Facebook Pixel Το ρεκόρ της Σέλτικ που «φωτίζει» τον τρόπο του Ζαρντίμ
| 2012-11-10 16:40:00

Το ρεκόρ της Σέλτικ που «φωτίζει» τον τρόπο του Ζαρντίμ

Το ρεκόρ της Σέλτικ που «φωτίζει» τον τρόπο του Ζαρντίμ

Πάνω στην ώρα που στην Ελλάδα, και ειδικά στον Πειραιά, άνοιγε ή/και φούντωνε η συζήτηση σχετικά με το αν ο αποτελεσματικός τρόπος του Λεονάρντο Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό του Τσάμπιονς Λιγκ... Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.

ηλαδή το «δίνω την μπάλα στον αντίπαλο και ψάχνω τις στιγμές μου για να πάρω τη νίκη» είδος παιχνιδιού που παρουσιάζει είναι ή όχι το ενδεδειγμένο, ήρθε η προχθεσινή γιγάντια έκπληξη της Σέλτικ. Το 43% κατοχής της μπάλας που είχε ο Ολυμπιακός στο ματς με τη Μονπελιέ μοιάζει με... μονόλογο μπροστά στο 16,36% κατοχής που... κατάφερε να κάνει η Σέλτικ για να νικήσει την Μπαρτσελόνα. Αυτό, των Σκωτσέζων, είναι ρεκόρ τουλάχιστον 5ετίας, σύμφωνα με την OPTA, δηλαδή ο μικρότερος χρόνος κατοχής που χρειάστηκε μια ομάδα για να βγει νικήτρια από παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ. Και η κατοχή της ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή που είχαν οι προηγούμενοι που νίκησαν την Μπάρτσα, δηλαδή οι Τσέλσι (20,92% στις 18/4), Ρούμπιν Καζάν (24,93 στις 20/10/09 στο Καμπ Νόου), Ιντερ (28,99% στις 20/4/10).

Απέναντι στη Μονπελιέ, ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ τα είχε καταφέρει, στη Γαλλία, και με μικρότερη κατοχή. Το 39% του είχε αποδειχθεί αρκετό, στην πρώτη τους συνάντηση, για να πάρει το «διπλό». Σε αυτό το Τσάμπιονς Λιγκ το 43% της Τρίτης ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής της μπάλας για τον Ολυμπιακό, πίσω από το 61% της πρεμιέρας με τη Σάλκε (34% στο «Emirates» με την Αρσεναλ). Τώρα πια, που το δείγμα είναι ικανό για κρίσεις, ο Ζαρντίμ μας έχει συστηθεί. Φτιάχνει μια πορτογαλική έκδοση του Ολυμπιακού, τύπου Μπράγκα, όχι Πόρτο - Μπενφίκα, δηλαδή μια ομάδα που αφήνει το γήπεδο στον αντίπαλο και επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του δικού της, μικρότερου χρόνου κατοχής της μπάλας.

Δεν ήταν ελκυστικό το θέαμα που προσέφερε στο ματς με τη Μονπελιέ ο Ολυμπιακός. Ηταν όμως αποτελεσματικό. Και κυρίως σχεδιασμένο. Με εξαίρεση τα διαστήματα στα οποία ο Ζαρντίμ ζήτησε άπλωμα και επίθεση, αλλά οι ποδοσφαιριστές δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στο αίτημα, επειδή το παιχνίδι τους είχε αναγκάσει να πάρουν μέτρα προς τα πίσω, ο Πορτογάλος είδε το σχέδιό του να εφαρμόζεται. Και να πετυχαίνει.

Δεν γίνεται λόγος, αν αυτό το είδος παιχνιδιού του Ζαρντίμ αποδειχθεί ικανό να φέρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, οι υποκλίσεις μπροστά στη δουλειά του Πορτογάλου θα γίνουν μόδα. Είτε όμως συμβεί είτε όχι, ο τρόπος του πρέπει να αναδειχθεί. Οχι μόνο επειδή αρχίζει να καταφέρνει να βάλει τους ποδοσφαιριστές του στο νόημα του παιχνιδιού του, αλλά και, κυρίως, επειδή αυτό το επιτυγχάνει ακόμη και όταν του λείπουν βασικοί και καθοριστικοί για το παιχνίδι του παίκτες.

Ο Ζαρντίμ δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτός. Και πιθανόν να μη γίνει, αν δεν δώσει συνέχεια, σε αποτελέσματα, σε αυτό που παρουσιάζει στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρουσα και σύγχρονη η μέθοδός του. Δεν είναι η μέθοδος που γεμίζει γήπεδα. Είναι όμως αυτή που φέρνει αποτελέσματα και γεμίζει ταμεία.

Πηγή: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags