Ο Γκουαρντιόλα πρέπει να είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, στον οποίο ο Τύπος (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις) μέχρι πρότινος δεν τολμούσε να στάξει ούτε σταγόνα κριτικής για χρόνια ολόκληρα. Ο μέσος φίλαθλος, με βάση την ενημέρωση που είχε από την συντριπτική πλειονότητα των media, έμενε χρόνια τώρα με την εντύπωση ότι ο Πεπ τα έκανε όλα τέλεια. Είχε το τέλειο σχέδιο, την τέλεια εφαρμογή, την τέλεια τακτική. Θαρρείς ότι στον «άγιο Πεπ» ουδένα λάθος αναγνωριζόταν. Και τώρα ξαφνικά, μετά από δύο ήττες, βγήκαν στη φόρα τα λάθη και οι «παραδοξότητες» στις επιλογές του Γκουαρντιόλα. Δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στον ελληνικό Τύπο. Οπως μου έλεγε ο άριστος γνώστης όσων γράφονται σε καθημερινή βάση στον Ισπανικό Τύπο, Γιώργος Μαζιάς, ανάλογη μεταχείριση είχε ο Πεπ και από τα media της πατρίδας του. Κι εκεί τώρα ανακάλυψαν τις «ατέλειές» του!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα ίδια παράδοξα που καιρό τώρα κάνει ο Γκουαρντιόλα. Στις νίκες του τα βάφτιζαν «μοντέρνο ποδόσφαιρο», στις δύο τελευταίες ήττες του τα λένε «ολέθρια λάθη». Ποια είναι αυτά; Ας τα πάρουμε από την αρχή, ένα προς ένα:

Α) Παντελής έλλειψη κλασικού επιθετικού. Και για να τα λέμε όλα, αυτό που γίνεται φέτος (να μην υπάρχει υποψία επιθετικού στην ενδεκάδα) το βλέπουμε για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Μπαρτσελόνα. Διότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρχε πρώτα ο Ετο, μετά ο Ιμπραϊμοβιτς και πέρυσι ο Βίγια, ο οποίος σε κάποια ματς έπαιξε αριστερά, όμως κατά κανόνα κινείτο μέσα στην περιοχή. Ακόμα κι αυτόν ο Πεπ εμφανιζόταν έτοιμος να τον «καθαρίσει» τον Ιανουάριο, αλλά τελικά τραυματίστηκε και φυσικά δεν θα εμφανιζόταν κανείς να τον αγοράσει αμέσως μετά από σοβαρή εγχείρηση. Φέτος από την αρχή της σεζόν ο Γκουαρντιόλα έχει χρίσει κρυφό επιθετικό τον Φάμπρεγκας. Το αποτέλεσμα το είδατε παραδείγματος χάριν στο Λονδίνο, όπου σε δύο μνημειώδη τετ α τετ απέτυχε να σκοράρει.

Β) Το σχήμα που περιλαμβάνει μόνο κοντούς ποδοσφαιριστές σε άμυνα, χαφ και επίθεση. Αυτό που έκανε ο Πεπ στο ντέρμπι με τη Ρεάλ, να αφήσει έξω τον Πικέ το έκανε και την Τετάρτη στο Λονδίνο. Και μάλιστα απέναντι στο θηρίο Ντρογκμπά. Και με τον πανύψηλο Τέρι να προωθείται στα στημένα. Το ότι δεν το πλήρωσε σε αυτό το ματς ήταν εντελώς τυχαίο. Το πλήρωσε κόντρα στη Ρεάλ.

Γ) Η Μπαρτσελόνα, με ευθύνη του Γκουαρντιόλα, έχει το μικρότερο ρόστερ που έχω δει ποτέ σε μεγάλη ομάδα. Ο Πεπ νόμιζε ότι επειδή υπήρχε πριν από μερικά χρόνια μια σούπερ φουρνιά στις ακαδημίες, θα συνεχιζόταν το ίδιο βιολί. Κι ότι οι διάφοροι Τέγιο, Κουένκα, Τιάγκο κ.λ.π. θα έβγαιναν υπερπαίκτες σαν τους προηγούμενους. Λάθος! Θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από το παράδειγμα του Αγιαξ που έβγαλε μια σούπερ φουρνιά με Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Ράιζιγκερ κ.λ.π. και μετά ακολούθησε το χάος. Πόσα και πόσα έχουμε ακούσει για τις περίφημες ακαδημίες του Αγιαξ. Εδώ και μια δεκαετία δεν ακούμε απολύτως τίποτα γιατί στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται να βγαίνουν παικταράδες σε κάθε φουρνιά.

Δ) Διαχείριση ιδιόρρυθμων χαρακτήρων. Αν δεν κάνω λάθος, δουλειά του προπονητή είναι να τους τιθασεύει κι όχι στην πρώτη στραβή να τους πετάει έξω. Δεν τα πάνε καλά ο Πεπ με τον Ετο; Διαζύγιο. Δεν χωνεύει ο Πεπ τον Ιμπραϊμοβιτς; Διαζύγιο. Του κακοφαίνεται του Πεπ που στα ρεπό του ο Πικέ ταξιδεύει αυθημερόν για να δει τη Σακίρα; Στον πάγκο κύριε. Την ίδια ώρα ο Μουρίνιο όχι μόνο τιθάσευσε τον Ράμος που του είχε κάνει φραστική επίθεση στα αποδυτήρια, αλλά τον κράτησε βασικό και πήρε από αυτόν το 100%.

Για κακή μου τύχη, είχα... τολμήσει να γράψω εδώ κάποια από τα προαναφερθέντα πριν από μήνες και ξάφνου έπεσαν να με φάνε γνωστοί και φίλοι (απλοί ποδοσφαιρόφιλοι, εκτός ποδοσφαιρικού και δημοσιογραφικού χώρου). Στο στυλ «τι είναι αυτά που γράφεις, ο άνθρωπος είναι τεράστιος προπονητής». Μα εγώ δεν αντιλέγω ότι πρόκειται για αξιόλογο προπονητή. Διαφωνώ όμως την άποψη ότι τα έκανε όλα τέλεια. Μου θυμίζει την περίπτωση του Μπιέλσα και τη δική του... αγιογραφία μετά την ομολογουμένως αξιόλογη πορεία της Μπιλμπάο στο Γιουρόπα Λιγκ. Το ότι η ίδια ομάδα κινδυνεύει να μην βγει στην Ευρώπη και είναι έβδομη και καταϊδρωμένη στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, προφανώς είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν γίνεται να χαλάσει μια όμορφη ιστορία. Επίσης το γεγονός ότι ο Μπιέλσα στα 56 του χρόνια δεν έχει καταφέρει πολλά σπουδαία πράγματα στην καριέρα του είναι επίσης μια μικρή και ανούσια λεπτομέρεια.

Πηγή: sday.gr