Facebook Pixel Tα ρέστα του με το καρέ των νεοαποκτηθέντων
| 2011-08-21 11:22:00

Tα ρέστα του με το καρέ των νεοαποκτηθέντων

Tα ρέστα του με το καρέ των νεοαποκτηθέντων

Το αγωνιστικό ναυάγιο (3-0) που υπέστη την περασμένη Πέμπτη ο Παναθηναϊκός στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι, δημιουργεί στο Τριφύλλι μια ισορροπία τρόμου εν όψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Πέμπτη (25/8) για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Γράφει ο Γιάννης Σκόκας...

Πράσινοι καλούνται άμεσα να ξεπεράσουν το σοκ και ο κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα να βρει τη φόρμουλα που θα βγάλει από το αγωνιστικό αδιέξοδο τον Παναθηναϊκό, ο οποίος για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μήνα Αύγουστο!

Στα νέα πρόσωπα του «πράσινου» ρόστερ θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική ανάκαμψη του Παναθηναϊκού ο πορτογάλος τεχνικός κ. ΖεσουάλδοΦερέιρα, ο οποίος στα δύο πρώτα επίσημα ματς για τη νέα σεζόν εναντίον της δανέζικης Οντένσε χρησιμοποίησε ως βασικές επιλογές μόνο ποδοσφαιριστές από το έμψυχο δυναμικό της περασμένης περιόδου. Οι χτυπητές αδυναμίες που έβγαλαν οι Πράσινοι εντός αγωνιστικού χώρου και που είχαν ως αποτέλεσμα τον πρόωρο αποκλεισμό από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τη βαριά ήττα στο Τελ Αβίβ καθιστούν πλέον αναγκαία, σύμφωνα με τον πολύπειρο κόουτς, την άμεση χρησιμοποίηση (και) των τεσσάρων νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών του Τριφυλλιού, ΒίκτορΒιτόλο, Κουίνσι Αμπέγε, Ζέκα και Τοτσέ.

Μολονότι οι Πράσινοι κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο δεν πραγματοποίησαν ηχηρές μεταγραφές, οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι αποκτήθηκαν διαθέτουν ορισμένα στοιχεία τα οποία είχε διαπιστώσει ο κόουτς Φερέιρα ότι έλειπαν από το ρόστερ την περασμένη σεζόν. Σύμφωνα με τον πορτογάλο τεχνικό, η ταχύτητα και η δύναμη του Βίκτορ Βιτόλο, η εκρηκτικότητα και η φαντασία του Κουίνσι Αμπέγε, ο ενθουσιασμός και το ταλέντο του Ζέκα και η επαφή με το γκολ και η καλή τεχνική κατάρτιση του Τοτσέ μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά προς το καλύτερο το ομολογουμένως προβληματικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Η παρουσία τους βεβαίως δεν είναι δυνατόν μεμιάς να λύσει όλα τα αγωνιστικά προβλήματα μιας ομάδας που «πονάει» και στις τρεις γραμμές.

Ωστόσο, η αναγκαιότητα για δραστική βελτίωση και άμεσα αποτελέσματα αναγκάζει τον κ. Φερέιρα να εμπιστευθεί και τους τέσσερις νεοαποκτηθέντες πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι υπολόγιζε, δεδομένου ότι ουδείς εξ αυτών συμμετείχε στην προετοιμασία της ομάδας. Εφόσον πάντως οι Πράσινοι ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μακάμπι, θα έχουν κερδίσει πρόωρα, πέραν της πρόκρισης, τέσσερις χρήσιμους ποδοσφαιριστές. Το ζητούμενο ωστόσο είναι αν το καρέ των νεοαποκτηθέντων μπορεί να επιτύχει την ολική επαναφορά του Παναθηναϊκού...
 

ΖΕΚΑ
Ο πολυτάλαντος

Πρόκειται για το προσωπικό στοίχημα του κ. Φερέιρα, καθώς είναι μόλις 22 ετών και προέρχεται από την άσημη Σετούμπαλ, μια μικρομεσαία ομάδα της Πορτογαλίας. Στην παρθενική παρουσία του μακριά από την πατρίδα του και σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός με υψηλές απαιτήσεις, βαριά φανέλα και αφόρητη πίε ση (ακόμη και για έμπειρους παίκτες), ο άπειρος Ζέκα καλείται να προσαρμοστεί αμέσως στη νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος και κυρίως να ξεδιπλώσει στο γήπεδο το πλούσιο ταλέντο που λένε στην πατρίδα του ότι διαθέτει.

Ο κ. Φερέιρα πιστεύει στις ικανότητες του πορτογάλου χαφ και περιμένει να αποκομίσει αγωνιστικά οφέλη από τον ενθουσιασμό, την καλή τεχνική κατάρτιση, την ταχύτητα αλλά και τη δυνατότητα που έχει να αγωνίζεται σχεδόν σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής.



