Γράφει ο Παναγιώτης Βλαχόπουλος.

Η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ, με ανανεωμένο πρόσωπο, νέα παιδιά και νέο προπονητή, κυρίως όμως έπαιξε χωρίς ταυτότητα.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν ένα κράμα νέων και παλιών παικτών, το οποίο ποτέ δεν βρήκε την χημεία των προηγούμενων ετών. Θα μπορούσε βεβαίως να κάνει την υπέρβαση κόντρα στους κατεξοχήν "πελάτες" μας, ωστόσο η ουσία βρίσκεται στο μέλλον. Αυτή η εθνική, με το υπάρχον ρόστερ δεν μπορεί να έχει βλέψεις για επιτυχίες και μετάλλια. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και άμεσες.

Το θέμα προπονητή πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου και με πιο ψύχραιμη ματιά. Ο Ηλίας Ζούρος τηρουμένων των αναλογιών (απουσίες παικτών), οδήγησε την Ελλάδα με επιτυχία ως την προημιτελική φάση. Είναι όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός με την βαρύτητα των προκατόχων του, ώστε να οδηγήσει την "αγαπημένη" ως την κορυφή; Οι... του μπάσκετ και η ομοσπονδία ξέρουν καλύτερα.

Το μεγάλο ταλέντο και η εμπειρία των τριών γκαρντ Πάρκερ, Μπατούμ και Ντε Κολό που πέτυχαν συνολικά 50 από τους 64 πόντους της Γαλλίας , σε συνδυασμό με την αστοχία στις βολές και τα αμαρκάριστα σουτ στο κρίσιμο τελευταίο δίλεπτο έκριναν το παιχνίδι. Για άλλη μια φορά η νέα Εθνική ομάδα νίκησε κατά κράτος τους αντιπάλους της στην τακτική κόβοντάς τους το παιχνίδι του ανοικτού γηπέδου και ελέγχοντας απόλυτα τα ριμπάουντ και το ρυθμό του αγώνα.

Υπήρχε απόλυτη συγκέντρωση στην άμυνα και στην επίθεση κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μένουμε μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Κομβικό σημείο που άλλαξε τους συσχετισμούς του αγώνα ήταν το ξεκίνημα του 4 δεκάλεπτου όταν προηγηθήκαμε με 45-40 και δεχτήκαμε καλάθι από τον Ντε Κολό και ταυτόχρονα φάουλ που έδωσε τη δυνατότητα στους Γάλλους να ξανακάνουν επίθεση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτούμε ένα 9-0 χάνοντας την συγκέντρωσή μας σε άμυνα και επίθεση. Παρόλα αυτά καταφέραμε πάλι να μπούμε στο παιχνίδι και στα τελευταία 2’22’’ το σκορ να είναι 56-54. Σε αυτό το σημείο δεν μπορέσαμε να ευστοχήσουμε στα ελεύθερα σουτ και στις βολές σε αντίθεση με τους Γάλλους που σκόραραν με ατομικές ενέργειες στην οργανωμένη άμυνά μας, ξορκίζοντας ταυτόχρονα την κατάρα που βάραινε τόσα χρόνια τους Γάλλους στα μεταξύ μας παιχνίδια.

Το μυαλό και η τακτική δεν κατάφεραν τελικά να κερδίσουν το ταλέντο των Γάλλων. Οι Έλληνες παίκτες πλέον πρέπει να συγκεντρωθούν προκειμένου να διεκδικήσουν το εισιτήριο το οποίο οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειάζεται ψυχραιμία και συντονισμός, για το επόμενο παιχνίδι με τη Σερβία. Ο Ζούρος και οι διεθνείς καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι το τουρνουά δεν έχει τελειώσει. Η πρόκληση είναι μεγάλη, παρά την απογοήτευση του αποκλεισμού.

* Η εικόνα είναι εκπληκτική. Οι σούπερ σταρ Πάου Γκασόλ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ρούντι Φερνάντεζ, Χοσέ Καλντερόν και Μαρκ Γκασόλ στέκονται στο κέντρο του γηπέδου, λίγο πριν την αναμέτρηση με τη Σλοβενία. Αγκαλιάζονται, δίνουν όρκο νίκης, γυαλίζει το μάτι τους. ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ που αγωνίζονται με την εθνική Ισπανίας και τιμούν το εθνόσημο σαν να ήταν η πρώτη εμφάνισή τους με την ομάδα. Αγαπούν την πατρίδα τους και νιώθουν υπερήφανοι που την εκπροσωπούν. Αυτά για τους απόντες...

Πηγή: contra.gr