«Εάν σ' έναν από τους πιο διεφθαρμένους χώρους καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το ήθος, μπορεί τότε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προσπάθεια της ευρύτερης και κοινωνικά οριζόντιας συσπείρωσης, για μια ανεξάρτητη, δυνατή, δίκαιη και καλοδιοικούμενη πατρίδα».

Από πρώτη άποψη θεωρείς ότι πρόκειται για διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Αφορμής δοθείσης δηλαδή κάποιο σημαίνον πρόσωπο να βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει στα εκατομμύρια των Ελλήνων. Πιθανόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ειδικότερα μάλιστα από τότε που τα έβαλε με τον Σόιμπλε έχει πάρει τα πάνω του.

Ενδεχόμενα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που στις κρίσιμες αυτές στιγμές σηκώνει το τεράστιο βάρος της σωτηρίας της χώρας. Ισως κάποιος αρχηγός κόμματος. Για Βασίλη Λεβέντη μάλιστα θα ήταν ταμάμ. Για πρώτη φορά στη δημοσιογραφική μου διαδρομή θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτές τις λέξεις. Οχι για να κουράσω, αλλά για να τις εμπεδώσουν οι αναγνώστες:

«Εάν σ' έναν από τους πιο διεφθαρμένους χώρους καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το ήθος, μπορεί τότε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προσπάθεια της ευρύτερης κοινωνικά οριζόντιας συσπείρωσης, για μια ανεξάρτητη, δυνατή, δίκαιη και καλοδιοικούμενη πατρίδα».

Προσπαθώ να αφήσω στην άκρη τα ρίγη συγκίνησης και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Αυτό λοιπόν είναι το ακροτελεύτιο άρθρο στο διάγγελμα του διαπρεπούς νομικού Χάρη Οικονομόπουλου για τη σωτηρία της πατρίδας και του έθνους με αφορμή την οικονομική στήριξη που χρειάζεται η ΑΕΚ. Μιλάμε ότι ο άνθρωπος ζωγραφίζει. Δεν παίζεται. Κατ' αρχήν ξεκίνησε σιγά σιγά: «Απευθύνω έκκληση σε όλους να συσπειρωθούν για να σταματήσει ο κατήφορος... Απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συνέγερση».

Στη συνέχεια μπαίνει στο θέμα: «Αυτή η πρόσκληση δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους Ενωσίτες, αλλά σε κάθε φίλαθλο που δεν αντέχει άλλες "χαμένες πατρίδες". Γιατί από το καθαρό ποδόσφαιρο μπορεί να δοθεί το παράδειγμα για καθαρή κοινωνία». Κι έχοντας πάρει φόρα κι όχι κατηφόρα το πάει ακόμα πιο μπροστά: «Οταν δούμε ασφαλή γήπεδα, μπορούμε να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε μια ασφαλή χώρα». Μιλάμε τώρα ότι ο άνθρωπος είναι άπαικτος. Σαράντα κάσα έγραψε. Διαβάζοντας το διάγγελμα ο Μπιτσαξής, έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη.

Ο Γερουλάνος κλείστηκε στο δωμάτιό του και δεν ανοίγει σε κανέναν. Τις μέρες του Καρνάβαλου, ο Χάρης Οικονομόπουλος έριξε γροθιά στο κατεστημένο. Ενα βότσαλο στη λίμνη και τάραξε νερά και συνειδήσεις. Τελικά υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Κι ας έχει σταματήσει η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Οσο υπάρχουν Ελληνες σαν τον Χάρη Οικονομόπουλο, να χτυπάνε τις καμπάνες και να δείχνουν τον δρόμο προς τη σωτηρία της πατρίδας και τη νίκη, αυτή η χώρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Αυτά.

