµικού ανταλλάγµατος»...

5) Πόσο δεσµευτικός είναι ο λόγος του Γιάννη Βαρδινογιάννη και για πόσο χρονικό διάστηµα ισχύει η δήλωσή του;

Ο Τζίγγερ ήταν ξεκάθαρος ότι ο κύκλος της οικογένειάς του στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά και αµετάκλητα έπειτα από 32 χρόνια. Συνεπώς δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο και ισχύει εσαεί. Από εκεί και πέρα, η µοναδική δέσµευση είναι λεκτική, σε προφορικό επίπεδο, και αυτό θα µπορούσε να είναι ένα «πάτηµα» για όποιον θέλει να «πατήσει» κάπου. Οταν δηµοσίως γίνεται µία αναφορά τέτοιου είδους από έναν Βαρδινογιάννη, δεν µπορεί να αµφισβητηθεί εύκολα η αξιοπιστία όσων δεσµεύτηκε.

6) Τι γίνεται µε το υπάρχον ΔΣ;

Το ΔΣ του Παναθηναϊκού που προέκυψε από την τελευταία ΓΣ έχει την επιλογή είτε να παραιτηθεί σύσσωµο είτε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Εάν τα δώδεκα µέλη που δικαιούται και όρισε προσφάτως ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, τότε θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση και να εκλεγεί νέο ΔΣ από το ενεργό 45,7% των µετόχων.

Ωστόσο υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει ορίσει 6 µέλη, τους Τζόνι Βεκρή, Βαγγέλη Σαµαρά, Εµαννουήλ Πενθερουδάκη, Αργύρη Μήτσου, Ιάκωβο Γεωργάνα και Γιώργο Σπηλιωτόπουλο, ενώ οι υπόλοιπες 6 θέσεις είχαν συµπληρωθεί από ανεξάρτητα άτοµα. Συνεπώς, σε περίπτωση που παραιτηθούν οι 6 της επιλογής του Βαρδινογιάννη που θεωρούνται ως άµεσης επιρροής της οικογένειας, τότε το ΔΣ µπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά µε τους υπόλοιπους 14, καθώς το υπάρχον ΔΣ της ΠΑΕ χρειάζεται το λιγότερο 11 µέλη, αλλιώς αναγκαστικά θα διαλυθεί και θα πρέπει να προκύψει νέο ΔΣ.

Δεν είναι πάντως σαφές το τι στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα έξι µέλη που έχουν οριστεί ως «ανεξάρτητες φωνές» από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αν και το πιθανότερο είναι να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Ωστόσο είναι ένα θέµα προσωπικό του κάθε µέλους.

7) Τι ισχύει µε την Παιανία και τι ποσό αξίωνε ο Βαρδινογιάννης για την επινοικίασή της;

Η Παιανία ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και όχι στον Παναθηναϊκό, παρότι έχει ταυτιστεί µε το σύλλογο, και εκτός των γηπέδων και των ξενώνων έχει στις τάξεις της και το PAO LAB. Το ποσό που αξίωνε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ως ενοίκιο µέχρι πρότινος ήταν 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

8) Υπάρχει ο κίνδυνος υποβιβασµού στη Δ' Εθνική;

Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του συλλόγου που αντιµετωπίζεται ο κίνδυνος πτώχευσης, άρα και υποβιβασµού στη Δ' Εθνική Κατηγορία. Για να συµβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθούν πολλά, ωστόσο εάν δεν υπάρξει µέτοχος που να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τότε τα πράγµατα θα δυσκολέψουν αφάνταστα.

Πηγή: Goal