Αν τα βάλουμε κάτω όλα αυτά, τότε θα δούμε πως τα κρούσματα σοβαρών προβλημάτων υγείας όλο και αυξάνονται στο ποδόσφαιρο, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα. Μαύρες εικόνες παρουσιάζονται συχνά στις οθόνες μας πια!
Οι παίκτες που καταρρέουν στους αγωνιστικούς χώρους ή ακούνε τραγικές διαγνώσεις για προβλήματα στην καρδιά, το συκώτι κλπ. αυξάνονται κάθε χρόνο. Και οι ανησυχίες μεγαλώνουν τόσο στην ΟΥΕΦΑ, όσο και στους διεθνείς φορείς των σπορ, αφού μην ξεχνάμε και το πρόσφατο περιστατικό στο βόλεϊ με τον τραγικό θάνατο του Μποβολέντα.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, και τον σάλο που είχε ξεσπάσει πριν από μερικά χρόνια στην Ιταλία, με μια θανατηφόρο νόσο που «σκότωνε» βετεράνους ποδοσφαιριστές στο καμπιονάτο.
Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι διάφορες αιτίες που κτυπάνε αθλητές με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ; Και το λέμε αυτό επειδή είναι άλλη η αιτία για προβλήματα συγκεκριμένα στην καρδιά, άλλη για μακροχρόνιες ασθένειες κλπ. Η αναστάτωση είναι μεγάλη σε όλο το φάσμα του αθλητισμού και ο κόσμος πολύ προβληματισμένος, όπως και τα ΜΜΕ, αφού βάζουν χίλια πράγματα με το μυαλό τους.
Το βασικότερο, όμως, είναι η πρόληψη. Τι εξετάσεις, δηλαδή, κάνουν οι ομάδες έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν ένας επαγγελματίας παίκτης έχει «αδύναμη» καρδιά, που μπορεί να τον προδώσει ανά πάσα στιγμή;
Και στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν εντοπιστεί κενά σημαντικά στο θέμα των προληπτικών εξετάσεων. Κι εκεί είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να ρίξει το βάρος της η ΟΥΕΦΑ, ειδικά μετά τα τελευταία περιστατικά.