Προφίλ: Πρόκειται για μπασκετομάνα χώρα που χρόνια τώρα ψάχνει τη μεγάλη διάκριση. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει ποτέ σε Ευρωμπάσκετ είναι η 4η του 2009 όταν έχασε μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι την πρόκριση στον τελικό από τη Σερβία. Δεν της λείπουν ούτε οι μεγάλες μπασκετικές προσωπικότητες, ούτε η πείρα, ούτε καν ο μπαρουτοκαπνισμένος προπονητής. Στην άκρη του πάγκου κάθεται ο πολύπειρος Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Η Σλοβενία, τέλος, διοργανώνει το επόμενο ευρωμπάσκετ (2013). οπότε μία διάκριση στη Λιθουανία θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την επόμενη διοργάνωση.

Καταλύτης: Ο Κώστας Καϊμακόγλου έκανε ιδιαίτερη μνεία γι' αυτόν στο τελευταίο ποστάρισμά του στο blog του στο contra.gr. Πρόκειται για έναν πολύ αποτελεσματικό όσο και δημιουργικό σέντερ πού έχει χίλιους δύο τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Δεν πρέπει να το δοθούν ευκαιρίες ούτε να πάρει την μπάλα χαμηλά με καλές προϋποθέσεις αλλά ούτε και να σουτάρει ελεύθερος από μέση απόσταση.

Προσοχή: τον ξέρουμε και μας ξέρει πάρα πολύ καλά λόγω της τετραετούς θητείας του στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάκα Λάκοβιτς μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα αν βρεθεί στην καλή του μέρα. Είναι άλλωστε ένας από τους τελευταίους παραδοσιακούς σουτέρ. Το καλό μαρκάρισμα πάνω θα απαλλάξει την Εθνική από έναν μπελά που μπορεί να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο.

Υστερεί: Παραδοσιακά της λείπει το ένστικτο του νικητή. Θυμηθείτε μόνο πως ηττήθηκε από την Εθνική μας ομάδα στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2007. Μόνο στην ιδέα της πρόκρισης, λύγισε και έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να πετύχει μία ανεπανάληπτη ανατροπή. Δείχνει σχεδόν πάντα ψυχολογικά ευάλωτη.

Η 12άδα: Ούρος Σλόκαρ, Γιάκα Λάκοβιτς, Λούκα Ρούπνικ, Σάσο Οζμπολτ, Ματίας Σμόντις, Σάμο Ούντριχ, Εντο Μούριτς, Γκόραν Ντράγκιτς,Γκόραν Γιαγκότνικ, Ζόραν Ντράγκιτς, Μίρζα Μπέγκιτς, Εραζεμ Λόρμπεκ.

Πηγή: contra.gr