Η FIFA ετοιμάζεται να παρέμβει στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου για πέμπτη φορά τα τελευταία 18 χρόνια προκειμένου να στηρίξει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) στην αντιπαράθεση με την ελληνική Πολιτεία. Η Διεθνής Ομοσπονδία πατώντας πάνω στη σύμβαση ένταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου στις γραμμές της, την οποία υπέγραψε το ελληνικό κράτος αποδεχόμενο ότι όσα ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ θα ισχύουν ως νόμοι στον αθλητισμό, στηρίζει αταλάντευτα την εθνική ομοσπονδία χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των πραγμάτων, ποιος δηλαδή έχει δίκιο και ποιος άδικο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα ο διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών της FIFA κ. Τιερί Ρεζνά, προκειμένου να επιδώσει στον αρμόδιο υπουργό το «υπόμνημα» που θα συντάξει η ΕΠΟ αναφορικά με τη διαφωνία της ως προς τις αρμοδιότητες επί του ποδοσφαίρου τις οποίες παραχωρεί ο νέος αθλητικός νόμος στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Τώρα ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός... παίζεται, καθώς ο κ. Παύλος Γερουλάνος υπέβαλε παραίτηση για την κλοπή στο θεματολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πιθανόν θα είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ή ο αντικαταστάτης του κ. Γερουλάνου - εκτός κι αν δεν γίνει δεκτή η παραίτησή του.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη κάθε φορά από τις τέσσερις προηγούμενες που η ΕΠΟ κάλεσε σε βοήθεια τη... «μαμά FIFA»:
1) H FIFA που δεν έδειξε καμία ευαισθησία το 1967 που ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού της χούντας Κώστας Ασλανίδης καθαίρεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο της ΕΠΟ Θανάση Μέρμηγκα, άρχισε τις παρεμβάσεις της στα ελληνικά δρώμενα το 1993 επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ. Αιτία, η απόφαση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Λιάνη να ορίσει διά νόμου ότι τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου θα στελεχώνονται από τακτικούς δικαστές. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ και προσκείμενος στη ΝΔ κ. Κώστας Τριβέλας, κάλεσε σε βοήθεια τη «μαμά FIFA», η οποία απείλησε να αποκλείσει την εθνική ομάδα από το Μουντιάλ των ΗΠΑ 1994. Την τότε περιπέτειά του περιέγραψε ο κ. Λιάνης την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των άρθρων του νέου αθλητικού νόμου, λέγοντας:
«Υπάρχουν ένα, δύο σημεία (στο νομοσχέδιο) τα οποία, δυστυχώς, θα φέρουν προ των πυλών της χώρας ξανά, αν δεν τα ξεκαθαρίσουμε, τη FIFA και την UEFA, που μας τρομάζουν με φωνές μεγάλες _ όπως τους παλιούς Τρώες ο Αχιλλέας _ για να υποχωρήσουμε. Και πάντα υποχωρούσαμε. Έχει επαναληφθεί τόσες φορές αυτή η ιστορία και, αλίμονο, δεν έχει καταντήσει φάρσα. Είναι υπαρκτός κίνδυνος. Όντως είναι ταπεινωτικό για τους Έλληνες και τον ελληνικό αθλητισμό, το ελληνικό κράτος να μην μπορεί κατά καιρούς να κάνει τις επιδιωκόμενες διορθώσεις ακόμη και σε αυτονόητα ζητήματα. Το θεωρώ ταπεινωτικό.
Δεν μπορούσα να βάλω τακτικούς δικαστές. Εκλήθην στη Ζυρίχη, στην Ελβετία μπροστά στον "πλανητάρχη" του ποδοσφαίρου, τον κ. Γιόζεφ Μπλάτερ, και μου είπε ωμά και κυνικά: Κύριε Λιάνη, θα μείνετε στους δικαστές που προτείνει η ΕΠΟ. Δηλαδή, ιδιώτες δικηγόρους. Μα, του λέω, θέλω να βάλω τακτικούς δικαστές, αρεοπαγίτες, να αυξήσω την περιφρούρηση στον αθλητισμό. Αυτό είναι, μου λέει, αμετάκλητο.
Γυρίζω στην Αθήνα και βλέπω τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και λέω: Πρόεδρε, αυτό κι αυτό. Και ο Παπανδρέου μου δίνει μία κοφτή απάντηση: Δεν πιστεύω να μη θέλεις να παίξει η ομάδα στο Μουντιάλ για να βάλεις αυτή την ώρα αυτούς τους δικαστές. Είναι σωστό το μέτρο, αλλά η παρενέργεια είναι μεγαλύτερη».
2) Το 2001 και πάλι επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Φλωρίδης σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΠΟ και στην ΕΠΑΕ, έφερε στη Βουλή διάταξη με την οποία, όποιος είχε παραπεμφθεί με απόφαση εφετείου για κακουργηματική πράξη δεν μπορούσε να συμμετάσχει στα αθλητικά δρώμενα. H διάταξη ήταν φωτογραφική για τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρο της ΕΠΟ κ. Βίκτωρα Μητρόπουλο. Σε χρόνο μηδέν ο αντιπρόεδρος της FIFA κ. Ντέιβιντ Γουίλ έφθασε στην Αθήνα και επέδωσε στον κ. Φλωρίδη το τελεσίγραφο πολιτικών παρεμβάσεων στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, προειδοποιώντας με αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Η FIFA απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να εγγυηθεί έως τις 30 Μαρτίου, ότι θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ο γενικός γραμματέας της FIFA κ. Μισέλ Ρουφίνεν με επιστολή του επισημαίνει ότι σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο κ. Γουίλ, οι παρεμβάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στα θέματα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι διαρκείς και ότι ο νόμος 2725 τον οποίο εισηγήθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 1999 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδρέας Φούρας (με τις ευλογίες των πρώην προέδρων της ΕΠΟ κ. Σωτήρη Αλημίση και της ΕΠΑΕ κ. Κώστα Αλαμάνου), απαιτούσε «από τις κυβερνητικές αρχές να αναμειγνύονται σε τρέχουσες υποθέσεις της ΕΠΟ».
Η FIFA αρνείται στη ΓΓΑ το δικαίωμα να διαπιστώνει τη νομιμότητα των κανονισμών ποδοσφαίρου και προτείνει οι όποιες διαφορές να λύνονται στα πολιτικά δικαστήρια, το δίπλωμα στους απόφοιτους των σχολών προπονητών ζητάει να μην το εκδίδει το υφυπουργείο Αθλητισμού αλλά η ΕΠΟ, η Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας να μην ασχολείται πλέον με όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα, ο έλεγχος για τα κονδύλια της κρατικής επιχορήγησης να γίνεται από την οικονομική επιτροπή της ΕΠΟ και όχι από το ελεγκτικό συμβούλιο, η ΕΠΟ και όχι ο αθλητικός νόμος να καθορίζει τον αριθμό των μελών του ΔΣ της και οι κυβερνητικές αρχές να μην αναμειγνύονται με τη διαιτησία και τους διαιτητές.
Η «μάχη» κράτησε ενάμιση χρόνο και έληξε με τη συνάντηση του κ. Φλωρίδη με τον πρόεδρο της FIFA στη Ζυρίχη και την υπογραφή μνημονίου μεταξύ της διεθνούς ομοσπονδίας, της ΕΠΟ και του υφυπουργείου Αθλητισμού.
3) Το 2004 τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει η ΝΔ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων τροποποιεί το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ προς το αναλογικότερο. Εν ολίγοις αυξάνει τους εκλέκτορες από 54 σε 350. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βασίλης Γκαγκάτσης αντιδράει άμεσα. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της FIFA κ. Σαμπέιν Ζερόν, κατέφθασε στην Αθήνα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Ορφανό, τη βουλευτή και υπεύθυνη του τομέα πολιτισμού του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Δαμανάκη και τον γραμματέα της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τονίζοντας σε όλους ότι η διεθνής ομοσπονδία δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου.
Ο κ. Σαμπέιν ζήτησε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία, προκειμένου να τους επισημάνει ότι είναι η τρίτη φορά από το 1994 που η FIFA αναγκάζεται να παρέμβει για να αποτρέψει πολιτικές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και να καταστήσει σαφές ότι την επόμενη φορά ο πέλεκυς θα είναι ιδιαίτερα βαρύς.
4) Το 2006 ο κ. Ορφανός εισάγει για ψήφιση στη Βουλή νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο «ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις». Η ΕΠΟ υποστηρίζει ότι «νομιμοποιεί τις κρατικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο και περιθωριοποιεί την Ομοσπονδία» και προσφεύγει για βοήθεια στη «μαμά FIFA». Ενα εικοσιτετράωρο προτού συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, η FIFA ανακοινώνει την αποβολή της ελληνικής ομοσπονδίας από τις τάξεις της, απαιτώντας να κατοχυρωθεί με νόμο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Ο κ. Ορφανός υποχρεώνεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο ειδική παράγραφο στο άρθρο 29 η οποία αναφέρει: «Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και να προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο νόμο 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία». Εν ολίγοις με νόμο του κράτους απαγορεύτηκε να ισχύουν για την ΕΠΟ οι νόμοι του κράτους!
Στην τωρινή εν εξελίξει διαμάχη, ο κ. Παύλος Γερουλάνος είχε διαφορετική άποψη και η ΕΠΟ ζήτησε για πέμπτη φορά τη βοήθεια της FIFA. «Η πολιτεία άδειασε τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο και οι ευθύνες της είναι μεγάλες» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιάννης Οικονομίδης. Από την πλευρά του κ. Γερουλάνου διέρρεαν ότι «δεν επιδιώκουμε την όξυνση, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή»... Οσοι έχουν ξαναδεί αυτό το έργο, προφανώς γνωρίζουν και το φινάλε.
Πηγή: tovima.gr