ΚΟΥΙΝΣΙ ΑΜΠΕΓΕ
Ο γυρολόγος

Το γεγονός ότι έμαθε τα μυστικά της μπάλας στις ακαδημίες του Αγιαξ και της Αρσεναλ τοποθετεί τον ολλανδογκανέζο μεσοεπιθετικό στην κατηγορία των εξαιρετικά καταρτισμένων (τακτικά) ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού. Παρ΄ όλα αυτά, ουδέποτε κατόρθωσε να στεριώσει σε ένα μέρος, έχοντας προλάβει να αλλάξει εννέα (!) ομάδες τα τελευταία έξι χρόνια, στοιχείο που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει πως δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή μέχρι αποδείξεως του εναντίου...

Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα, σε συνδυασμό με τη φαντασία και την καλή ντρίμπλα που διαθέτει, τοποθετούν τον Κουίνσι ψηλά στις επιλογές του κόουτς Φερέιρα για το δεξί «φτερό» της επίθεσης του Παναθηναϊκού, έστω και αν δεν φημίζεται για τη συνεισφορά του στον ανασταλτικό τομέα. Το ταλέντο και τα προσόντα περισσεύουν στον 25χρονο άσο, ωστόσο ζητείται σοβαρότητα, σταθερότητα και κυρίως διάρκεια προκειμένου οι Πράσινοι να επωφεληθούν από την παρουσία του στην Παιανία και να μην αποτελέσουν μία ακόμη στάση στο ποδοσφαιρικό ταξίδι ενός γυρολόγου των γηπέδων.

ΒΙΚΤΟΡ ΒΙΤΟΛΟ
Ο «έλληνας»

Ο ισπανός αμυντικός μέσος που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στα ελληνικά δεδομένα, καθώς ήδη αγωνίζεται επιτυχώς στη χώρα μας την τελευταία τριετία, με τη φανέλα του Δικεφάλου και προηγουμένως του Αρη. Ο κόουτς Φερέιρα, μολονότι δεν εισηγήθηκε την απόκτησή του, εκτίμησε την ποδοσφαιρική ποιότητα που διαθέτει και τον προορίζει για βασικό αμυντικό μέσο, καθώς μετά τη φυγή τού σπουδαίου βραζιλιάνου χαφ Ζιλμπέρτο Σίλβα οι Πράσινοι ξέμειναν με τον στάσιμο (ποδοσφαιρικά) Μοζαμβικανό Σιμάο και τον εκτός πλάνων Γάλλο Νταμιέν Πλεσίς.

Η ταχύτητα, το δυναμικό παιχνίδι, η καλή κοντινή μεταβίβαση και κυρίως το πρέσινγκ ψηλά στο γήπεδο αποτελούν στοιχεία που διαθέτει ο Βιτόλο και θα χρησιμεύσουν στον νέο ΠΑΟ του κ. Φερέιρα, που όμως θα... κοντύνει αρκετά, καθώς ο Ισπανός με ύψος μόλις 1,68 μ. δεν μπορεί παρά να υστερεί στο ψηλό παιχνίδι.



ΤΟΤΣΕ
Ο «αδικημένος»

Η φανέλα με το νούμερο 9 στον Παναθηναϊκό απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο βάρος μετά την πρόσφατη πώληση του Τζιμπρίλ Σισέ στην ιταλική Λάτσιο. Πόσω μάλλον όταν επιλέγεται για αντικαταστάτης του γάλλου σουπερστάρ και πρώτου σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για δύο σερί σεζόν ένας άσημος 28χρονος ισπανός σέντερ φορ που πρωταγωνιστούσε την τελευταία διετία με την άγνωστη Καρταχένα στα πρωταθλήματα της Β΄ και Γ΄ Ισπανίας!

Η παρουσία του Τοτσέ στο Τριφύλλι αποτελεί ένα ακόμη ποδοσφαιρικό στοίχημα για τον κ. Φερέιρα, ο οποίος λίγο μετά την πώληση του Σισέ θέλοντας να καταδείξει τη... χαώδη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο παικτών σχολίασε ότι «όταν έχεις χρήματα αγοράζεις τον Σισέ, ενώ όταν δεν έχεις παίρνεις τον Τοτσέ». Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι ο πορτογάλος τεχνικός δεν εκτιμά τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του ισπανού σέντερ φορ. Αντιθέτως, θεωρεί ότι πρόκειται για παίκτη αδικημένο, ο οποίος έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε «λαβράκι» για τους Πράσινους, δεδομένου και του μηδενικού κόστους που είχε η απόκτησή του. Ο Τοτσέ προπαντός «αρέσει» στον κ. Φερέιρα διότι αποτελεί παίκτη που παίζει για την ομάδα, έχει έφεση στο γκολ, καλή τεχνική και κυριαρχεί στις εναέριες μονομαχίες...

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags