Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.

Το Ζέπελιν που μέχρι τότε είχαν δει μόνο στο σινεμά με επιβάτες τον… Ιντιάνα Τζόουνς, τον κινηματογραφικό πατέρα του και τους κακούς ναζί, έκοβε βόλτες στον ηλιόλουστο αττικό ουρανό, αλλάζοντας πορεία κάθε που μια καθημερινή συνομιλία των πολιορκημένων από στεριάς και από αέρος Αθηναίων περιείχε «ύποπτες λέξεις».

Γνωστοί πλακατζήδες, οι Ελληνες δεν πήραν και πολύ στα σοβαρά τα αμαρτωλά (λόγω κόστους και μιζών που ακόμη αναζητά η δικαιοσύνη) συστήματα ασφαλείας που επέβαλαν για οικονομικά, πάνω απ’ όλα, οφέλη οι τρομολάγνοι Αμερικανοί. Τα σπασμένα όμως πληρώνονται τώρα με τον χειρότερο τρόπο.

Ο «υπέρπανόπτης», το μάτι των Αρχών πάνω από την πατρίδα των αγώνων, ζει και βασιλεύει αν και πέρασαν οκτώ χρόνια από το «Ευχαριστούμε, Ελλάδα» του Ζακ Ρογκ, ενώ το κόστος της ασφάλειας μιας γιορτής που κράτησε μόλις 16 ημέρες και έφτασε το 1 δισ. ευρώ δεν χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις για το πού μας οδήγησε, καθώς αρκεί μια ματιά στους γεμάτους ζητιάνους και άστεγους δρόμους.

Είναι όμως άραγε το οικονομικό τίμημα το μεγάλο πρόβλημα με τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας ή μήπως το πραγματικό τους κόστος βρίσκεται κάπου αλλού; Για τους Αγγλους, που υποφέρουν από την κρίση αλλά απέχουν πολύ από το φάσμα της χρεοκοπίας, η απάντηση είναι απλή: Το Λονδίνο θυμίζει ήδη το… Μεσολόγγι της Τουρκοκρατίας, η πολιορκία καλά κρατεί και ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως η αστυνομοκρατία ήρθε για να μείνει και να αλλάξει μια για πάντα τη ζωή μιας πόλης ήδη γνωστής ως παγκόσμιου προτύπου εποπτείας των πολιτών.

«Καλώς ήρθατε στο πολιορκημένο Λονδίνο», γράφει ο βρετανικός «Guardian» σ’ ένα αναλυτικό ρεπορτάζ που επιχειρεί να εξηγήσει και στον πλέον φίλα προσκείμενο σε καθεστώτα που τιμωρούν διά απαγχονισμού με συνοπτικές διαδικασίες το ξεστόμισμα της λέξης «δημοκρατία» πως οι αγώνες του καλοκαιριού είναι η μεγαλύτερη έκθεση οπλικών συστημάτων στον κόσμο.

«Παράλληλα με τη συγκέντρωση των μεγαλύτερων ταλέντων του αθλητισμού, το Λονδίνο θα φιλοξενήσει και τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων που είδε η Βρετανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», γράφει ο Στίβεν Γκράχαμ. Κι αυτή είναι η θλιβερή αλήθεια. Περισσότεροι στρατιώτες κι από εκείνους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν θα περιπολούν μέρα νύχτα τους δρόμους της πρωτεύουσας, ένα αεροπλανοφόρο θα εμποδίζει τους ρομαντικούς να κάνουν βαρκάδα στον Τάμεση, πύραυλοι εδάφους-αέρος θα «χτενίζουν» τον ουρανό μαζί με τηλεχειριζόμενα συστήματα, πολεμικά αεροσκάφη θα πετάνε πάνω από το Ολυμπιακό Χωριό, ενώ χίλιοι ειδικά εκπαιδευμένοι άντρες του FBI θα έχουν απόλυτη δικαιοδοσία να ελέγχουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος εντός του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο θα περιβάλλεται από ηλεκτροφόρο φράκτη!

Κι αυτά, όπως γράφει ο «Guardian», είναι μονάχα η αρχή καθώς σε ολόκληρη την πόλη θα γίνονται έλεγχοι με τη χρήση της τελευταίας γενιάς της τεχνολογίας, ενώ οι κομάντος που στέλνουν Αμερικανοί, και φυσικά ειδικοί του Ισραήλ, θα έχουν απόλυτη ελευθερία να ασκούν βία προκειμένου να «αναχαιτίσουν» εχθρούς όπως οι καταστηματάρχες που τολμούν να διαφημίσουν τα μαγαζιά τους με κίνδυνο κάποια φωτογραφία ή πλάνο να απαθανατίζει οτιδήποτε πλην των μεγάλων χορηγών.

Οι Ολυμπιακοί δίνουν την ευκαιρία στο παγκόσμιο σύστημα να κάνει μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις με πρόσχημα την επιτυχία της διοργάνωσης, λέει η έγκριτη εφημερίδα. «Οι σύγχρονοι αγώνες είναι κοινωνία σε στεροειδή. Απέχοντας παρασάγγας από τα ιδανικά που υποτίθεται ότι εξυμνούν, οι Ολυμπιακοί είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για πρόβα των αλλαγών που θέλουν να περάσουν οι ισχυροί», καταλήγει η εφημερίδα.

Τελικά το αρχαίο πνεύμα είναι μάλλον θνητό…

Οι Ολυμπιακοί στο YouΤube

Κάποτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το πάρτι των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών του κόσμου. Η νέα τεχνολογία και τα social media έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και μια διοργάνωση του βεληνεκούς των Ολυμπιακών δεν θα μπορούσε παρά να εκμεταλλευτεί τη διείσδυσή τους στην κοινωνία.

Το NBC που εκμεταλλεύεται χρόνια τώρα τα δικαιώματα των Ολυμπιακών ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με το YouΤube προκειμένου ώρες ζωντανού προγράμματος να μεταδίδονται μέσω Ιντερνετ. Το διαδικτυακό κανάλι θα μεταδώσει 3.000 ώρες γεμάτες με όλα τα αγωνίσματα που θα διεξάγονται στο Λονδίνο, ενώ αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί πιθανότατα δωρεάν πρόσβαση στο ζωντανό υλικό θα έχουν μόνο οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς οι ρήτρες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αυστηρές και πολύπλοκες.
Με την κίνηση αυτή το YouΤube κάνει και με την ολυμπιακή… βούλα το μεγάλο άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά, κάτι που επιθυμούσε από την ίδρυσή του, ενώ το πείραμα το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό μεταδίδοντας live streaming έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Φυσικά, η απόφαση του NBC και η συμφωνία με τη Google που ελέγχει την online πλατφόρμα βίντεο δεν προήλθε από την αγνή ιδέα της προώθησης του ολυμπισμού, αλλά για να αυξήσει περαιτέρω τα τεράστια κέρδη του, καθώς ο χρήστης θα πρέπει πρώτα να επισκέπτεται τη σελίδα του δικτύου προτού προωθηθεί στο σχετικό διαδικτυακό κανάλι, κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα γεμίσει ζεστό χρήμα τον αμερικανικό κολοσσό των μίντια.

Πηγή: Εξέδρα