Facebook Pixel Γιατί Τοτσέ κι όχι ένα δικό του παιδί;
| 2012-09-19 15:38:00

Γιατί Τοτσέ κι όχι ένα δικό του παιδί;

Γιατί Τοτσέ κι όχι ένα δικό του παιδί;

Του Παναθηναϊκού, όπως και αυτή της ΑΕΚ, είναι μια ιδιαίτερη συζήτηση, πολύ σύνθετη και όχι τόσο απλοϊκή, σαν αυτή που επιχειρείται μπροστά στη διαπίστωση του -7 από τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.

Διότι το βασικό, το καυτό, το πρόβλημα ζωής του δεν είναι το αγωνιστικό, δεν είναι δηλαδή η αφλογιστία του. Είναι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας που τον χρηματοδοτεί, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν όλα, διότι, εκτός των άλλων, αυτή η συζήτηση συνδέεται ευθέως με την αγωνιστική κατάσταση του Παναθηναϊκού και την εκκίνησή του στο πρωτάθλημα.

Σε μια συζήτηση λίγων λεπτών με τον Μίμη Δομάζο και τον Αντώνη Αντωνιάδη χθες το απόγευμα, στον «αέρα» του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 διαπίστωσα το αυτονόητο: δύο (εκτός των άλλων) μέλη του συμβουλίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με βαθιά ποδοσφαιρική γνώση και εμπειρία βρίσκονταν να συζητούν το αυτονόητο: αυτή η στάνη αυτό το γάλα μπορεί να βγάλει.

Ναι, το πιο trendy topic στην κουβέντα των ημερών στον Παναθηναϊκό είναι η έλλειψη του γκολ. Από ποιους το περιμένει όμως το «τριφύλλι» το γκολ; Μήπως δεν ήξερε τι προδιαγραφών, τι κλάσης επιθετικούς διέθετε; Μήπως είχε χρήματα να αποκτήσει κυνηγό με ετήσια παραγωγή που να φτάνει διψήφιο αριθμό; Ναι, πιθανόν μια καλύτερη επιλογή αντίστοιχου κόστους με τον Τοτσέ να αποδεικνυόταν κάτι καλύτερο από τον Τοτσέ. Το ίδιο μπορεί κανείς να συζητήσει αντικαθιστώντας το όνομα του Τοτσέ με αυτό του Πετρόπουλου. Άντε, μαζί σας, και του Φορναρόλι. Θα έπρεπε όμως να έχει συμβεί ένα θαύμα ή να έχει υπάρξει ένα πολύ ψαγμένο scouting, σαν αυτό που έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ιλιτς, για να άλλαζε, μια επιλογή, τη μοίρα του φετινού Παναθηναϊκού εκτελεστικά.

Κακώς ασκείται τόση πίεση στον Ζεσουάλντο Φερέιρα, που χάνει την ψυχραιμία του και φτάνει να καταλογίζει στους ποδοσφαιριστές του ευθύνες που δεν προκύπτουν. Αν δεν του ασκείται, τότε κακώς την αισθάνεται. Ο Πορτογάλος, πιο έμπειρος στο ποδόσφαιρο από τους περισσότερους από εμάς, θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί πολύ πιο απελευθερωμένα αυτή την εποχή στον Παναθηναϊκό, όπως περίπου κάνει ο Γιώργος Δώνης αυτό τον καιρό στον ΠΑΟΚ. Αφού οι έμπειροι είναι μέτριοι ή έχουν προ πολλού φτάσει στο «ταβάνι», σε μια σεζόν που ο Παναθηναϊκός δεν έχει προδιαγραφές για να κατακτήσει τον τίτλο, γιατί να χάσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τον χρόνο του και να αναδείξει τα αστέρια της επόμενης ημέρας του; Γιατί να μη δώσει την ευκαιρία σε ένα νέο παιδί να δοκιμάσει να εκτελέσει; Τόσο χειρότερη εκτέλεση από τον Τοτσέ θα κάνει; Γιατί να μη δώσει την ευκαιρία σε ένα νέο παιδί να δημιουργήσει από τον άξονα; Τόσο χειρότερα από τον Βιτόλο, τον Ζέκα, τον Μαρίνο και τους υπόλοιπους θα αποδώσει;

Ναι, αυτή είναι, τούτη την εποχή, για τον Παναθηναϊκό μια μικρότερης σημασίας κουβέντα, διότι προέχει αυτή που αφορά τα οικονομικά. Είναι όμως μια συζήτηση πολύ ουσιαστική. Ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή που ξέρει να εκπαιδεύει και να εξελίσσει «πιτσιρικάδες». Και πρέπει να τον ενθαρρύνει. Διότι ο Τοτσέ και ο κάθε Τοτσέ δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από Τοτσέ, σε αντίθεση με τον Αποστολόπουλο, τον Γιαννιτσάνη, τον Μουζακίτη, τον Μαραθιανό, δηλαδή τους επιθετικούς της δεύτερης ομάδας, των οποίων το «ταβάνι» είναι πιθανό να έχει πολύ μεγαλύτερο ύψος από αυτό του «πιστολιού» της Μούρθια.

Πηγή: sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags