Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης...

Στο 2011 ο Νόβαν Ντζόκοβιτς είχε κέρδη 9,89 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις επιδόσεις του στα γκραν σλαμ και στα τουρνουά.

Πιο πολλά, δηλαδή, απ' τον μέσο όρο χρημάτων (6,2 εκατ. ευρώ) που έδωσε η Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος με τον μεγαλύτερο μέσο όρο μισθού ανά ποδοσφαιριστή της. Η Πέτρα Κβίτοβα, Τσέχα τενίστρια, με τα 4,04 εκατ. ευρώ κέρδισε με τη σειρά της τα πιο πολλά χρήματα στο γυναικείο ταμπλό. Το ποσό αποτελεί τον μέσο όρο μισθού για το 2011 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που κατέλαβε τη 16η θέση στη λίστα των συλλόγων (σε όλα τα σπορ) σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία της.

Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι ο Σιμόνε Μπολέλι με έσοδα 234.000 ευρώ από τουρνουά, εκατοστός στη λίστα των Ανδρών, κέρδισε μόνος του, με τη ρακέτα, τα χέρια και τα πόδια του, όσα έδινε σε μέσο όρο στους ποδοσφαιριστές της η Νουμάνθια, 224ος σύλλογος στη δεύτερη λίστα της ανάλυσης, που ήθελε να αποδείξει ότι οι τενίστες και οι τενίστριες είναι (μαζί με τους γκολφέρ) οι καλύτερα αμειβόμενοι αθλητές ή αστέρες των σπορ στον κόσμο και ταυτόχρονα δεν εξαρτώνται από τον σύλλογό τους (τον εργοδότη) αλλά από την ικανότητά τους.

Κινούνται σε ελεύθερη αγορά, «πουλάνε» το ταλέντο τους και σε σύστημα που εξασφαλίζει έσοδα (αρκεί σε ένα τουρνουά της... πλάκας να παίξει, έναντι αδρής αμοιβής, ένα «μεγάλο» όνομα) μπορούν να κερδίσουν πολλά. Αρκεί να έχουν ταλέντο.

Τώρα, το γιατί εμείς συνδέσαμε αυτήν τη διαφορά του «μόνος μου με τα χέρια μου» με το «όλοι μαζί με τα χέρια μας» με καταστάσεις που συμβαίνουν στη χώρα μας και υπάρχουν γύρω μας, μπορεί και να οφείλεται στο ότι επιστρέψαμε μόλις από άδεια και μας επηρέασε υπερβολικά το πνεύμα των εορτών. Οχι, ε;

Πηγή: Goal