Facebook Pixel «Νοικοκύρεμα στην ΕΟΠΕ, διεκδίκηση από την Πολιτεία»
Άλλα Σπορ
| 2012-11-12 18:59:00

«Νοικοκύρεμα στην ΕΟΠΕ, διεκδίκηση από την Πολιτεία»

«Νοικοκύρεμα στην ΕΟΠΕ, διεκδίκηση από την Πολιτεία»

Την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στο «νοικοκύρεμα» της Ομοσπονδίας μπροστά στις ακόμη δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες που έρχονται, ανέλυσε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Παρόντες ήταν και ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννης Στουραΐτης, ο Γ.Γ. της ΕΟΠΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σιδέρης, η πρόεδρος της Επιτροπής Προβολής, Βαρβάρα Λάγιου και ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων, Χρήστος Σύλλας.

Αναλυτικά η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΟΠΕ:

«Μετά τη λήξη της μισής θητείας μας και μία έντονη προεκλογική περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε με σαφή εντολή να διοικήσουμε. Αφιερώσαμε το δίμηνο που μεσολάβησε ώστε να προχωρήσει το πλάνο που έχουμε για το άθλημά μας. Η Συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου, όμως οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας στα οικονομικά με μειώσεις του προϋπολογισμού μας ανάγκασε να αλλάξουν πρόγραμμα, αλλά όχι κατεύθυνση σε αυτά που θα πούμε.

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε τέσσερις εκλεκτούς συνεργάτες μου στο ΔΣ, τον Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννη Στουραΐτη, τον Γ.Γ. της ΕΟΠΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σιδέρη, την πρόεδρο της Επιτροπής Προβολής, Βαρβάρα Λάγιου και τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων, Χρήστο Σύλλα, και τους ευχαριστώ όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Το μοντέλο διοίκησης το οποίο δοκιμαστικά και με δυσκολίες δοκιμάσαμε την προηγούμενη διετία, πλέον έχει καταστεί κοινό κτήμα των μελών του ΔΣ, όλοι έχουν αναλάβει ρόλους στις Επιτροπές και ο καθένας δουλεύει με ταχείς ρυθμούς και στόχους ανά αγωνιστική περίοδο ή τετραετία και ανάλογα οι αποφάσεις λαμβάνονται έπειτα από εισηγήσεις.

Είμαι ικανοποιημένος από την προσαρμογή στο νέο μοντέλο. Είναι σημαντικό να μπολιάσουμε σε αυτό το καινούριο σύστημα και τις Ενώσεις που αποτελούν τις οικογένειες του βόλεϊ σε όλη την Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά, παρά τα προβλήματα. Στις βασικές μας αρχές είναι η σημαντική συνεργασία με τους φορείς ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ, ΟΔΒΕ και ΣΕΠΠΕ, και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις μας, ενώ στα σχέδιά μας είναι η καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης.

Θα αναφερθώ στους τέσσερις βασικούς άξονες, την Ανάπτυξη, τις Εθνικές Ομάδες, το Μπιτς Βόλεϊ και τα Πρωταθλήματα. Προέχουν, όμως, τα Οικονομικά, λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν. Στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά δεδομένα της Ομοσπονδίας και πόσο ‘’συμμαζεύτηκε’’ η κατάσταση παρότι το 2011 δεν πήραμε πάνω από το 60% της επιχορήγησης, αλλά μαζί με τα χρήματα από τα Ολυμπιακά Έργα, πήγαμε γύρω στο 75%. Παρόλα αυτά καταφέραμε να έχουμε ικανοποιητική αντιμετώπιση του χρέους.

Έγινε νοικοκύρεμα στις δαπάνες και επήλθαν συμφωνίες με φορείς και πρόσωπα που οφείλουμε. Χαρακτηριστικότερη ήταν η κατανόηση των σωματείων, στα οποία οφειλόταν ένα μεγάλο ποσό μέχρι το 2010 και έγινε ένα μεγάλο ‘’κούρεμα’’ κοντά στο 30%. Αυτή ήταν μία μεγάλη ανάσα στην προσπάθεια που γίνεται.

Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και απογοητευτικά. Από τα 2,476.000 ευρώ της εγκεκριμένης τακτικής επιχορήγησης, με μία δόση που έρχεται, το ποσό που θα έχουμε λάβει για το 2012, δεν θα υπερβαίνει τα 1,502.600 ευρώ, δηλαδή ούτε καν τα 2/3 επί του συνόλου. Περιμένουμε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να πάρουμε άλλη μία δόση, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουμε ολόκληρο το ποσό που δικαιούμαστε. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει αυτό και φυσιολογικά δημιουργεί παρενέργειες. Ωστόσο, έχοντας την εμπειρία από πέρυσι, δεν δαπανήσαμε 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά αν μείνουμε στο 1,5 εκατ., τότε αναγκαστικά η χρήση θα είναι ζημιογόνα.

