Facebook Pixel 9 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν παίζεις πόκερ
| 2013-02-03 20:54:00

9 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν παίζεις πόκερ

9 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν παίζεις πόκερ

Οι αρχάριοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στα τραπέζια του πόκερ γιατί πολύ απλά υπερεκτιμούν την αξία κάποιων φύλλων και κάνουν εύκολα call στα πονταρίσματα των αντιπάλων τους. Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν σωστό τρόπο σκέψης για όλους εκείνους τους παίκτες που τώρα στο ξεκίνημα τους δυσκολεύονται περισσότερο.

Αρχικά να πούμε πως το πόκερ αλλάζει χρόνο με το χρόνο και πράγματα που κάνει ένας παίκτης τη μία χρονιά και κερδίζει χρήματα δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο και μετά από μερικούς μήνες. Το σημαντικότερο κομμάτι στο πόκερ είναι να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές του παιχνιδιού και να προσαρμόζεσαι γρηγορότερα από τους υπόλοιπους

Επίσης υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη στα οποία διαγωνίζονται οι παίκτες, τα τουρνουά, τα παιχνίδια μετρητών και τα Sit and Go's (τουρνουά των 6 ή 9 παικτών). Εμείς θα ασχοληθούμε περισσότερο με το κομμάτι των μετρητών που οι αποφάσεις είναι δυσκολότερες και ρισκάρεις πραγματικά χρήματα σε κάθε παρτίδα.

Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι για να παίξεις πόκερ, αν το αντιμετωπίζεις επαγγελματικά, και θέλεις να κερδίσεις χρήματα από αυτό, πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι γίνεται γύρω σου. Πόσες μάρκες/χρήματα έχεις μπροστά σου και φυσικά σε τι ποσά κυμαίνονται οι αντίπαλοι σου.

Πριν καν μοιραστούν τα φύλλα το σημαντικότερο έχει να κάνει με την θέση που βρίσκεσαι στο τραπέζι, πόσο κοντά σε σχέση πάντα με το button. Διαφορετικά φύλλα παίζεις όταν βρίσκεσαι στο button, διαφορετικά στα blinds και φυσικά στις υπόλοιπες θέσεις του τραπεζιού. Οι αρχάριοι πρέπει να ξεκινούν με ένα πιο σφικτό παιχνίδι, να παίζουν μόνο τα καλά τους φύλλα προσεκτικά, για να αποφύγουν τις δύσκολες αποφάσεις. Αποφύγετε τα raise από το button με J-9, 6-7, 3-4, Κ-4, Q-4 για να πάρετε τα blinds. Στην προσπάθεια σας να πάρετε το pot (χρήματα που βρίσκονται στο τραπέζι σε κάθε hand) θα κάνετε περισσότερα λάθη και θα χάσετε χρήματα. Μέχρι να νιώσετε άνετα με το παιχνίδι σας πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στην επιλογή των αρχικών φύλλων.

Ας υποθέσουμε τώρα πως μας παίρνουμε ένα φύλλο και θέλουμε να παίξουμε, φυσικά με θέση απέναντι στον αντίπαλο μας. Αποφύγετε να παίζετε μεγάλες παρτίδες εκτός θέσης, είναι μία συμβουλή που ακολουθούν ακόμα και οι επαγγελματίες παίκτες πόκερ. Όταν λοιπόν παίρνουμε τα φύλλα στα χέρια μας σχεδιάζουμε την παρτίδα προσεκτικά. Αρχικά επικεντρωνόμαστε τι έχουν κάνει οι αντίπαλοι μας (raise, fold, call) και αν είναι live παιχνίδι πως αντιδρούν βλέποντας τα φύλλα τους. Όταν έρχεται η σειρά μας προσπαθούμε να χτίσουμε το hand στο μυαλό μας πριν πάρουμε μία απόφαση. Έχοντας σαν βάση τα φύλλα μας βλέπουμε ποιος είναι ο στόχος μας στην παρτίδα, τι θέλουμε να κάνει ο αντίπαλος μας και σε ποιο σημείο. 

Παρακολουθείστε τους επαγγελματίες παίκτες σε δράση, σε δωρεάν βίντεο πόκερ!

Το βασικό κομμάτι στην στρατηγική είναι να έχεις σχεδιάσει από πριν όλη την παρτίδα μέσα στον εγκέφαλο σου και απλά να προσθέτεις δεδομένα ανάλογα με τις πληροφορίες που δέχεσαι, αν είναι νευρικός ο αντίπαλος, αν παίζει γρήγορα αργά, πόσα χρήματα ποντάρει και λοιπά.

