Η ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου έφερε και την προσφυγή της ΕΠΟ στη FIFA. Λίγο- πολύ ήταν αναμενόμενη, καθώς διατυπώθηκαν ισχυρές ενστάσεις για το άρθρο 19 που δίνει στην ΕΕΑ (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) την εξουσία να τιμωρεί τις ομάδες.

Oμως χθες το πρωί οι συνεχείς τηλεφωνικές επαφές Π. Μπιτσαξή-Σ. Πιλάβιου έδιναν την αίσθηση ότι θα επέλθει συμβιβασμός. Μάλιστα είχε βρεθεί μια φόρμουλα με την παρέμβαση του Γ. Ιωαννίδη που προέβλεπε ψήφιση του άρθρου μεν, υπουργική διευκρινιστική δήλωση δε. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕΑ θα εκχωρούσε στην ΕΠΟ το δικαίωμα να επιβάλει αυτή το μέγεθος των ποινών.
Το απόγευμα η μεσολαβητική προσπάθεια «ναυάγησε», ο Π. Γερουλάνος επέμεινε στις αρχικές του θέσεις, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ το στήριξαν και η ΕΠΟ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κομψά δηλώνει ότι επιλέγει την παραμονή στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια.

Κατ’ ουσίαν η Ομοσπονδία επισείει τον κίνδυνο αποκλεισμού της Εθνικής και των ομάδων μας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ενδεχομένως σύρθηκε και από την επιμονή του νομικού της συμβούλου Θ. Κουρίδη, ο οποίος στοιχήθηκε με τις ακραίες θέσεις του επίσημου Ολυμπιακού («ύποπτη, παρανοϊκή και στα όρια της σχιζοφρένειας η τοποθέτηση του Γερουλάνου»).

Το ερώτημα είναι αν σ’ αυτή τη συνηθισμένη πλέον μονομαχία πολιτείας-ΕΠΟ θα κερδίσει για μια ακόμη φορά το οργανωμένο ποδόσφαιρο. Τις τρεις προηγούμενες αυτό συνέβη. Και με τον Λιάνη και με τον Φλωρίδη και με τον Ορφανό. Ειδικά με τον τελευταίο υπήρξε η τερατογένεση του αστερίσκου κάτω από τον αθλητικό νόμο του 2006, ο οποίος προέβλεπε ότι το νομοθέτημα ισχύει για όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, πλην της ΕΠΟ εφόσον αυτή δεν το επιθυμεί!

Για όσους πιστεύουν στις παραδόσεις, θα τους προτείνουμε να μη στοιχηματίσουν. Οι συνθήκες με τους τρεις προηγούμενους υπουργούς ήταν τελείως διαφορετικές. Μπορεί σήμερα το πολιτικό σύστημα να πνέει τα λοίσθια, αλλά ένα προνομιακό επικοινωνιακό πεδίο είναι η κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Οπότε μην ξαφνιαστείτε αν ο υπουργός και οι συνεργάτες του στυλώσουν τα πόδια και αναγκάσουν την ΕΠΟ να υποχωρήσει σε συμβιβασμό.

Τώρα υπάρχει πολύ μικρότερη κοινωνική ανοχή στη διαφθορά του ποδοσφαίρου και ο κόσμος δεν θα αντιδράσει αν η ομάδα του αποκλειστεί από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπως θα αντιδρούσε προ δεκαετίας. Οι πολίτες έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν και αν θα βγουν στους δρόμους για τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ, θα το κάνουν περισσότερο για να εκτονωθούν από τα οικονομικά τους προβλήματα. Πιθανόν μάλιστα σ’ αυτές τις συνάξεις να παρεισφρήσουν τα γνωστά ταραχοποιά στοιχεία, τα ίδια που έκαναν καλά τη δουλειά τους το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Ενα ζήτημα που προκύπτει από την αντίδραση της ΕΠΟ και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, είναι γιατί πριν από μερικούς μήνες όταν η ΕΕΑ υποβίβαζε Ηρακλή, Βόλο και Καβάλα στη Δ’ Εθνική, ο κ. Κουρίδης εποίησε την νήσσαν. Τότε δεν θίγονταν το αυτοδιοίκητο; Απλώς κανείς από την Ομοσπονδία δεν τολμούσε να αντιδράσει, γιατί οι περισσότεροι είχαν λερωμένη τη φωλιά τους με την ανοχή που επέδειξαν στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Πηγή: Εξέδρα