Μπορεί από τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των υπόλοιπων ομίλων να έχουμε την χειρότερη επίθεση, όμως στην παρούσα φάση ισχύει το ρητό που λέει: «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Άλλωστε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ποτέ δεν είχε «καλλιεργήσει» την φήμη της μηχανής των γκολ. Αντίθετα μεθοδικά και με συνοχή βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (Euro '08, Mundial '10, Euro '12).

Η κλήρωση φάνηκε ευνοϊκή από την αρχή. Σε έναν όμιλο με τις Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα τα φαβορί για την απευθείας πρόκριση και την δεύτερη θέση ήταν ξεκάθαρα. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, μαζί με εκείνη του Σλάβεν Μπίλτς και του Λουί Φερνάντέζ θα έδιναν την δική τους «μάχη».

Μας έσωσε ο Σπυρόπουλος…

(03/09/10, Ελλάδα - Γεωργία 1-1)

Πρώτο παιχνίδι εντός έδρας με την Γεωργία. Πολλοί ήταν εκείνοι που πόνταραν σε ευνοϊκό ξεκίνημα, όμως χρειάστηκε το γκολ του Νίκου Σπυρόπουλου να σώσει την παρτίδα στο 72ο λεπτό, αφού το σύνολο του Τιμούρ Κετσπάγια, είχε προηγηθεί σχεδόν με την έναρξη της αναμέτρησης (3').

Νόμος «Τόρο»

(08/10/10, Ελλάδα - Λετονία 1-0)

Μετά την ισοπαλία στο «Μάξιμιρ», για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων με τους Κροάτες η νίκη με την Λετονία έμοιαζε επιτακτικής ανάγκης. Με ομάδες της δυναμικότητας των φιλοξενούμενων, όσο δεν βάζεις γκολ γρήγορα τόσο βαραίνουν τα πόδια. Όμως σε ένα κομβικό σημείο για την εξέλιξη του αγώνα (58'), ο Βασίλης Τοροσίδης με μία εξαιρετική ενέργεια έβαλε το εφαλτήριο για ένα σερί πέντε νικών της εθνικής Ελλάδας.

Εορταστικός «τυπάρας»

(12/10/10, Ελλάδα - Ισραήλ 2-1

Τύχη, αποτελεσματικότητα, Φετφατζίδης, ήταν το τρίπτυχο της νίκης επί του Ισραήλ στο πρώτο ντέρμπι του ομίλου μας. Μπορεί η εθνική να μην παρουσιάστηκε όσο καλή ήταν με την Λετονία, αλλά το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη (22') την έβαλε σε θέση οδηγού. Δεύτερο γκολ από τον Νίκο Σπυρόπουλο, σε λάθος εστία. Το αυτογκόλ (59') του αριστερού μπακ του Παναθηναϊκού, έμοιαζε με… μαχαιριά, όμως το πέναλτι που κέρδισε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης το μετέτρεψε σε γκολ (63') ο «εορταζόμενος» Γιώργος Καραγκούνης που συμπλήρωνε 101 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Και πάλι Τοροσίδης

(26/03/11, Μάλτα - Ελλάδα 0-1)

Όπως με την Λετονία, έτσι και με την Μάλτα σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έπαιξε… με την φωτιά κατάφερε και κέρδισε τους γηπεδούχους, στο 94ο λεπτό, με την κεφαλιά, του Βασίλη Τοροσίδη, σε μία φάση που χαρακτηρίζεται από την λέξη… σκοτωμός.

Από μικρό και από τρελό…

(04/06/11, Ελλάδα - Μάλτα 3-1)

Η «nouvelle vague» της εθνικής ομάδας έδωσε την νίκη σε ένα παιχνίδι που τελείωσε πριν καν αρχίσει. Ο Γιάννης Φετφατζίδης με το γκολ του στο 8ο λεπτό έβαλε μπροστά στο σκορ της εθνική Ελλάδας, έδιωξε το άγχος και η νίκη ερχόταν λεπτό με το λεπτό. Δεύτερο «χτύπημα» από τον επίσης «μικρό» Κυριάκο Παπαδόπουλο στο 24'. Χαριστική βολή από τον επιτελικό μέσο του Ολυμπιακού, που στο 64ο λεπτό δεν αφήνει κάποιο περιθώριο στην Μάλτα που είχε μειώσει με τον Μίσφουντ.

 

Τους παρέσυρε ο «Ελ Νίνιο»

(02/09/11, Ισραήλ - Ελλάδα 0-1)

Λίγο η ζέστη, λίγο ότι το παιχνίδι με το Ισραήλ στο Τελ Αβίβ γινόταν μεσημέρι, δεν ήθελε και πολύ ο «Ελ Νίνιο» της εθνικής ομάδας, Σωτήρης Νίνης, να πραγματοποιήσει την κορυφαία του εμφάνιση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και σκοράροντας να δώσει μία νίκη που δικαίως χαρακτηρίζεται μισή πρόκριση, αφού η ομάδα του Γιόσι Μπεναγιούν τέθηκε εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης και η πρωτιά είχε θα είχε το όνομα: Ελλάδα ή Κροατία. Μοναδικό «μελανό σημείο» ο τραυματισμός του Σωτήρη Νίνη που υπέστη ρήξη χιαστών και είναι ακόμα εκτός αγωνιστικής δράσης.

Πολύ… καλόπαιδο ο Κυριάκος

(06/09/11, Λετονία - Ελλάδα 1-1)

Και ενώ μετά το διπλό στο Ισραήλ το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό και όλα έδειχνα ότι με την Λετονία στην Ρίγα θα πανηγυρίζαμε την πρόκριση στο Euro, το γκολ του Μάρις Βερπακόφσκις, έμοιαζε καταδικαστικό. Όμως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή δίνει την ισοπαλία στο 84' και έναν βαθμό χρυσάφι, αφού μετά όλα παιζόντουσαν στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο ντέρμπι κορυφής με την Κροατία.

Γκολ «απάντηση» και… γκολ στην επανεμφάνιση

(07/10/11, Ελλάδα - Κροατία 2-0)

Ματς για γερές καρδιές ήταν αυτό με την Κροατία μία αγωνιστική πριν να ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων. Το σύνθημα για την εθνική ομάδα ένα: Μόνο νίκη. Άλλωστε αν ήθελε την πρωτιά μόνο νίκη σωνόταν. Την βάση έβαλε ο παρεξηγημένος από τους φίλους της Σέλτικ Γιώργος Σαμαράς, που ολοκλήρωσε την καλή του εμφάνιση με το γκολ-μισή πρόκριση (70'). Το άλλο τέρμα το πέτυχε ο Φάνης Γκέκας. Ο επιθετικός της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην επανεμφάνιση του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήξερε τι ακριβώς να κάνει. Ήταν εκεί που έπρεπε στο 79' και κεφαλιά «κλείδωσε» την νίκη. Πλέον χρειάζεται μόνο ένας βαθμός στην αναμέτρηση με την Γεωργία για να τερματίσουμε ως πρώτοι στο έκτο όμιλο.

Πηγή: sentragoal.gr