Facebook Pixel Είκοσι χρόνια από τότε που ένας (τρελό) παπάς σταμάτησε τη Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστον
| 2023-07-04 15:22:00

Είκοσι χρόνια από τότε που ένας (τρελό) παπάς σταμάτησε τη Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστον

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Είκοσι χρόνια από τότε που ένας (τρελό) παπάς σταμάτησε τη Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστον

 …Αλλά και τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο της Αθήνας ή τον ιπποδρομιακό ντέρμπι του Έπσομ. Λιγότερη τύχη είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνχελα Μέρκελ, αλλά και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο βίος και η πολιτεία του εκκεντρικού, γραφικού, λαϊκιστή Ιρλανδού παπά, Κορνέλιους Νιλ Χόραν γνωστού και ως «παπά Αρμαγεδδών», τον οποίο πάντως η Ρωμαίο Καθολική Εκκλησία, μπορεί να καθυστέρησε, αλλά επιτέλους αφόρισε…

Την Κυριακή, λοιπόν έρχεται το βρετανικό γκραν- πρι του Σίλβερστον, το πρώτο σιρκουί που φιλοξένησε ποτέ αγώνα (στις 13 Μαΐου του ’50) στην ιστορία της Φόρμουλα 1 και που μαζί με το Μόντε Κάρλο ή τη Μόντσα αποτελεί ένα από τα πλέον γοητευτικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Εδώ και μία εικοσαετία όμως, το Σίλβερστον έχει συνδυαστεί και με την θαρραλέα, ομολογουμένως εισβολή του τρελού παπά, Νιλ Χόραν που βρήκε τον τρόπο να μπει στην πίστα την ώρα που τα ταχύτατα μονοθέσια έρχονταν, κυριολεχτικά πάνω του με 320χλμ την ώρα.

Ήταν η 20η Ιουλίου του 2003, και όσοι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους είναι αδύνατον να ξεχάσουν ή να μην θυμούνται ότι ξαφνικά, στον 11ο γύρο ένας τύπος, ντυμένος με kilt και έχοντας περάσει από το λαιμό του δύο γιγαντοαφίσες, μία μπροστινή με το μήνυμα «Διαβάστε τη Βίβλο» και μία πίσω του «Η Βίβλος έχει πάντα δίκιο», τόλμησε να εισβάλλει στην ταχύτατη ευθεία «Hangar Straight» αναγκάζοντας τους, ευτυχώς έμπειρους οδηγούς σε πραγματικά σλάλομ της τελευταίας στιγμής για να τον αποφύγουν και να μην τον καταντήσουν χαλκομανία.

Κατάφερε να περάσει έως απέναντι και συνέχιζε να τρέχει μέχρι που ο Στίβεν Γκριν, ένας υπάλληλος ασφαλείας που παρασημοφορήθηκε με χρυσό μετάλλιο «ανδρείας»  τον πρόλαβε και τον ακινητοποίησε. Το γκραν- πρι σταμάτησε και ξανά ξεκίνησε με «safety car» και αν ο Βραζιλιάνος οδηγός της Φερράρι, Ρούμπενς Μπαρικέλο πανηγύρισε τη 2η του νίκη στη Φόρμουλα 1 το οφείλει αποκλειστικά και μόνο στην είσοδο του Ιρλανδού παπά και στην επανεκκίνηση ενός γκραν- πρι που έως τότε έβλεπε φαβορί τον Γιάρνο Τρούλι. Ειρωνεία της τύχης ή απλή σύμπτωση, το γεγονός είναι ότι και η παρθενική νίκη του Βραζιλιάνου, το 2000, στο Χοκενχάιμ είχε επηρεαστεί από την είσοδο στην πίστα ενός τύπου, φρέσκου απολυμένου από τη Μερτσέντες που μέσω επιγραφών έσουρνε τα εξ’ αμάξης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Γεγονός είναι επίσης, ότι εκείνη την ημέρα ο Χόραν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκισης. Αποδείχθηκαν όμως λίγοι, πολύ λίγοι στην περίπτωσή του γιατί ούτε διδάχτηκε, ούτε έβαλε μυαλό. Στις 5 Ιουνίου της επόμενης χρονιάς ο αθεόφοβος κατάφερε να ξετρυπώσει και στον στίβο του Έπσομ, κατά τη διάρκεια του φημισμένου ιπποδρομιακού ντέρμπι, την ώρα που τα άλογα κατευθύνονταν, επίσης με ανεξέλεγκτη ταχύτητα πάνω του. Ενώ στις 29 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, στο 35οχλμ του Ολυμπιακού Μαραθωνίου της Αθήνας πετάχτηκε από το πλήθος, στο ύψος του Χολαργού, άρπαξε από το λαιμό τον πρωτοπόρο, εκείνη τη στιγμή Βραζιλιάνο Βαντερλέι Ντε Λίμα τον οποίο και έσπρωχνε με μανία προς την πλευρά των θεατών. Επικράτησε χάος και σύγχυση κάποιον δευτερολέπτων μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι πάντες τις ακριβώς είχε συμβεί, μέχρι κυρίως ο Πολύβιος Κοσσυβάς καταφέρει ν’ ακινητοποιήσει τον τρελό- Ιρλανδό. Για την ιστορία ο Ντε Λίμα, αν και εμφανώς σοκαρισμένος επέστρεψε στον αγώνα κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Το 2006 στο Βερολίνο, λίγο πριν την έναρξη του τελικού Μουντιάλ, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία ο Χόραν ξανά χτύπησε. Και αφού τον είδαν να περιφέρεται στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, πάντα με kilt και μ’ ένα τεράστιο, μπλε αστέρι του Δαυίδ, άναψε πρώτα ένα κεράκι στο στρατηγείο της Γκεστάπο, ούρλιαξε και φώναξε ότι ο Χίτλερ, κατά βάθος ήταν καλός άνθρωπος κι απλά ακολούθησε το θέλημα του Θεού, μπήκε ανενόχλητος στο γήπεδο, πλησίασε στις εξέδρες των επισήμων την Καγκελάριο Μέρκελ, αλλά δεν τον άφησαν να της παραδώσει ένα γράμμα με το οποίο την ενημέρωνε ότι είχε σκοπό να χορέψει στην τελετή λήξης. Και τότε συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών, και πάλι όμως αφέθηκε ελεύθερος αφού οι δικαστές δεν ήξεραν ακριβώς για ποιο παράπτωμα θα έπρεπε να τον κρατήσουν μέσα.

Αργότερα, έξω από το νοσοκομείο «Σεντ Μέρι’ς» του Λονδίνου την ημέρα της γέννησης του γιου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, και πάλι συνελήφθη γιατί βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στη βασίλισσα ανεμίζοντάς της μηνύματα του στιλ «είσαι η τελευταία μονάρχης αυτού του τόπου, γιατί έτσι το αποφάσισε η Βίβλος». Καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκισης, αλλά προτίμησε τον συμβιβασμό του προστίμου 3.000 λιρών. Σήμερα είναι 76 ετών, είναι πλέον πρώην παπάς αφού η Καθολική Εκκλησία τον αφόρισε. Πλάκα θα έχει να τον ξανά δούμε την Κυριακή στο Σίλβερστον είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του, τολμηρή, ομολογουμένως εκκεντρικότητα…  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags