Facebook Pixel H "χρυσή" Πρέμιερ κοστίζει 6.3 δις. ευρώ!
Ποδόσφαιρο
| 2012-11-14 10:50:00

H "χρυσή" Πρέμιερ κοστίζει 6.3 δις. ευρώ!

H "χρυσή" Πρέμιερ κοστίζει 6.3 δις. ευρώ!

Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη βρίσκονται (έμμεσα ή άμεσα) είτε λίγο, είτε πολύ, είτε πάρα πολύ στη μεγάλη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Και μπορεί στο επίκεντρο της συζήτησης να βρίσκονται οι παραπαίουσες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για παράδειγμα στη Γαλλία ή ακόμη και στις ΗΠΑ που έχουν τα... δικά τους τρικ όταν το χρέος πλησιάζει την κόκκινη γραμμή.

Οι δημοσιονομικές περικοπές ταλανίζουν την κοινωνία ακόμη και στην ισχυρή οικονομικά Αγγλία. Αλλά εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πηγάδι παραγωγής... χρυσού που, μάλιστα, δεν φαίνεται να έχει και πάτο. Το χρυσάφι λέγεται Πρέμιερ Λιγκ. Είσαι στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική ή τις ΗΠΑ και θες να παρακολουθήσεις την κόντρα των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, τη Λίβερπουλ, την Τσέλσι ή τη Φούλαμ και την ΚΠΡ; Πρέπει να αδειάσεις τις τσέπες σου. Κρίση; Ποια κρίση; Τα συνολικά χρήματα -απ' όλον τον κόσμο- για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ την επόμενη τριετία, από τη σεζόν 2013-14 έως και τη σεζόν 2015-16, αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «Guardian», το συνολικό ποσό για την τριετία θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 5 δισ. λίρες, δηλαδή τα 6,3 δισ. ευρώ! Δηλαδή, αν θέλετε να το θέσουμε ως διαφορά, τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ για την επόμενη τριετία μόνο από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα είναι σχεδόν το μισό πακέτο των μέτρων-περικοπών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική Βουλή!

Πάνω από το 60% αυτού του ποσού προέρχεται από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο με SKY, BT και BBC για τη μετάδοση αγώνων και στιγμιοτύπων εντός Βρετανίας. Σχεδόν 3,2 δισ. λίρες (4 δισ. ευρώ) είναι τα χρήματα από αυτά τα κανάλια, με το υπόλοιπο ποσό να προέρχεται από τις συμφωνίες στον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από 1,8 δισ. λίρες (2,3 δισ. ευρώ) θα είναι τα έσοδα από τις εκτός Βρετανίας συμφωνίες, ποσό σαφώς αυξημένο από τα 1,4 δισ. λίρες (1,75 δισ. ευρώ) της τρέχουσας συμφωνίας που τελειώνει στο φινάλε της σεζόν και εκπληκτικά μεγαλύτερο από τα 650 εκατ. λίρες (815 εκατ. ευρώ) της ακριβώς προηγούμενης τριετίας.

Εάν τελικά το συνολικό ποσό (εντός και εκτός Βρετανίας) ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 5 δισ. λίρες, θα σημαίνει ότι από την τρέχουσα τριετία (τα συνολικά έσοδα ήταν 3,5 δισ. λίρες) η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. λίρες. Αυτό σημαίνει 500 εκατ. λίρες περισσότερα ανά έτος της τριετίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ομάδα που θα κατακτά το πρωτάθλημα στην επόμενη τριετία θα εισπράττει πάνω από 100 εκατ. λίρες (125 εκατ. ευρώ)! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι... μικρομεσαίοι σύλλογοι της Πρέμιερ, για την ακρίβεια εκείνοι που δεν ελπίζουν σε κατάκτηση πρωταθλήματος, ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποσό των εκτός Βρετανίας συμφωνιών, διότι αυτό μοιράζεται ισόποσα σε όλες, σε αντίθεση με τις εντός συνόρων συμφωνίες με το ποσό από αυτές να μοιράζεται ανά θέση κατάταξης και ανά αριθμό «εμφανίσεων» στην τηλεόραση.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags