Τέσσερις συμμορίες, που επικοινωνούσαν και λειτουργούσαν σαν ενιαίο «συνδικάτο», εξάρθρωσε η αστυνομία.
Τα μέλη τους δάνειζαν με απίστευτα επιτόκια, πουλούσαν «προστασία» και «έσπαγαν» επιταγές, ενώ δεν δίσταζαν να «συνετίσουν» όσους καθυστερούσαν την αποπληρωμή. Συνελήφθησαν 53 άτομα, εγκέφαλος φέρεται ο επιχειρηματίας, Μάρκος Καραμπέρης.
Τρανταχτά ονόματα περιλαμβάνονται στα κυκλώματα εκβίασης, προστασίας και τοκογλυφίας τόσο ανάμεσα σε αυτούς που είχαν στήσει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία το συνδικάτο του εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, όσο και στα θύματά τους, κάποια από τα οποία δεν άντεξαν και είτε αυτοκτόνησαν είτε έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.
Οι αποκαλύψεις προκαλούν σοκ και συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τα θύματά τους δεν περιορίζονταν μόνο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά υπήρχαν και σε άλλες περιοχές.
Θύμα τους είχε πέσει και ο γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής και της ΑΕΚ, καθώς και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης, που δανείστηκε ένα ποσό 300.000 ευρώ με επιτόκιο 120% τον χρόνο ή 10% τον μήνα και υποχρεώθηκε να επιστρέψει ποσό 620.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια πήρε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, για το οποίο δεν έχει διαπιστωθεί η συνέχεια. Γνωστές εταιρείες της Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίες είχαν μπλεχτεί στα πλοκάμια τους.
Ως τέσσερα κυκλώματα σε μία μεγάλη... συσκευασία θα μπορούσε να περιγραφεί το συνδικάτο του εγκλήματος της Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιούσε μαφιόζικες μεθόδους για να εκβιάζει και να τρομοκρατεί τα θύματά του. Φαίνεται πως αλληλοσυμπληρώνονταν σε ρόλους και οι επικεφαλής τους επικοινωνούσαν μεταξύ τους, αντάλλασσαν πληροφορίες για τα θύματα, είχαν οικονομικό δούναι και λαβείν και ενίοτε κοινά θύματα, αλλά το κάθε κύκλωμα είχε το δικό του ξεχωριστό ταμείο.
Τα κέρδη του Μ. Καραμπέρη υπολογίζονται, σύμφωνα με τις τραπεζικές καταθέσεις του, πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 53 συλλήψεις και η Αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα φτάσει στις 62, ενώ δεκάδες είναι τα θύματα και όσο περνούν οι μέρες μακραίνει ο κατάλογος αυτών που προσέρχονται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ζητούν να καταθέσουν για «τα έργα και τις ημέρες» των εγκληματικών συμμοριών.
Κεντρικό πρόσωπο ο 58χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, επικεφαλής της σημαντικότερης εγκληματικής οργάνωσης που χρονολογείται από τη δεκαετία του '90. Εγκατεστημένος στο γυάλινο κτίριο που δεσπόζει στον Βαρδάρη κάλυπτε τις παράνομες δραστηριότητές του κάτω από την εταιρεία «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.»
Η συνεργασία με γνωστά ονόματα από τα «λευκά κολάρα» βοηθούσε ώστε να καλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες και όταν κινδύνευε έσπευδαν να τον ειδοποιήσουν με το αζημίωτο.
Τα κέρδη του υπολογίζονται, σύμφωνα με τις τραπεζικές καταθέσεις του, πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Στην εγκληματική οργάνωση του Μ. Καραμπέρη συμμετείχαν ο Χρήστος Παπαχατζής, ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ και διευθυντής επιχειρησιακών υποθέσεων της υπηρεσίας, ο οποίος όχι μόνο απέκρυψε καταγγελία σε βάρος του Καραμπέρη, αλλά τον ενημέρωσε για όλα τα στοιχεία της.
Ενας από τους «ταμίες» του Καραμπέρη φέρεται και ο γνωστός δημοσιογράφος, στέλεχος της ΕΡΤ3, Γιώργος Φερέτης, ο οποίος του έβρισκε θύματα και -κατά περίπτωση- είτε εισέπραττε χρήματα αυτοπροσώπως είτε έδινε τον τραπεζικό λογαριασμό του.
Πληροφορίες εκ των έσω έδιναν στον Καραμπέρη δύο σημαντικά στελέχη του τραπεζικού χώρου στη Θεσσαλονίκη. Ο βοηθός γενικός διευθυντής τράπεζας, Γιώργος Θεοδώρου, ενημέρωνε για τις κινήσεις λογαριασμών των θυμάτων.
Οσο για τον διευθυντή υποκαταστήματος άλλης τράπεζας στην Πλατεία Ελευθερίας, Αθανάσιο Καβρακύρη, ενημέρωνε τον Καραμπέρη για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του από την επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεσολάβησε για άρση αυτής της δέσμευσης.
Πηγή: Έθνος