Σε μία συγκλονιστική καταγγελία προχώρησε χθες ο διευθυντής του ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών) Σταύρος Χάντζος. «Εργαζόμενος του ΟΑΚΑ, που μισθοδοτείται κανονικά κι έχει να πατήσει το πόδι του 30 χρόνια στη δουλειά του (!), με απείλησε ότι θα με σκοτώσει», μας είπε ο εξειδικευμένος σε θέματα ντόπινγκ αθλητίατρος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Επειδή η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή για να περιοριστεί στο δημόσιο λόγο μιας εκπομπής, αναμένουμε τρία πράγματα:
- Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου για να ελέγξει τη βασιμότητα της καταγγελίας Χάντζου, η οποία αν αληθεύει είναι ανατριχιαστική.
- Την ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών για να διαπιστώσουν αν έχουν παραβιαστεί σημαντικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα.
- Τη συνολική τοποθέτηση της πολιτείας σε θέματα ντόπινγκ. Ο περιορισμός στις διατάξεις ενός αθλητικού νόμου που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο δεν αρκεί. Η φαρμακοδιέργεση έχει να κάνει με τη ζωή νέων παιδιών που οι γονείς τα έστειλαν στον αθλητισμό για να τα απομακρύνουν από τα ναρκωτικά και όχι για να μπουν στον κολασμένο κόσμο των αναβολικών.
Η στήλη δεν έχει ηθικολογικές αντιλήψεις για κάτι που η ίδια πρότεινε να απελευθερωθεί. Εχουμε γράψει από τούτη δω τη γωνιά ότι ο υπεραθλητισμός ενηλίκων είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και ας επιτραπούν τα αναβολικά, με δεδομένο ότι θα απαγορεύονται διά ροπάλου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, δηλαδή στο πρωταθληματικό επίπεδο.
Ερευνα που πραγματοποιήθηκε προ πενταετίας αποκάλυψε ότι το 98% των επαγγελματιών αθλητών δεν θα δυσκολεύονταν να πάρουν αναβολικά αν ήταν νόμιμα ή προσβάσιμα! Αγνοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία τους, μεταλλαγμένοι αθλητές ντοπάρονται με τις ψευδαισθήσεις τους και η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία βαδίζει χέρι χέρι με τη βιομηχανία του θεάματος.
Οι θάνατοι δύο ποδοσφαιριστών, του Ισπανού Αντόνιο Πουέρτα και του Αφρικανού Τσάσου Ν’Σόφουα, αλλά και το περιστατικό με την κατάρρευση στο γήπεδο του Ιρλανδού αμυντικού της Λέστερ Κλάιβ Κλαρκ, επανέφεραν με τον πλέον τραγικό τρόπο το ζήτημα των αναβολικών στο «βασιλιά των σπορ».
Οι έλεγχοι των ούρων και του αίματος θεωρούνται ξεπερασμένοι, καθώς οι κάθε λογής ντοπαριστές δεν επεμβαίνουν πλέον στο ορμονικό σύστημα του ποδοσφαιριστή, αλλά στο DNA του. Στο λαβύρινθο του γονιδιακού ντόπινγκ οι έλεγχοι του ΕΣΚΑΝ μοιάζουν με ασκήσεις χάρτου σε παιδική χαρά και καταντάνε ο φερετζές που νομιμοποιεί κοινωνικά την ποδοσφαιρική μπίζνα.
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το ίδιο βιολί παίζουν επιμελώς η FIFA και η UEFA. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική βιομηχανία διαχειρίζεται την κρίση της, ρίχνοντας διαρκώς στάχτη στα μάτια των φιλάθλων με τους δήθεν επισταμένους ελέγχους. Και όσο διευρύνεται το φάσμα των αναβολικών, τόσο θα ξεφεύγουν οι επιτήδειοι ντοπαριστές. Πάντα ο κλέφτης είναι ένα βήμα μπροστά από τον αστυνόμο.
Πηγή: Εξέδρα