Σύμφωνα με πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου (οπαδών και όχι μόνο), μετά τα δύο πρώτα επίσημα ματς του Ολυμπιακού, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έδειξε ότι δεν έχει έναν παίκτη ικανό να παίξει κάθετα και να μεταφέρει τη μπάλα στη μεγάλη περιοχή ενώ και από τα πλάγια δεν ήταν όσο καλός όσο πέρυσι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες απόψεις ήταν ξεκάθαρο ότι έλειπαν οι Ποντένσε και Φορτούνης.

Α, επίσης πλανάται εδώ και καιρό η γνώμη (ουκ ολίγων επίσης) ότι μάλλον έκανε λάθος που έδωσε τόσα πολλά λεφτά στον Ελ Καμπί ο Ολυμπιακός για να τον ανανεώσει αφού δεν έχει μεταπωλητική αξία ενώ μάλλον υπερεκτιμήθηκε και σίγουρα δεν θα κάνει ανάλογη χρονιά με την περυσινή.

 Ας αρχίσω από το δεύτερο υπενθυμίζοντας ότι ο (δίκαια) λατρεμένος απ' όλους Γιουσέφ Ελ Αραμπί ΔΕΝ έκανε στον Ολυμπιακό σεζόν ανάλογη με την περυσινή του Ελ Καμπί (33 γκολ σε 50 ματς) καθώς την 1η του σεζόν (2019/20) είχε 27 γκολ και τη 2η έφτασε τα 28. 

Κι αυτό ενώ έπαιζε σε πολύ στρωμένη και ρολαρισμένη ομάδα  (την καλή εποχή Μαρτίνς) και όχι υπό τις δύσκολες περυσινές συνθήκες που βίωσε (και) ο Ελ Καμπί σ' έναν Ολυμπιακό πολλών αλλαγών έως ότου βρει προσανατολισμό με την πρόσληψη Μεντιλίμπαρ. Ένας Ελ Καμπί που και πέρυσι αμφισβητούνταν μέχρι και Νοέμβρη μήνα (όπως και ο Μπακαμπού μία σεζόν νωρίτερα από τους «ειδικούς», μην το ξεχνάμε κι αυτό...) αλλά έδωσε τις απαντήσεις του εκεί που πρέπει να τις δίνει ένας παίκτης, στο γήπεδο.

Αναφορικά με το πρώτο και τη δημιουργία του Ολυμπιακού, ήταν δεδομένο αλλά περιέργως... ξεχασμένο (και το υπογράμμιζα στα blog μου μετά τα ματς με Βόλο και Καλλιθέα) ότι στα δύο πρώτα της επίσημα ματς Αύγουστο μήνα μια ομάδα ΔΕΝ γίνεται να δείχνει (ούτε να είναι) έτοιμη και ρολαρισμένη ακόμα κι αν υποθέσουμε έχει ολοκληρώσει το ρόστερ της.

Οι όποιες δυσλειτουργίες μπορεί να παρατηρηθούν μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Ανετοιμότητας και αυτονόητης έλλειψης χημείας των νέων παικτών με τους παλιούς ή μουδιάσματος από προετοιμασία και προπονήσεις. Πάντα παίρνει χρόνο για να υπάρξει... ρολάρισμα.

Κι επειδή η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, χθες στη Λαμία ο Ολυμπιακός δίχως Φορτούνη, Ποντένσε και ό,τι άλλο βάζει κανείς στο μυαλό του, ήταν απείρως καλύτερος από τον Ολυμπιακό που έχασε 1-0 στο ίδιο γήπεδο τον περασμένο Γενάρη με Φορτούνη (είχε χάσει και πέναλτι), Ποντένσε και Όρτα.

Γιατί ήταν καλύτερος χθες; Για δύο βασικούς λόγους. 1) Γιατί η μεγαλύτερη διαφορά εκείνου με τον τωρινό βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, όχι στο ρόστερ. Τότε ήταν ο Καρβαλιάλ προπονητής, τώρα ο Μεντιλίμπαρ. 2) Γιατί σιγά σιγά βρίσκει ρυθμό ο Ολυμπιακός. Το τονίζω, σιγά σιγά. Θα υπάρξουν και πιο μουδιασμένα ματς ξανά, να είμαστε σίγουροι.

