Τον αποκάλεσαν Wa-Tho-Huk. Αυτό στη γλώσσα των Ινδιάνων Παταουατόμι σημαίνει «Φωτεινό Μονοπάτι». Του το έδωσε ο παππούς του (η μητέρα του ήταν Ινδιάνα και ο πατέρας του Ιρλανδός) και όπως αποδείχτηκε, ήταν άκρως προφητικό. Στην πορεία βαφτίστηκε και χριστιανικά, παίρνοντας το όνομα, το οποίο γράφτηκε στα χρυσά κιτάπια της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον ονόμασαν Τζέιμς Φράνσις ή πιο απλά Τζιμ Θορπ.

Μπροστά από την εποχή του
Ετσι έγινε διάσημος στους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Τότε που διέλυσε κάθε ρεκόρ στο Πένταθλο και Δέκαθλο. Στο πρώτο άθλημα νίκησε στα τέσσερα (άλμα εις μήκος, ακόντιο, 200 μ. με εμπόδια, δισκοβολία, 1.500 μ.) από τα πέντε αγωνίσματα (ήταν 3ος στο ακόντιο). Την ίδια μέρα που τα έκανε όλα αυτά, προκρίθηκε και στον τελικό του άλματος εις ύψος, όπου πήρε την 4η θέση!

Ακολούθησε το Δέκαθλο, όπου η επίδοση των 8.413 πόντων παρέμεινε κορυφαία στον κόσμο για δύο δεκαετίες. Μάλιστα τα 100 μ. Τα έτρεξε σε 10,1 δευτερόλεπτα, κάνοντας επίσης παγκόσμιο ρεκόρ. Τα δύο Χρυσά Μετάλλια του τα έδωσαν ο Βασιλιάς της Σουηδίας, Γκουστάβος και ο Τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος, με τον πρώτο να του λέει: «Είσαι ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου»! Και αυτό ήταν ο Τζιμ Θορπ, ο πρώτος υπεραθλητής που γνώρισε η υφήλιος.

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα στο gazzetta.gr