Γράφει ο Πέτρος Λινάρδος...
Αλλά η συνισταµένη είναι σαφέστατη ως προς την άθλια λειτουργική κατάσταση του ελληνικού αθλητισµού, αρκεί να τον δούµε στην αυθεντική και όχι στην παραπλανητική εικόνα όπως είναι αυτή του εµπορικοποιηµένου θεάµατος. Τουτέστιν, τη στενή συνάρτηση µε την κοινωνική ζωή.
***
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ στήριξη της πολιτείας προς τον αθλητισµό δηµιουργίας, υποτίθεται, από το 2% του τακτικού προϋπολογισµού µειώθηκε στο 0,2%. Αυτό το µηδέν απλούστατα εκφράζει τον µαρασµό και την εξουθένωση. Ποιου όµως αθλητισµού; Της προθήκης και των οπαδικών αλαλαγµών; Η οικονοµική ένδεια θα έχει ως άµεσο συνεπακόλουθο την ψυχολογική και κοινωνική καθίζηση του αθλητισµού ως κοινωνικής προσφοράς και λειτουργίας και όχι ως «αθλητικού µπίζνες σόου». Στα κοµµάτια, λοιπόν, ο «άλλος αθλητισµός» µε τους κλειστούς αγωνιστικούς χώρους – το πιο χτυπητό δείγµα τα παγωµένα κολυµβητήρια –, η εξαφάνιση του ερασιτεχνικού και ηµιερασιτεχνικού αθλητισµού, η χαρά της επιτυχίας όχι ως οικονοµικό δηµοσίας προβολής θέαµα.
***
ΑΣΦΑΛΩΣ υπάρχουν πολλοί που την επερχόµενη εικόνα τη θεωρούν υπερβολική. Ας µην ξεχνούν, όµως, ότι οι ρίζες νερό ζητούν και τα θεµέλια στερεό έδαφος. Και ως στραβά αρµενίζοντες – για πλείστους όσους λόγους – δεν έχουν παρά να διατρέξουν, στα γρήγορα, την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συνδέσµου Αθλητικών Συντακτών για να αντιληφθούν για ποιον αθλητισµό µιλάµε που σπρώχνεται, χωρίς αιδώ, στα τάρταρα της διάλυσης και εξαφάνισης. Θα πάρουν απάντηση από τα στοιχεία των οµοσπονδιών που συγκεντρώθηκαν προς διευκόλυνση των αθλητικών δηµοσιογράφων στην ανάδειξη των καλύτερων αθλητών, αθλητριών και οµάδων του έτους που λήγει. Και επειδή τα αφτιά χαϊδεύονται (και παραχαϊδεύονται) και τα µάτια θαµπώνουν από το χρυσάφι και το ασήµι (κοντά και ο χαλκός) των διεθνών µεταλλίων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν µια πραγµατικότητα που είτε την αγνοούν είτε την προσπερνούν αδιάφοροι.
***
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σε γενικές γραµµές µεταλλίων ανδρών και γυναικών σε παγκόσµια πρωταθλήµατα, ευρωπαϊκά και κύπελλα κατά το 2011: χρυσά 13, αργυρά 15, χάλκινα 8. Σε µη ολυµπιακά αθλήµατα σύνολο 9. Σε οµαδικά ανδρών και γυναικών χρυσά 7, αργυρά 9, χάλκινα 3. Ιδιαίτερη σηµασία έχει ότι το 75% των µεταλλίων προέρχεται από αθλήµατα όχι ευρείας προσέλκυσης οπαδών αλλά πιστών και αισιόδοξων φίλων. Η στατιστική επεξεργασία δίνει επίσης εντυπωσιακών διαστάσεων εικόνα διακρίσεων σε παγκόσµια και ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα νέων, εφήβων, νεανίδων, παίδων, κορασίδων που αποτελούν το µέλλον και πρώτα από όλους θα πληγούν από τη λειτουργική και οικονοµική καθίζηση του εθνικού προγράµµατος. Να µην παραλείπουµε ότι θα υπάρξουν και βαριές παρενέργειες όσον αφορά την τεχνική - προπονητική στελέχωση.
***
ΕΠΙΣΗΣ και πέραν της λειτουργικής αρρυθµίας σε πανελλήνια κλίµακα θα επηρεαστούν και όλες οι άλλες πλευρές που αποτελούν αφενός τις υποδοµές και αφετέρου τη συµβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του έµψυχου υλικού, είτε σε ατοµική είτε σε οµαδική µορφή. Ουδείς σοβαρός άνθρωπος στην περίοδο της εθνικής δυσπραγίας επιθυµεί η οικονοµική στήριξη του αθλητισµού – εκτός επαγγελµατικής µορφής – να είναι σε αντίθεση µε τις χορηγίες προς άλλες κατηγορίες. Αλλά αυτό το 0,2% εκφράζει, θα το ξαναπούµε, την εξοργιστική απαξίωση και εγκατάλειψη αθλητισµού, κοινωνικής προσφοράς και εθνικού γοήτρου. Οσοι µεθοδεύουν και εφαρµόζουν τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις δεν είναι άλλο παρά ανίδεοι και αµβλύωπες ως προς τη σύζευξη του πολιτισµού µε τον αθλητισµό (και έχουµε επαρκώς εξηγήσει ποιον αθλητισµό εννοούµε).
Πηγή: Το Βήμα