Ούτε το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να κουνήσει την Μπήλιω Τσουκαλά από την ΕΡΤ

-Observer

Εννιά γκολκίπερ σε λιγότερο από δύο χρόνια

ΤΖΟΡΒΑΣ - Καρνέζης είναι το δίδυμο τερματοφυλάκων του Σάντος για το φιλικό της Εθνικής αύριο Τετάρτη στο Ηράκλειο. Για τον Ιούνιο, στα επίσημα ματς όταν αρχίσει το Euro, μόνο ο Κύριος που τα βλέπει όλα από ψηλά μπορεί να ξέρει. Ουδείς άλλος. Ούτε δύο χρόνια δεν έχει συμπληρώσει στην εθνική ομάδα ο Σάντος. Πόσους γκολκίπερ έχει καλέσει;

Η απάντηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ξεκίνησε με δίδυμο Σηφάκη - Τζόρβα. Στη συνέχεια κάλεσε τον Μιχαηλίδη. Μετά τον Κωνσταντόπουλο κι αργότερα επανέφερε τον Χαλκιά. Μάνι μάνι δηλαδή φτάσαμε τους πέντε. Κάποια στιγμή προέκυψε το δίδυμο Κωνσταντόπουλου - Κοτσόλη. Μετά επέστρεψε στην τριάδα Σήφακη-Τζόρβα-Χαλκιά. Συνέχισε με Σηφάκη-Τζόρβα κι όταν τραυματίστηκε ο γκολκίπερ του Αρη, στράφηκε στον Χιώτη από την Κύπρο. Στην πορεία του βγήκε ο Καπίνο και τώρα έκανε την επιλογή Καρνέζη.

Κάπως έτσι φτάνουμε στους εννιά, που συνιστά ρεκόρ Γκίνες. Αν και το γεγονός και μόνο ότι η Εθνική κέρδισε την πρόκριση στο Euro με βασικό τον Τζόρβα συνιστά ρεκόρ απλησίαστο και ακατάρριπτο. Εννιά γκολκίπερ λοιπόν σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Δείχνει όμως ταυτόχρονα και το γελοίον της υπόθεσης. Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η κλήση εννέα διαφορετικών γκολκίπερ σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών. Εννιά διαφορετικά πουκάμισα δεν τον κόβεις τον Φερνάντο να έχει.

Ζήλεψε ο Βενιζέλος κι άρχισε το δικό του ποίημα

ΤΕΛΙΚΑ όλοι οι Ελληνες πολιτικοί κρύβουν μέσα τους έναν Παναγιώτη Ψωμιάδη. Το φτωχόπαιδο που ξεκίνησε από τα χαμηλά για να φτάσει στα ψηλά χωρίς να ξεχάσει την ταπεινή καταγωγή του. Πρώτος διδάξας ο Τσοβόλας ως ο γιος του αγωγιάτη. Αξιος συνεχιστής ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, που μίλησε για τον γιο του ταχυδρόμου από την Καισαριανή.

Κορυφαίος όλων βέβαια ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Που πριν ακόμα αρχίσει να πουλάει εθνικοφροσύνη πούλαγε, όταν ακόμα ήταν με κοντά παντελόνια, γάλα και σανό στο μαγαζί του πατέρα του στο Φάληρο. Πρόκειται για τον πρώτο στην υφήλιο που κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος πουλώντας λιανική γάλα και σανό. Ζήλεψε λοιπόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι άρχισε το δικό του ποίημα. Και στη Βουλή και στα παράθυρα: «Δεν γεννήθηκα βουλευτής και υπουργός. Στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης μεγάλωσα».

Φτωχόπαιδο λοιπόν κι ο Ευάγγελος. Ως εν δυνάμει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πλέον και μελλοντικός πρωθυπουργός. Ετσι πάει. Οταν κάποιος ντρέπεται για το παρόν του, ανατρέχει στο παρελθόν. Οπως ο Παπούλιας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι ο Γιωργάκης στην 21η Απριλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή οι υπόλοιποι 299 είναι έντιμοι;

Πηγή: Goal