Παράλληλα με τη συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που αναμένεται να γίνει στον πρώτο μήνα του νέου έτους, θα διεξαχθεί διάλογος μεταξύ της ΓΓΑ και της ΕΠΟ για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Το θέμα αυτό μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών έπειτα από την επιστολή της FIFA προς την ΕΠΟ με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί πως ο έλεγχος που ασκείται από την ΕΕΑ στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους συνιστά παραβίαση του αυτοδιοίκητου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο η επιτροπή που υπάγεται στη ΓΓΑ δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα στις ακόλουθες έντεκα ομάδες: Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Ηλιούπολη, Αναγέννηση Καρδίτσας, Ρόδος, Ιωνικός, Εθνικός, Τρίκαλα, Παναιγιάλειος και Εορδαϊκός.
Ηταν η μεγαλύτερη «παρέμβαση» σε επίπεδο ποινών που έκανε η επιτροπή από το 2002, οπότε συστήθηκε με στόχο να ελεγχθούν τα φαινόμενα ανομίας στον χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ομως η δράση της ΕΕΑ έφερε την αντίδραση κάποιων εκ των συλλόγων που τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό στη Δ΄ Εθνική και συγκεκριμένα του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας που κατήγγειλαν τη δράση της στη FIFA κάνοντας λόγο για αναρμοδιότητα και παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Η παρέμβαση της FIFA φέρνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη ΓΓΑ και την ΕΠΟ. Και οι δύο πλευρές δείχνουν να έχουν συναινετική διάθεση. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος, στην εκπομπή «Δίκη» στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ είπε ότι δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από το κράτος να διαλύει μια ανώνυμη εταιρεία, κάτι που δείχνει ότι δεν τίθεται από την πλευρά της ΕΠΟ θέμα διάλυσης ή απενεργοποίησης της ΕΕΑ στο θέμα του ελέγχου των ΠΑΕ.
Από την άλλη πλευρά, στη ΓΓΑ, γνωρίζοντας ότι από την τρέχουσα σεζόν οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες θα περνούν από τρεις ελέγχους (αδειοδότηση της ΕΠΟ, χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την ΕΕΑ και οικονομικό φερ πλέι της UEFA για όσες πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), θέλουν να περιορίσουν τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο που ασκεί η επιτροπή σε θέματα που ούτως ή άλλως αποτελούν πεδίο ελέγχου της ομοσπονδίας και της UEFA.
Οι τροποποιήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΕΕΑ από την επόμενη σεζόν δεν θα ελέγχει τις οικονομικές υποχρεώσεις των συλλόγων προς τις ενώσεις τους, τους αθλητές και τους προπονητές τους. Ούτε θα υποχρεώνει τους συλλόγους πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου να έχουν εξοφλήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες τυχόν οφειλές τους στις ομοσπονδίες, τις ενώσεις, τους αθλητές και τους προπονητές. Αντιθέτως θα ελέγχονται ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία και ως προς τη μετοχική τους σύνθεση.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται έλεγχος, θα εκδίδονται πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα αλλά οι αρμοδιότητες δεν προσκρούουν στην αντίληψη της FIFA περί αυτοδιοίκητου. Πάντως στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που ισχυροποιεί την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφού προβλέπει ότι «οι αποφάσεις της είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε ΑΑΕ ή ΤΑΑ σε αθλητική οργάνωση».
Πηγή: Καθημερινή