Facebook Pixel Ο ΠΑΟ γίνεται ΟΜΑΔΑ!
| 2011-07-29 11:21:00

Ο ΠΑΟ γίνεται ΟΜΑΔΑ!

Ο ΠΑΟ γίνεται ΟΜΑΔΑ!

Πώς ο Φερέιρα βάζει τη σφραγίδα του στον Παναθηναϊκό και το «δέσιμο» των παικτών, που θέλουν να δώσουν «απαντήσεις» στη μετά Σισέ εποχή στο «τριφύλλι».

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ήταν σαφής μετά το τέλος του αγώνα με την Οντένσε: «Δεν μου αρέσουν οι ομάδες που έχουν αστέρια. ''Αστέρι'' πρέπει να είναι η ίδια η ομάδα! Μία ομάδα χρειάζεται πρωτίστως συνοχή και όχι αστέρια. Οι ομάδες που έχουν αστέρι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οταν λείψει το αστέρι τι γίνεται; Χρειάζεται μια ομάδα που να έχει συνοχή και να παίζει σωστό ποδόσφαιρο ως μία καλή ομάδα».

Ο στόχος του Πορτογάλου προπονητή για τον Παναθηναϊκό είναι ξεκάθαρος. Ολοι μαρκάρουν, το πρέσινγκ ξεκινάει από τον στράικερ, άπαντες κάνουν κίνηση χωρίς την μπάλα και δίνουν στηρίγματα στους συμπαίκτες τους, οι γραμμές βρίσκονται κοντά και πάνω απ' όλα επικρατεί ΟΜΑΔΙΚΟ πνεύμα.

Ο Φερέιρα έχει την πείρα και τις γνώσεις για να περάσει τα μηνύματα που θέλει και προσπαθεί να καλύψει τα κενά των «αστεριών» που αποχώρησαν (Σισέ, Ζιλμπέρτο) με συσπείρωση στα αποδυτήρια και ομαδική δουλειά. Ενα μικρό πρώτο δείγμα το είδαμε στο Οντένσε. Οχι μόνο στον τρόπο που κατά διαστήματα -ιδίως στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου- αγωνίστηκε η ομάδα, αλλά και στο γκολ του Λέτο. Οταν όλος ο πάγκος σηκώθηκε λες και είχε ελατήρια να πανηγυρίσει, με ορισμένους εξ αυτών να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο. Οταν ο Λέτο «πνίγηκε» στις αγκαλιές των συμπαικτών του και οι «πράσινοι» έγιναν ένα κουβάρι...

Ακόμα όμως χρειάζεται δουλειά και κυρίως εύνοια από τις συγκυρίες, προκειμένου στο ξεκίνημα τουλάχιστον του «χτισίματος» να μην υπάρξουν αναποδιές ικανές να προκαλέσουν τριγμούς στο οικοδόμημα.

Γενικώς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας διαπιστώσαμε ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι πεισμωμένοι να αποδείξουν ότι μπορούν να πετύχουν και χωρίς τον Σισέ. Θα λέγαμε ότι σε ένα βαθμό -με την καλή έννοια- έχει θιχτεί ο εγωισμός τους. Ποδοσφαιριστές είναι και αυτοί, έχουν φιλοδοξίες και ισχυρό «εγώ», που πλέον έχει κοινό παρονομαστή το «εμείς».

Οι δηλώσεις των «πράσινων», άλλωστε, ήταν όλες ευθυγραμμισμένες. Κανείς δεν εστίασε στην αποχώρηση του Σισέ, άπαντες επικέντρωσαν στην ομαδικότητα και τη δουλειά του συνόλου. Ορισμένοι ίσως το έκαναν άκομψα, άλλοι μπορεί να εκφράστηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι, άπαντες όμως δείχνουν αποφασισμένοι και αυτό μόνο προς όφελος της ομάδας μπορεί να αποβεί. Ανεξαρτήτως της τεράστιας κλάσης του Τζιμπρίλ Σισέ που ουδείς παραγνωρίζει και δεν αφορά την παραπάνω διαπίστωση.

Οικονομική ανάσα και μεταγραφές

Το ματς με την Οντένσε, πέραν όλων των παραπάνω συμπερασμάτων, άνοιξε διάπλατα την πόρτα της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, δίνοντας επιπλέον μεγάλη οικονομική ανάσα.

Και αυτό διότι εάν περάσει τους Δανούς, θα συνεχίσει στη χειρότερη περίπτωση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και θα έχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διεκδικήσει την... υπέρβαση της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα είναι πιθανότατα στους αδύνατους και θα βρει στο διάβα του «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εξυπακούεται ότι εάν τα καταφέρει και στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, θα εξαλείψει μεμιάς το «έλλειμμά» του και ίσως να μπορέσει να βάλει και χρήματα στην άκρη, ενώ η ψυχολογία της ομάδας και του κόσμου θα βρεθεί στα ανώτατα επίπεδα, συν του ότι θα γίνουν δεδομένα άλλες δύο τουλάχιστον (Κάστρο, επιθετικός), μπορεί και τρεις (αποχώρηση Σιμάο, απόκτηση άλλου αμυντικού μέσου) μεταγραφικές προσθήκες. Ισως όμως το κυριότερο να είναι ότι ο Παναθηναϊκός κερδίζει χρόνο στο να μπορέσει να φτιάξει ο Φερέιρα την ομάδα που έχει στο μυαλό του, ενσωματώνοντας τους νέους παίκτες που στην πλειονότητά τους επέλεξε ο ίδιος για το νέο Παναθηναϊκό.

Τα οικονομικά οφέλη

1) 2,1 εκατ. ευρώ εξαιτίας της συμμετοχής στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την πρόκριση επί της Οντένσε. Το ποσό αυτό δίνεται στις ομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα, άρα μπορούν να ρυθμίσουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

2) Προοπτική συμμετοχής στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, γνωρίζοντας τη δυναμική των πιθανών αντιπάλων, αλλά εάν γίνει η υπέρβαση, τότε θα μιλάμε για κέρδη άνω των 15 εκατ. ευρώ! Αναλυτικά: 7,1 εκατ. ευρώ μπόνους συμμετοχής στους ομίλους ανεξαρτήτως θέσης και αποτελέσματος κάθε αγώνα, συν περίπου 6 εκατ. ευρώ market pool και ό,τι προκύψει από εισιτήρια και συγκομιδή βαθμών (έξτρα 800.000 ευρώ σε περίπτωση νίκης, 400.000 ευρώ σε περίπτωση ισοπαλίας). Σε περίπτωση πρόκρισης στους «16», τότε υπάρχει μπόνους επιπλέον 3 εκατ. ευρώ.

3) Περίπου 3 εκατ. ευρώ από την εξασφαλισμένη πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (εάν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ). Αναλυτικά: 1,1 εκατ. ευρώ μπόνους από τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, συν 1,5 εκατ. ευρώ από το market pool και ό,τι βαθμούς μαζέψει (120.000 ευρώ για κάθε νίκη και 60.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία).

Ο Σισέ... συσπειρώνει

Την αξία του Τζιμπρίλ Σισέ και το «ξελάσπωμα» που έκανε σε ούκ ολίγα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής της ομάδας που να μην τα παραδέχεται. Ούτε για το χαρακτήρα του υπάρχει κάτι το μεμπτό. Είναι γεγονός ωστόσο ότι οι «πράσινοι» μετά την αποχώρηση του Γάλλου σούπερ σταρ έχουν συσπειρωθεί όσο ποτέ και προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορούν και χωρίς αυτόν.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags