Η διαιτητική πιάτσα λέει ότι παράλληλα με την τοποθέτηση κάποιου στη θέση του αρχιδιαιτητή, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του. Οσοι παρακολουθούν από κοντά πρόσωπα και πράγματα στη διαιτησία παρομοιάζουν τη συγκεκριμένη θέση με ηλεκτρική καρέκλα. Δεν κάνουν λάθος.
Το αβέβαιο και το «επικίνδυνο» της συγκεκριμένης θέσης επιβεβαιώθηκε περίτρανα με την κατάληξη που είχε και ο Κύρος Βασάρας, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα καρατομήθηκε ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις κάποιων ΠΑΕ προς τη διοίκηση της ΕΠΟ. Η αποπομπή Βασάρα δείχνει πως όταν οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι περιστάσεις το απαιτούν, οι πρώην διαιτητές που γίνονται μέλη της ΚΕΔ καθίστανται αναλώσιμοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατο Δ.Σ. της ΕΠΟ οι κ. Βασάρας, Δούρος και Μπριάκος χαρακτηρίστηκαν «υπάλληλοι».
Για τον Σοφοκλή Πιλάβιο ο Βασάρας ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να τον βοηθήσει στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση της διαιτησίας.
Είχε κάνει μια λαμπρή καριέρα ως εν ενεργεία διαιτητής φτάνοντας στην κατηγορία «ελίτ» της UEFA, είχε καταφέρει να κρατήσει το όνομά του καθαρό στις δύσκολες εποχές που πέρασε η ελληνική διαιτησία και γνώριζε τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για τον συγκεκριμένο χώρο.
Η αποχώρησή του από την ενεργό δράση την άνοιξη του 2009 συνέπεσε με την περίοδο που η ΕΠΟ άλλαξε πρόεδρο.
Ο Πιλάβιος ήθελε να αναθέσει εξ αρχής στον Βασάρα το νευραλγικό πόστο του αρχιδιαιτητή και υπεύθυνου ορισμού διαιτητών της Σούπερ Λίγκας.
Δεν ήταν παράτολμο, αφού είχε και τις γνώσεις και το ειδικό βάρος. Αλλωστε και η UEFA λίγο αφότου κρέμασε τη σφυρίχτρα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2009 τον έκανε μέλος στη δική της επιτροπή διαιτησίας.
Μέσω... Τεροβίτσα
Η αρχική σκέψη του προέδρου της ΕΠΟ δεν υλοποιήθηκε, αφού εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός αντιδρούσε και η ομοσπονδία ήθελε ένα πρόσωπο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής.
Επελέγη για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ ο χαμηλών τόνων Βασίλης Τεροβίτσας και ο Βασάρας ανέλαβε επικεφαλής της νεοσύστατης Διεύθυνσης Ανάπτυξης Διαιτησίας.
Στο διάστημα των δύο ετών που μεσολάβησαν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ο τρόπος παραγωγής και επιμόρφωσης διαιτητών άλλαξε άρδην.
Σύγκρουση
Η πρώτη σύγκρουση του Βασάρα ήταν με τις παλιές καραβάνες της διαιτησίας. Οχι μόνο διότι η εκπαίδευση έφυγε έπειτα από πολλά χρόνια από τα χέρια τους, αλλά γιατί με τις ευλογίες της ΕΠΟ ο τίτλος του «καθηγητή διαιτησίας» καταργήθηκε.
Τη θέση των καθηγητών πήραν οι «εκπαιδευτές» που έπρεπε να περάσουν από νέες εξετάσεις. Κάποιοι το δέχθηκαν και συμμετείχαν. Κάποιοι άλλοι όχι, ίσως λόγω εγωισμού.
Δημιουργήθηκαν οι πρώτες δυσαρέσκειες, αφού η λεγόμενη «οργανωμένη διαιτησία» όπως εκφραζόταν από την ΟΔΠΕ αφού εμφανίστηκε ενδοτική στη μάχη που έδωσε με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ για το θέμα των αρμοδιοτήτων, δέχθηκε τη χαριστική βολή με τη σύσταση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Διαιτησίας και την υπαγωγή των διαιτητών από τους συνδέσμους διαιτητών στους οποίους ανήκαν μέχρι το 2009 στις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων.
Πηγή: Καθημερινή