Στην εποχή που ζούμε τα προβλήματα πριν ή κατά τη διάρκεια του σεξ, οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον ψυχολογικό παράγοντα.
Τα σοβαρά προβλήματα ξεκινάνε όταν ο εγωισμός του άνδρα, σαν …κυρίαρχο θηλαστικό, θίγεται και η γυναίκα που έχει δίπλα του απλά επιδεινώνει τη κατάσταση, αντί να βοηθήσει.
Επειδή οι γυναίκες είναι πιο εκδηλωτικές από τους άντρες, είναι πολύ πιθανό να αντιδρούν υπερβολικά σε κάποιο πρόβλημα του άντρα στο σεξ. Υπερβολική αντίδραση δεν είναι μόνο η επιθετικότητα και η επίρριψη ευθυνών στον άντρα. Είναι επίσης και η αποστασιοποίηση, η απομόνωση, αλλά και οι ενοχές στον ίδιο της τον εαυτό.
Σύμφωνα με το www.eumedline.eu υπάρχουν κάποιες κατηγορίες γυναικών-συντρόφων, των οποίων τα χαρακτηριστικά καθορίζονται και από τις αντιδράσεις τους ενώπιον ενός σεξουαλικού προβλήματος του άντρα:
1. Η ενοχική σύντροφος
Είναι γυναίκα, συνήθως χαμηλής αυτοεκτίμησης, η οποία θεωρεί ότι είναι η μοναδική ένοχη για το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της. Απομακρύνεται συνήθως από το πρόβλημα, γιατί φοβάται ότι ίσως αποδειχθεί ότι φταίει εκείνη, ότι δεν αρέσει στο σύντροφό της και ότι το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο και σχετίζεται με εκείνη.
2. Η «αρχηγός» σύντροφος
Είναι η γυναίκα, η οποία έχει τον «έλεγχο» σε μία σχέση ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Νιώθει ότι μπορεί η ίδια να ελέγξει το σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της, είτε με μαγικές ερωτικές συνταγές, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Συνήθως από την ελεγκτική της στάση, δεν αφήνει τον άντρα να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να νιώθει πιεσμένος και να βιώνει μια κατάσταση επείγοντος.
3. Η επικριτική σύντροφος
Είναι η γυναίκα, η οποία ελέγχει την κάθε κίνηση του συντρόφου της και παραφυλάει, προκειμένου να βρει κάποιο σφάλμα και να το κατακρίνει. Φορτώνει όλες τις ευθύνες του σεξουαλικού προβλήματος στον άντρα και περιμένει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Τον γεμίζει ενοχές και εκφράζει τις επιθυμίες της με επιθετικότητα. Συνήθως μία τέτοια αντίδραση κρύβει ανταγωνιστική τάση προς τον σύντροφο.
4. Η αποστασιοποιημένη σύντροφος
Παίρνει απόσταση από το πρόβλημα και αφήνει τον άντρα να λειτουργήσει όπως θέλει, χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον για το πώς νιώθει εκείνος. Όταν ανακαλύψει ότι υπάρχει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, συνήθως ζητάει από τον άντρα να επιστρέψει σ’ εκείνη, μόλις λύσει το πρόβλημα του. Φυσικά δεν είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη λύση, γιατί απλώς δε τη βλέπει σαν αποτυχία της σεξουαλικής πράξης, αλλά σαν προσωπική αποτυχία του συντρόφου της.
5. Η καχύποπτη σύντροφος
Όταν βρεθεί μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα του συντρόφου της, αρχίζει και αποκτά υποψίες για το ποιόν του άντρα. Μήπως υπάρχει άλλη γυναίκα; Μήπως είναι ομοφυλόφιλος; Αυτό βέβαια δε δείχνει μόνο δυσκολία στο σεξ, αλλά και στη σχέση. Η γυναίκα αυτή είναι επίσης χαμηλής αυτοεκτίμησης κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί να δει την ουσία του προβλήματος.
6. Η παθητική σύντροφος
Έχει ελάχιστες σεξουαλικές εμπειρίες. Δε γνωρίζει και η ίδια πώς να εκφράσει τη σεξουαλικότητα της. Μέσα από το σύντροφό της συνήθως μαθαίνει το σώμα της και τις ερωτογενείς ζώνες του. Όταν προκύψει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας στο σύντροφό της, τον αφήνει να παίρνει ολοκληρωτικά την πρωτοβουλία εκείνος, χωρίς όμως να τον βοηθάει ουσιαστικά, εφόσον δε συμμετέχει στο πρόβλημα, αλλά το αφήνει να υπάρχει.
Μετά από όλα αυτά, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: Η αντίδραση της γυναίκας παίζει, άραγε, καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ή στη λύση του σεξουαλικού προβλήματος του άντρα; Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ίσως αυτό που προσδοκούμε είναι πολύ περισσότερο, σε σχέση με αυτό που δίνουμε. Το σίγουρο είναι ότι το ενωμένο σώμα κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης αποτελείται από δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Όλοι μας, ανεξαρτήτου φύλου, προσδοκούμε από τον σύντροφό μας κατανόηση και ενδιαφέρον. Ένα πρόβλημα στο σεξ είναι πρόβλημα και των δύο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Πηγή: sirina.tv