Παράδειγμα:

Βρισκόμαστε μία θέση πριν το button και κρατάμε 5-5. Το παιχνίδι είναι $1/$2 και έχουμε μπροστά μας $350. Ένας από τους παίκτες του τραπεζιού κάνει raise στα $6 και οι υπόλοιποι έχουν πάει πάσο. Εδώ το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι από ποια θέση έκανε raise. Συνήθως οι παίκτες είναι πιο σφικτοί στις πρώτες θέσεις και παίζουν περισσότερα φύλλα όσο πλησιάζουν στο button. Στη συνέχεια αντλούμε πληροφορίες από το ιστορικό που έχουμε με τον συγκεκριμένο παίκτη. Πως έχει παίξει μέχρι στιγμής; Παίζει σε πολλές παρτίδες; Τι είδους παίκτης είναι, επιθετικός, σφικτός, όταν παίζει ποντάρει στο flop ή είναι πιο αδύναμος; Τι φύλλα έχει δείξει όταν έπαιξε κάποιο μεγάλο hand ή όταν κέρδισε ένα μικρό pot; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν μία καλή εικόνα για τον αντίπαλο μας και θα μας βοηθήσουν στο να σχεδιάσουμε μία στρατηγική για να τον κερδίσουμε. Αν έχουμε καθήσει πρόσφατα στο τραπέζι και δεν γνωρίζουμε τίποτα και κανέναν πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας μέχρι να αποκτήσουμε γνώση.

Όταν λοιπόν έχουμε αυτές τις απαντήσεις κοιτάμε τον αριθμό των μαρκών/ χρημάτων που έχει μπροστά του. Έχει περισσότερες από εμάς; Λιγότερες; Έτσι αποφασίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε με τα 5-5. Αν για παράδειγμα είναι επιθετικός παίκτης και του έχουν μείνει μόνο $40 μπροστά του μπορείτε αν θέλετε να κάνετε κάποιο reraise για να τον βάλετε all in. Αν είναι ο πιο σφικτός παίκτης του τραπεζιού και έχει λίγες μάρκες μπορείτε ακόμα να πάτε και πάσο, πάντα θα υπάρχει αυτή η επιλογή. Αν πάλι είναι επιθετικός και έχει $200-$300-$400 ή και $500 μπροστά του, αλλάζει εντελώς η στρατηγική μας. Το ίδιο και αν είναι αδυναμος και παίζει μόνο τα καλά του φύλλα. Τι θέλουμε να πετύχουμε εμείς παιζοντας με τα 5-5; Είναι μία βασική ερώτηση που καλείστε να απαντήσετε. Θέλουμε να κερδίσουμε την παρτίδα πριν το flop, να βρούμε ένα πεντάρι στο flop και να κάνουμε set, τι θα γίνει αν δεν βρούμε set και το flop ανοίξει J-2-4; Τι θα γίνει αν ανοίξει 2-3-4; Πρέπει να γνωρίζουμε από νωρίς τι θα κάνουμε σε κάθε περίπτωση που θα προκύψει. Αν τον βάλουμε σε κάποιο φύλλο τύπου Α-Q, A-K και το flop ανοίξει 8-10-2, σε πόσα πονταρίσματα θα κάνουμε call; Μήπως μπορούμε να κάνουμε raise στο ποντάρισμα του στο flop για να κερδίσουμε αμέσως την παρτίδα αν τον έχουμε βάλει σε Α-Κ;

Αυτό το σκεπτικό οφείλουμε να ακολουθήσουμε και στα turn/ river που έχουμε συνολική εικόνα της παρτίδας και μπορούμε να τον τοποθετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάποιο hand. Όσο θα περνάει ο καιρός θα έχετε εκπαιδεύσει το μυαλό σας και οι αποφάσεις θα είναι πιο γρήγορες αλλά το ίδιο σωστές. Αυτός είναι και ο λόγος πως καταφέρνουν μερικοί παίκτες να παίζουν ταυτόχρονα σε 50-60 τραπέζια online. Έχουν παίξει εκατομμύρια παρτίδες και έχουν εκπαιδευτεί για αυτό.

Όπως θα καταλάβατε δεν υπάρχει μυστική συνταγή στο πόκερ και όλα εξαρτώνται από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας, στους οποίους και πρέπει να δώσουμε προσοχή.

1) Αντίπαλος
2) Μέγεθος μαρκών αντιπάλου - μέγεθος δικό μας
3) Θέση που βρισκόμαστε στο τραπέζι
4) Τα φύλλα μας
5) Πονταρίσματα πριν έρθει η σειρά μας
6) Κατηγοριοποίηση παικτών στο τραπέζι
7 Προσπαθούμε να τον βάλουμε σε κάποιο χέρι ανάλογα με το ιστορικό του
8) Βλέπουμε τι έχουν κάνει οι αντίπαλοι μας και αποφασίζουμε τι θα κάνουμε πριν το flop, ποια φύλλα θέλουμε να ανοίξουν στο flop και αν δεν ανοίξουν τι κάνουμε
9) Τόσο στο flop αλλά και turn - river αναλύουμε το hand για να δούμε αν το εύρος των φύλλων που υποθέτουμε πως κρατάει στα χέρια του (όπως πριν που λέγαμε A-K, A-Q) επαληθεύεται από τον τρόπο που έχει παίξει μέχρι στιγμής στην παρτίδα.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουμε ένα άρθρο για κάποια φύλλα που δυσκολεύουν πολύ τους νέους παίκτες και έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν λάθη. Φυσικά στο PokerLobby μπορείτε να βρείτε πολλά άρθρα στρατηγικής πόκερ, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κάνετε ένα βήμα πιο μπροστά.

Μάθε πόκερ, στο PokerLobbygr.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags