Παραδέχομαι πως δεν μπορώ να καταλάβω τη νοοτροπία ορισμένων νέων κι αυτό δεν οφείλεται στη διαφορά ηλικίας που μας χωρίζει, αλλά στη διαφορά νοοτροπίας.

Οταν ο καλός Θεός σου έχει δώσει το ταλέντο και μπορείς στα 21 σου να είσαι βασικός ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ, φροντίζεις με δουλειά και σοβαρότητα να διευρύνεις τους ποδοσφαιρικούς σου ορίζοντες. Δεν αναλώνεσαι σε ψευτοτσαμπουκάδες εντός γηπέδου, ούτε -πολύ περισσότερο- αγνοείς τον προπονητή σου και γίνεσαι πρωταγωνιστής επεισοδίων.

Ο Κώστας Μανωλάς κουβαλάει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποδοσφαιρικό επώνυμο. Ο θείος του, Στέλιος Μανωλάς, υπήρξε -και θα παραμείνει παντοτινά- σημαία της μεγάλης ΑΕΚ. Εκείνος πίστεψε πρώτος στην αξία του παλικαριού και δικαιώθηκε, γιατί ο νεαρός Κώστας έδειξε αμέσως ότι διαθέτει τα ποδοσφαιρικά στοιχεία να σταδιοδρομήσει.

Επειδή όμως ο 21χρονος δεν λέγεται Μπαρμπουλατσίδης, αλλά ΜΑΝΩΛΑΣ, θα έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει ότι οφείλει δέκα φορές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του να είναι παράδειγμα στην προπόνηση, στα αποδυτήρια, στο γήπεδο.

Οπως με το ταλέντο του έδειξε ότι μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα, έτσι όφειλε να γνωρίζει ότι η συμπεριφορά είναι δυο φορές πιο σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου όλος ο κόσμος είναι κρεμασμένος στο επώνυμό του και σε αξιολογεί διαφορετικά. Ενίοτε σε αποθεώνει περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε, ενίοτε σε κατακρίνει περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε.

Για τα νέα παιδιά της ΑΕΚ μέγιστο ποδοσφαιρικό παράδειγμα θα έπρεπε να αποτελεί η εξέλιξη της καριέρας του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Τον πίστεψε στα 18 του ο Φερέρ, ο «Παπ» έβαλε κάτω το κεφάλι, δούλεψε και απογειώθηκε. Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ, βασικός στην Εθνική Ελλάδας. Τρέχει με χίλια το παλικάρι, δείχνοντας ωριμότητα 40χρονου στον τρόπο που αντιμετωπίζει το επάγγελμά του.

Αντιθέτως, δείτε πώς εξελίχθηκε το μεγάλο ταλέντο που ονομάζεται Ταχτσίδης. Ποδοσφαιρικά διαρκώς στην κατηφόρα. Δείτε τον Σάββα Γκέντσογλου, που θα μπορούσε τώρα να είναι ο νούμερο ένα αμυντικός χαφ της ΑΕΚ (ο Κωστένογλου θεωρεί ότι δύναται να εξελιχθεί σε νέο Κατσουράνη), αλλά αντίθετα βρίσκεται στα χωρίσματα με την ομάδα. Δείτε, εν τέλει, και τον Κώστα Μανωλά. Βασικός στην ΑΕΚ, αλλά κάθε τρεις και λίγο με συμπεριφορές που οι περισσότεροι τις χαρακτηρίζουν βεντετίστικες και δεν νομίζω ότι έχουν άδικο.

Είτε γιατί μέσα στο γήπεδο δείχνει ανά πάσα στιγμή έτοιμος για τσαμπουκά είτε -το χειρότερο- γιατί συμπεριφέρθηκε στον προπονητή του λες και ήταν... υπάλληλός του. Ο Νίκος Κωστένογλου είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων που τα μαλλιά του έχουν ασπρίσει και προσπαθεί να ξανακάνει την ΑΕΚ ομάδα. Από σεβασμό στον προπονητή και τον άνθρωπο, ο 21χρονος Μανωλάς έπρεπε να κατεβάσει το κεφάλι όταν του μιλάει ο προπονητής κι όχι να ειρωνεύεται και να μιλάει άσχημα.

Η νοοτροπία αποτελεί μέγιστο κεφάλαιο στην επαγγελματική εξέλιξη κάθε εργαζόμενου. Πόσω μάλλον στο ποδόσφαιρο, όπου σε πολύ νεαρή ηλικία κάποιος μπορεί να γίνει διάσημος και να αμείβεται με χρήματα όπου συνομήλικοί του ούτε που είχαν ποτέ φανταστεί. Ο Κώστας Μανωλάς πρέπει να κολλήσει πολλά ποδοσφαιρικά ένσημα ακόμη για να αντιμιλήσει σε προπονητή του.

Και κάτι ακόμη σημαντικό. Ο Στέλιος τον πιστεύει πάρα πολύ σαν ποδοσφαιριστή και θεωρεί ότι ο ανιψιός του μπορεί να βρει θέση βασικού σε ιταλική ομάδα, όπως η Αταλάντα. Αν ο Κώστας δεν βελτιώσει σύντομα τη νοοτροπία του εξαφανίζοντας άσχημα στοιχεία συμπεριφοράς, όχι στην Αταλάντα, αλλά στην... Αταλάντη θα ψάχνει να παίζει. Γιατί, είπαμε. Μεγάλο εφόδιο το όνομα, μεγάλο εφόδιο το ταλέντο, αλλά πολύ σπουδαιότερα εφόδια η δουλειά και η σωστή συμπεριφορά.

Πηγή: Goal