Προσοχή, δεν λέω ότι ο Ολυμπιακός μάγεψε χθες. Αλλά ήταν όσο καλός έπρεπε και μπορούσε αυτή την εποχή και σ' αυτό το γήπεδο. Ναι, και με τις συγκεκριμένες δύο ελλείψεις στο ρόστερ του. Εξάλλου στη δική μου θεώρηση πραγμάτων είναι πολύ παλιακό πια, τα άκουγα απ' όταν είχαμε δραχμές, να λέγεται ότι υπάρχει ανάγκη για ένα (παλιάς κοπής) 10άρι ώστε να πάει σωστά η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.
Μια φορά κι έναν καιρό αυτά, όχι στο ποδόσφαιρο του 2024 που παιχνίδι κάνουν και οι μπακ και οι στοπερ και ο τερματοφύλακας ακόμα. Προσέξατε πόσες βαθιές μπαλιές (προφανώς όχι τυχαία, με εντολή Μεντιλίμπαρ) έκανε προς Ελ Καμπί και Ζέλσον ο Τζολάκης χθες; Και κάποιες εξ' αυτών πέρασαν, είναι δύσκολο όλες, όσο καλές κι αν είναι αφού λόγω απόστασης ο αντίπαλος συχνά προλαβαίνει να προσαρμοστεί και να πάρει σωστή θέση άμυνας. Ποιός παίκτης του Ολυμπιακού έβγαλε την καλύτερη πάσα/ασίστ στο προηγούμενο ματς με την Καλλιθέα; Ο αριστερός μπακ Ορτέγκα στο γκολ του Βέλντε.

Και πάμε λίγο πιο αναλυτικά στο χθεσινό ματς. Τι ματσάρα έκανε ο Τσικίνιο; Ναι και ως (κάτι σαν) 10άρι. Μήπως δεν έπαιξε κάθετα; Μήπως δεν έβαλε τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή; Μήπως ταυτόχρονα δεν αμύνθηκε σαν... σκύλος με αμέτρητα κλεψίματα; 

Στο 5' έκανε κλέψιμο/ανάκτηση μπάλας και καπάκι τακουνάκι πάσα στον Βέλντε για την 1η καλή τελική (τερματοφύλακας δύσκολα σε κόρνερ). 

Στο 16' έκλεψε ξανά και έβγαλε κάθετη στον Ζέλσον που βγήκε τετ-α-τετ (σε μια φάση που λίγο έλειψε να του γίνει πέναλτι αν θυμάστε, κρατήθηκε όρθιος) και πλάσαρε για να αποκρούσει ο τερματοφύλακας δύσκολα σε κόρνερ. 

Στο 17' από νέο κλέψιμο του Τσικίνιο και κάθετη στον Βέλντε ο Νορβηγός έχασε λίγο το κοντρόλ και έφυγε πλάγια ενώ ήταν έτοιμος για τετ-α-τετ. 

Στο 18' είχε απίθανη βαθιά μπαλιά προς τον Ελ Καμπί. Λες και έκανε... προθέρμανση στο 18' για τη φάση του 0-1 στο 41' όπου βγήκε με καταπληκτική ψηλοκρεμαστή μπαλιά / ασίστ τον Μαροκινό στην πλάτη της άμυνας ο οποίος με το κεφάλι «κρέμασε» τον πορτιέρο της Λαμίας και άνοιξε το σκορ.

Συγνώμη κιόλας αλλά στα δικά μου μάτια δεν είδα καμία έλλειψη στο παιχνίδι του Τσικίνιο ως 10άρι ειδικά στο α' ημίχρονο. Ένα πολύ μοντέρνο χαφ που μπορεί ταυτόχρονα να αμύνεται και να δημιουργεί είδα (βασικό το επιβεβαίωσα, τον ξέρουμε πια). Γρήγορος στο σώμα γρήγορος και στη σκέψη γρήγορος και στην πράξη.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική του πρωταθλήματος ο Πορτογάλος μέσος είχε 1 ασίστ, 5/10 γεμίσματα, 6 σωστές πάσες προς την επίθεση, 4 κλεψίματα και 1 τελική. Και ατελείωτη πίεση που δεν μετριέται εύκολα αλλά τη βλέπουν οι προπονητές. Είχε και 3 λάθη αλλά για τη θέση αυτή και το πόσο «μέσα» ήταν στο ματς είναι πολύ λίγα, φανταστείτε ότι ο μπακ Ρόντινεϊ είχε 4 λάθη...

Όσον αφορά στα φτερά, πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε Φορτούνη, Ποντένσε, Μασούρα και Σολμπάκεν (ως τον χειμώνα) ενώ αυτή τη στιγμή έχει Βέλντε, Ζέλσον (ήρθε πέρυσι στα μισά αλλά ουσιαστικά δεν μπόρεσε να προσφέρει λόγω τραυματισμών/ανετοιμότητας), Μασούρα και αναμένει έναν ακόμα. Ο Βέλντε είναι κανονική πολύ καλή μεταγραφή (έλεος με κάποια σχόλια που άρχισαν ήδη να πηγαίνουν στο αρνητικό μετά τον αρχικό υπερενθουσιασμό!), ο Ζέλσον δείχνει σαν φετινή μεταγραφή, χθες ήταν πολύ καλός. Θα μπορούσε, με λίγη παραπάνω συγκέντρωση σε κάποιες προσπάθειες, να τα... σπάσει και να έχει κι άλλο γκολ ή ασίστ.

ΥΓ: Ο Μεντιλίμπαρ επέλεξε χθες τον Ντόη για στόπερ δίπλα στον Πιρόλα και μ' αυτή την απλή κίνηση επιβεβαίωσε πόσο κανονικός και καλός προπονητής είναι. Παρότι υπήρχε μια αίσθηση σε πολλούς ότι θα βάλει μαζί Κάρμο και Πιρόλα, δύο αριστεροπόδαρους δηλαδή, διάλεξε τη λογική. Επίσης κράτησε στην 11άδα τον Ιταλό που ήταν πολύ καλός στα δύο πρώτα ματς και όχι τον αγαπημένο όλων Κάρμο που μόλις επέστρεψε στην ομάδα.

ΥΓ2: Ενδιαφέρον (γιατί μου φάνηκε πιο έντονο από ποτέ, μπορεί να κάνω και λάθος) δίχως αμφιβολία ήταν αυτό που έκανε ο Τζολάκης διαρκώς στο ματς κατόπιν, προφανώς, οδηγίας του Μεντιλίμπαρ. Να ψάχνει διαρκώς με βαθιές μπαλιές τους εξτρέμ (κυρίως τον Ζέλσον) και τον φορ Ελ Καμπί. Κατί σαν... πλέι μέικερ από πίσω ήταν ο Έλληνας τερματοφύλακας. Για να δούμε αν και πως θα εξελιχθεί αυτό.



ΥΓ3: Ο Ρόντινεϊ δεν ήταν στα καλύτερά του χθες, γενικώς κινούνταν σε ρηχά νερά έως ότου έκανε την απίθανη ενέργεια και ασίστ στο 2ο γκολ που ομόρφυνε πολύ τις εντυπώσεις της δικής του εμφάνισης.

ΥΓ4: Πέρα από τις υπέροχες κάθετες μπαλιές του και τα κλεψίματα, ο Τσικίνιο ήταν ο παίκτης που με εντολή Μεντιλίμπαρ εκτελούσε τα κόρνερ. Και ήταν καλά κόρνερ παρότι δεν «έβγαλαν» πολύ μεγάλη φάση ή γκολ.

ΥΓ5: Ο Ντόη, νομίζω, έχει αρχίσει να αισθάνεται πια πολύ άνετα στον παλιό κανονικό του ρόλο, του χαφ.

ΥΓ6: Λες και δεν έλειψε μια μέρα ήταν ο Κάρμο με το που μπήκε αναγκαστικά ως αλλαγή. Τι κλάση αμυντικού...!

ΥΓ7: Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο σε μικρότερα δείγματα γραφής του ο Στάμενιτς σε προηγούμενα ματς. Περιμένω με ανυπομονησία ολόκληρο ματς του Γκαρθία. Αν είναι υγιής νομίζω θα τον βλέπουμε πολύ συχνά βασικό τον Ισπανό...