Δεν έχει τίποτε περισσότερο να κάνει η εθνική μας από το να παίξει το παιχνίδι της κόντρα στην Γαλλία. Να παίξει ακριβώς αυτό που της έμαθε ο προπονητής της τους τελευταίους δύο μήνες. Αν είναι αρκετό θα φανεί μετά.

Οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε αυτό το σύνολο είναι πολύ συγκεκριμένες και σαφείς. Πίεση στον αντίπαλο πλέι μέικερ, εναλλαγές σε μαν του μαν και ζώνες. Πρώτη πάσα στην επίθεση κοντά στο καλάθι και από εκεί ξεκινά να γυρίζει η μπάλα. Γρήγορο μπάσκετ όταν είναι στο παρκέ ο Βασιλειάδης, έλεγχος και αργός ρυθμός με τον Μπράμο.

Αυτό το «σταμάτα-ξεκίνα» είναι που θα μας δώσει την νίκη. Οι ψηλοί μας δε θα είναι οι καταλύτες. Αν ο Μπουρούσης είναι ο εαυτός του, ο Κουφός βρει έξτρα κίνητρο απέναντι στον βασικό σέντερ των Μπουλς τότε η εθνική έχει μεγάλη τύχη. Θα έχει τύχη διότι όλα δείχνουν πως πάμε σε αγώνα 65-70 πόντων. Ίσως και πιο κάτω αφού οι σουπερ αθλητικοί Γάλλοι είναι πιο πιθανό να δουν τι...κρατάει ο Ναπολέων, παρά να βάλουν σουτ από τα 6.75. Μέχρι τώρα βεβαίως βεβαίως.

Από την άλλη το μαρκάρισμα του Πάρκερ δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν...φυσιολογικό άνθρωπο. «Αγία» ζώνη μεγάλη η χάρη σου. Τεράστια προσοχή θα πρέπει να δώσει η ομάδα στα λάθη. Οι τύποι έχουν ελατήρια στα πόδια τους και πιέζουν πολύ στην περιφέρεια. Οι ...κάθετες πάσες δεν θα περνάνε γι αυτό μάλλον θα ήταν πιο χρήσιμο να παίξουμε «παράλληλα» ώστε να αποφύγουμε τα πολλά λάθη. Όπως μας έδειξαν και οι Αμερικανοσκοπιανοί, το μυστικό είναι τα ελάχιστα λάθη και τα ριμπάουντ σε ένα τέτοιο τουρνουά. Για πρώτη φορά, αλλά δεν έχει αύριο, οι περιφερειακοί μας είναι ανάγκη να κάνουν μπλοκ άουτ ώστε να μην βρίσκεται ένας ψηλός κυκλωμένος από τα...παιδιά που πηδάνε στο ταβάνι και ξεχνάνε να κατέβουν.

Η λογική, επίσης, λέει ότι θα εμφανιστούν ακόμα πιο άστοχοι λόγω του άγχους που τους καταλαμβάνει. Εδώ είναι το μυστικό της εθνικής μας. Μέχρι τώρα εμφανιστήκαμε αγχωμένοι μόνο σε έναν αγώνα, αυτόν με τα Σκόπια, ενώ είχαμε πολύ καλές περιόδους εκεί όπου κρίνονταν τα πάντα με την Κροατία και την Σλοβενία. Δεν χρειάζεται καθόλου άγχος. Η ομάδα είναι επιτυχημένη, ο κόσμος άρχισε πάλι να βλέπει μπάσκετ με ενδιαφέρον για τους παίκτες, για το θέαμα, όχι μόνο για την νίκη, κάνουμε μία αρχή.

Νικώντας σήμερα θα πετύχουμε ένα αξεπέραστο άλμα πιθανώς δίνοντας στο μπάσκετ την κλωτσιά στα...πισινά που χρειάζεται χρόνια τώρα. Χάνουμε; Πάμε για άλλα πάντα υπερήφανοι για την πιο αξιοπρεπή ομάδα που παρατάχθηκε τα τελευταία χρόνια φορώντας το εθνόσημο.

Πηγή: contra.gr