Η πρώτη εβδομάδα προετοιμασίας στην Ολλανδία ολοκληρώθηκε καθώς σήμερα η ομάδα έχει ρεπό και από αύριο επιστρέφει στις προπονήσεις. Στο Χορστ λοιπόν το πρωί θα δούμε τον Κεντζιόρα να προπονείται με την ομάδα και τον Ραζβάν πιθανώς να εμφανίζεται με ένα κουτί γλυκά για να μας κεράσει…

Αλλωστε το πώς «φτιάχτηκε» ο προπονητής του Δικεφάλου με την επιστροφή του Πολωνού, το αντιλήφθηκα και χθες μετά το τέλος του φιλικού. Ενός φιλικού όπου ο ΠΑΟΚ έχασε και ξέρω καλά πως οι ήττες και στα φιλικά εκνευρίζουν τον Ραζβάν. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ χωρίς να ερωτηθεί καν για τις μεταγραφές μας… τρόλαρε όταν αναφέρθηκε στον Πολωνό: «Από ότι  έμαθα αν και δεν είναι ακόμη επίσημο θα έχουμε πλέον και τον Κεντζιόρα κοντά μας». Ο άνθρωπος δηλαδή επειδή έχει δει τα πάντα στον ΠΑΟΚ κάθε καλοκαίρι με κάθε μεταγραφικό σχεδιασμό  περίμενει να τον δει στο ξενοδοχείο, για να πειστεί, μπορεί και να του έπιασε το μάγουλο για να δει αν είναι αληθινός όπως έκανε το πιτσιρίκι που συνόδευσε τον Ρονάλντο στο αγωνιστικό χώρο σε ένα από τα ματς του Euro.

Μοιραία λοιπόν γυρίζω τον χρόνο πίσω. Περίπου τέτοια εποχή, αυτή τη φορά στο Τέχελεν. Μαθαίνουμε πως ο Κεντζιόρα επιστρέφει και ανανεώνεται ο δανεισμός του. Ηταν το χρονικό διάστημα που ο ΠΑΟΚ δεν είχε φορ, δεν είχε πάρει τον Οζντόεφ, ο Ραζβάν ήταν στα όρια της κατάθλιψης και εμείς γράφουμε για τον Κεντζιόρα. Ευλογώ τον Θεό γιατί είμαι γερός και επέζησα επειδή θυμάμαι κάτω από τις αναρτήσεις πρέπει να μου «ευχήθηκαν» άπειροι. Απαξιωτικά σχόλια για τον Πολωνό και τώρα ένα χρόνο μετά, για δυο εβδομάδες ξυπνάμε και διαβάζουμε πρωί πρωί στο msn  «θα κλείσει ο Κεντζιόρα ρε Γιώργο;». Ο Κεντζιορα έπαιξε από τον Ιανουάριο και μετά ΟΛΑ τα ματς, ΟΛΑ τα 90λεπτα. Ναι δεν ήρθε στο Χορστ ο… Εμπαπέ αλλά στα μάτια του Ραζβάν ήρθε μια ΚΟΛΩΝΑ.  Ο προπονητής του ΠΑΟΚ  παύει να αγχώνεται για το ποια θα είναι η άμυνα του στα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν. Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια, Σάστρε ή Οτο  στα δεξιά, Κεντζιόρα και Κουλιεράκης στο κέντρο της άμυνας και Μπάμπα στα αριστερά. Ησύχασε δηλαδή το κεφάλι του με έναν πονοκέφαλο αφού αν δεν έκλεινε ο Πολωνός δεν θα μου ήταν έκπληξη αν έβλεπα στις 24 Ιουλίου στην Τούμπα δίδυμο Κουλιεράκη-Μιχαηλίδη. Ισως ήταν και το πιο πιθανό αφού ο Εκόνγκ εδώ είναι αλλά και δεν.. είναι!

Από σήμερα ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε στοχευμένες προπονήσεις. Τις τέσσερις ενδεκάδες στα δυο φιλικά με ΑΕΚ Λάρνακας και Χιμπέρνιαν δεν θα τις ξαναδούμε και πιθανώς να μην δούμε ξανά συγκεκριμένους παίκτες. Πολύ απλά διότι θα παίξει ο Κεντζιόρα, θα μπει στο πρόγραμμα και ο Κωνσταντέλιας και ο Λουτσέσκου θα έχει την ευκαιρία να φτιάξει ομάδα για το πρώτο ευρωπαϊκό. Γιατί ναι, ο Ζίβκοβιτς θα ενσωματωθεί με την ομάδα με την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν υπολογίζεται για το πρώτο ματς αφού προέρχεται από μια γεμάτη σεζόν και προφανώς ήταν αναγκαίο να ξεκουραστεί. 

Θα ρωτήσει κάποιος: «δηλαδή μας λες πως τέλειωσαν οι μεταγραφές:» Λέω πως με αυτούς τους παίκτες θα πάει στα πρώτα ευρωπαϊκά μας.  Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν θέλει να ελπίζει σε κάτι άλλο, ανεξάρτητα αν θα ήθελε να έχει εδώ τον Μεϊτέ και τον φορ. Συμβιβάζεται με την άφιξη του Κεντζιόρα, έχει ένα ρόστερ που για τους πρώτους δυο ευρωπαϊκούς αγώνες είναι πολύ δυνατό και ελπίζει να έχει και ένα ακόμη πιο ισχυρό σύνολο μέσα από τις προπονήσεις όταν έρθουν τα παιχνίδια φωτιά στον τρίτο προκριματικό αλλά και στα πλέι οφ του CHL.

Ειδικά για τον Μεϊτέ, εγώ επιμένω πως το θέμα του δεν έχει κλείσει. Κάπου στην Ιμπιζα με κοκτέιλ στο χέρι έκανε και χθες like σε ανάρτηση της ΠΑΕ. Όταν τελειώσουν τα ποτά μπορεί να επιστρέψει. Αλλωστε ο Λουτσέσκου τον θέλει για να μην ψάχνει άλλο χαφ.

Μην στεναχωριέστε, δεν ξέχασα την ήττα από την Χιμπέρνιαν.  Προφανώς την ενδεκάδα του δευτέρου μέρους  δεν θα την δούμε σε κανένα από τα τρία τελευταία φιλικά ματς επί ολλανδικού εδάφους. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η τελευταία εβδομάδα στην Ολλανδία θα έχει χαρακτήρα μονταρίσματος της ενδεκάδας που θα δούμε στις 24 Ιουλίου στην Τούμπα. 

Τι πρέπει να κρατήσω από αυτά τα δυο φιλικά;  Πρώτον πως οι δυο βασικοί σου τερματοφύλακες σε ισάριθμα φιλικά έκαναν γκάφες που στοίχισαν τα γκολ. Και δεν θα μπω σε θεωρίες συνωμοσίας πως δηλαδή ο Κοτάτρσκι έχει το μυαλό του στην Τζένοα και δεν είναι εδώ. Εδώ είναι, να θυμίσω και πως πέρσι κατά τη διάρκεια της σεζόν είχε κάνει λάθη. Καλύτερα να τα κάνει σε φιλικό ματς παρά σε επίσημο. 

Ντεμπούτο του Θυμιάνη με τα ασπρόμαυρα. Ενός παιδιού που είχε να παίξει μπάλα από τον περασμένο Μάρτιο. Και πλέον δεν παίζει στον Πανσερραϊκό αλλά στον ΠΑΟΚ. Εκανε τα βασικά, δεν ρίσκαρε, φρόντισε να μην εκτεθεί. Ναι μπορεί αυτά να μην αρκούν αλλά επαναλαμβάνω θέλει χρόνο. Προφανώς θα διαβάσω και πάλι «φιλότιμος ο Σαμάτα», «άνοιγε χώρους ο Τανζανός» και τα συναφή που με κούρασαν. Αν ήταν έτσι τα πράγματα ο ΠΑΟΚ δεν θα έψαχνε φορ.

Και όπως λέει ένας φίλος μου, «τι άλλο να κάνω σπαθιά να καταπιώ;» Αυτό μπορεί να σκέφτονται και οι φίλοι του ΠΑΟΚ εδώ στην Ολλανδία αφού χθες  έδειξαν τη διάθεση να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και να στηρίξουν  μέχρι τέλους ψυχολογικά τον Αλί Σαμάτα. Το έκαναν οι συνοπαδοί τους στην Τούμπα αρκετές φορές περιμένοντας από τον Τανζανό να θυμίσει τον φορ για τον οποίο τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ αλλά δεν τον είδαμε στην πρώτη του σεζόν. Σε κάθε περίπτωση χθες και πριν την σέντρα του πρώτου ημιχρόνου, ο Αλί Σαμάτα πέρασε μπροστά από τον κύριο όγκο των φίλων του ΠΑΟΚ και άκουσε ρυθμικά να φωνάζουν το όνομα του. Σήκωσε το χέρι, τους ευχαρίστησε και πήγε να πάρει τη θέση του στον πάγκο.