Τα μηνύματα που έρχονται για το 2013 είναι ακόμα πιο απαισιόδοξα. Ανακοινώθηκαν σημαντικές περικοπές στη ΓΓΑ και υπήρξαν αιτήματα της ΕΟΕ και κινητοποίηση των Ομοσπονδιών. Εμείς με ανακοίνωση που εκδώσαμε συστρατευτήκαμε στον κοινό αγώνα γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι μαζί μπορούμε πετύχουμε περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του. Σεβόμαστε το μέγεθος της κρίσης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον αθλητισμό σαν ένα αναγκαίο μέσο διεξόδου και ψυχολογικής στήριξης. Και εάν τελικά δεν μπορούμε να επενδύσουμε στο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, κλείνοντας τον ελληνικό αθλητισμό, μέσω του οποίου η νεολαία έχει τη δυνατότητα να αθλείται και να ξεφεύγει από τα προβλήματα της εποχής.

Η ΕΟΠΕ λοιπόν συστρατεύεται με όλες τις Ομοσπονδίες και στη διεκδίκηση θα είμαστε παρόντες. Αυτό είναι το μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις, δεν παύουμε να διεκδικούμε. Παράλληλα, θα είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στις δαπάνες και θα συνεχιστεί ο περιορισμός των εξόδων. Δεν ξέρω τελικά ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, όμως εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε -και αυτό δεν είναι ευχολόγιο- τη δημιουργία θετικότερης εικόνας του προϊόντος με στόχο την εισροή ιδιωτικών χορηγιών, έξω από κρατικούς φορείς.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια προσπαθήσαμε στον τομέα του μάρκετινγκ χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα και από το καλοκαίρι συνεργαζόμαστε με τον Δημήτρη Κυριακόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει το τμήμα μάρκετινγκ. Έχει κάνει μια σειρά επαφών, η Ομοσπονδία έχει πιο «επαγγελματική» προσέγγιση, αλλά δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να φέρουμε αποτέλεσμα. Έχουμε την ελπίδα πως κάτι θετικό θα βγει.

Σήμερα, λοιπόν, είμαι σε θέση να ανακοινώσω αυτό που είδατε δοκιμαστικά πάνω στο θέμα της προβολής και θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ομοσπονδία. Η ΕΟΠΕ ξεχώρισε το προϊόν σε κομμάτια και για παράδειγμα η Nova κάλυψε το Super Cup, ενώ είμαστε σε επαφή με τηλεοπτικούς σταθμούς και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για την μετάδοση των Κυπέλλων, των Εθνικών ομάδων και του μπιτς βόλεϊ. Η κάλυψη είναι δεδομένη και παράλληλα ανακοινώνουμε τη συμφωνία με το www.live1tv.eu, ιστοσελίδα στην οποία έχουμε εκχωρήσει τα δικαιώματα της Α1 γυναικών, αλλά και μικρότερες κατηγορίες. Εκκρεμεί η συζήτηση με τηλεοπτικό σταθμό, όμως, η συμφωνία προβλέπει ότι εάν ολοκληρωθεί, θα υπάρχει παράλληλα τηλεοπτική και live streaming μετάδοση αγώνων βόλεϊ.

Ποντάρουμε πολλά στη δυνατότητα προβολής αγώνων του Εθνικού Περιφερειακού πρωταθλήματος, αλλά και των αναπτυξιακών κατηγοριών μέσω του ίντερνετ που αποτελεί και το μέλλον, ώστε να αποφέρει έσοδα τόσο στις ομάδες, όσο και στην Ομοσπονδία. Σχετικά με την προβολή του αθλήματος τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, υπήρχε έντονη τάση εσωστρέφειας, καυγάδες και σίγουρα δεν λειτουργήσαμε παραγωγικά.

Πλέον, έχει συσταθεί Επιτροπή Προβολής και Μάρκετινγκ και τα μέλη του Δ.Σ. Βαρβάρα Λάγιου και Μιχάλης Τατούλης έχουν ξεκινήσει μια εξαιρετική προσπάθεια που θα φέρει αποτέλεσμα σε βάθος τετραετίας, ώστε το άθλημά μας να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από ό,τι σήμερα.

Να ολοκληρώσω με τη Γενική Συνέλευση στα Γιάννενα που θα γίνει 1-2 Δεκεμβρίου. Προς αποφυγή παρερμηνειών δεν είναι οικονομικό το θέμα της, αλλά έπρεπε να συγκληθεί βάσει νόμου για τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, αλλά και την εκλογή ενός αντιπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την εκπροσώπηση της ΕΟΠΕ στην ΕΟΕ. Την προηγούμενη ημέρα θα συνεδριάσουν η ολομέλεια της Επιτροπής Μπιτς Βόλεϊ και της Ανάπτυξης για να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα πλάνα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags