Πέραν από τις δεδομένες στην επιθετική λειτουργία, ήρθαν και τα τεράστια παιδικά λάθη στην άμυνα και έφεραν τη συντριβή με 4-1. Προβλήματα πολλά, λάθη συνεχόμενα που απαιτούν λύσεις από τον Μανόλο Χιμένεθ. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για να επιλύσει τα προβλήματα. Προπονητής με ικανότητες, εμπειρίες και υψηλές προσδοκίες, που έως τώρα δεν έχουν ικανοποιηθεί παρά μόνο στο ελάχιστο.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που προκύπτει για την ΑΕΚ είναι το πρόβλημα ταχύτητας. Πέρα από κάθε ατομικό λάθος, ξέχωρα από κάθε κακή επιλογή, το θέμα που εγκλωβίζει την Ενωση είναι η έλλειψη ταχύτητας.

Σε μια ποδοσφαιρική εποχή κατά την οποία η ταχύτητα είναι το άλφα και το ωμέγα η ΑΕΚ φαίνεται ότι πηγαίνει με την όπισθεν. Και από τη στιγμή που το... σασμάν της ομάδας δεν λειτουργεί αρμονικά, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται. Με παίκτες που δεν έχουν στα χαρακτηριστικά τους την ταχύτητα, με πολλές και εμφανείς αδυναμίες, η κατάσταση δείχνει αδιέξοδη.

Ο Λυμπερόπουλος μίλησε για έλλειμμα αγωνιστικής ταυτότητας. Δεν έχει άδικο, καθώς από την ΑΕΚ λείπει η φυσιογνωμία. Ποιο στυλ παιχνιδιού μπορεί να εφαρμόσουν οι «κιτρινόμαυροι»;

* Να παίξουν με αντεπιθέσεις; Δεν μπορούν, γιατί δεν υπάρχουν γρήγοροι ποδοσφαιριστές (πλην Λεονάρντο) στην επίθεση.

* Να πρεσάρουν ψηλά; Δεν μπορούν, γιατί έτσι αποκαλύπτονται οι τεράστιες αδυναμίες στην άμυνα, όπου μόνο οι Μανωλάς και Καράμπελας έχουν ταχύτητα για να καλύπτουν κενά.

* Να παίξουν ποδόσφαιρο κατοχής; Δεν υπάρχει στη μεσαία γραμμή ούτε ένας ποδοσφαιριστής που να έχει φαντασία και να μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ η κυκλοφορία της μπάλας είναι ακόμα ζητούμενο.

Εδειξε να απορεί...

Ο Χιμένεθ έδειξε να απορεί μετά το ματς για τα γκολ που δέχτηκε η ομάδα του. Κι όμως, ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκαν οι «κιτρινόμαυροι» φανέρωνε πολλά απ' όσα έμελλε να συμβούν. Το πρώτο γκολ, για παράδειγμα, προκύπτει από την αδυναμία του Δέλλα να παίξει ψηλά. Ο Χιμένεθ ζήτησε από τους παίκτες του να είναι κοντά οι γραμμές και να ανέβουν κάποια μέτρα μέσα στο γήπεδο.

Οι Βέλγοι είχαν διαβάσει το παιχνίδι της ΑΕΚ και χτύπησαν στην αδυναμία του Δέλλα να έχει γρήγορες επιστροφές. Ο προπονητής της ΑΕΚ φάνηκε να φοβάται το ματς, βάζοντας τον Λαγό για να έχει ντουμπλάρισμα στο μαρκάρισμα του Γιοβάνοβιτς, ενώ θα έπρεπε να βάλει παίκτη που θα έκανε τον Σέρβο να σκέφτεται και αμυντικά, φανερώνοντας (και) με αυτό τον τρόπο πως έμπαινε στο γήπεδο για να πάρει τη νίκη.

Ενδεχομένως, θα έπρεπε να παίξει και με τρίτο χαφ ώστε να περιορίσει τη δύναμη της Αντερλεχτ σε αυτό τον τομέα, καθώς όλο το παιχνίδι περνούσε από τα πόδια των Μπίλια, Κλεστάν και Ζιλέ.

Γενναίες αποφάσεις

Η ευθύνη στην εύρεση λύσεων βαραίνει τον Χιμένεθ. Οντας πλέον για δεύτερη σεζόν στον πάγκο της ΑΕΚ, έχοντας επιλέξει ή εγκρίνει τις βασικές μεταγραφικές επιλογές, πρέπει να βρει τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα. Οταν η ομάδα μένει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα (4-2-3-1) που δείχνει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να αναδείξει τις δυνατότητες του ρόστερ, ο προπονητής καλείται να πάρει αποφάσεις.

Ακόμα κι αν του αλλάζουν τη φιλοσοφία, ακόμα κι αν χρειάζονται ριζοσπαστικές ανακατατάξεις (όπως για παράδειγμα σχήμα με τρία στόπερ, ώστε να έχει τουλάχιστον αμυντική ασφάλεια).

Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ρήξεις με εμμονές, εγωισμούς και συμβιβασμούς που φαίνεται ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή εντός ρόστερ. Προϋποθέτει πως δεν θα εφαρμόζεται πολιτική ισορροπιών, αλλά θα γίνονται κινήσεις που θα βάζουν στο αρχικό σχήμα μόνο όσους μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν, ανεξαρτήτως ονομάτων.

Οι χειρισμοί του Μανόλο

Μετά το ματς με την Αντερλεχτ υπήρξαν κουβέντες αμφισβήτησης από τους παίκτες προς τις επιλογές του Χιμένεθ. Λογικό, καθώς οι ποδοσφαιριστές μπορούν να κρίνουν καλύτερα λάθη τακτικής.

Το κλίμα είναι βαρύ και σε αυτό μέτρησαν πολύ παλαιότερες δηλώσεις του Χιμένεθ, που πρώτος αμφισβήτησε την ποιότητα (μέρους) του έμψυχου δυναμικού. Σε μια ποδοσφαιρική ομάδα χρειάζονται καλύτεροι χειρισμοί ώστε να μην υπάρχουν παίκτες που θεωρούν εαυτόν αποκομμένο από το σύνολο.

Πηγή: sentragoal.gr