Facebook Pixel Sportdog.gr | Η ΑΕΚ θέλει έναν νέο Ατματσίδη
| 2017-10-16 18:13:00

Η ΑΕΚ θέλει έναν νέο Ατματσίδη

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η ΑΕΚ θέλει έναν νέο Ατματσίδη

Αφού στις γκέλες αυτοί πληρώνουν περισσότερο τη νύφη, ας ανοίξουμε τη συζήτηση για τους τερματοφύλακες

*Στις νίκες όλοι αποθεώνονται, στα στραβοπατήματα όμως καταβαραθρώνονται. Αυτό συμβαίνει συνεχώς με τον Γιάννη Ανέστη, ο οποίος στις γκέλες, δικαίως ή αδίκως, πληρώνει μονίμως τη νύφη.

* Προσωπικά δεν θεωρώ, ότι για το τελικό αποτέλεσμα στα Πηγάδια ευθύνεται ο 26χρονος τερματοφύλακας. Και πολύ εύστοχα το sportdog.gr ανέφερε, ότι στην ΑΕΚ έπαθαν... Καπίνο.

* Γιατί πολύ απλά, όταν δεν μπορείς να νικήσεις μία επαρχιακή ομάδα που παίζει με 9, δεν σου φταίει μετά ο τερματοφύλακάς σου, για μία κακή αντίδρασή του σε στατική φάση.


* Η κριτική στον Ανέστη γίνεται ξεκάθαρα επειδή το έφαγε όρθιος. Αν εκτινασσόταν στο δεξί του παραθυράκι ίσως τη Δευτέρα να μην άκουγε ανάθεμα από Τύπο και οπαδούς. Και ας δεχόταν το γκολ.

* Το περίεργο με τον Ανέστη στην Ξάνθη είναι, ότι δεν αντέδρασε σε κάτι που είναι καλός. Είναι ένας τερματοφύλακας πολύ καλός κάτω από τα γκολπόστ, αλλά δεν ξεκολλάει από τη γραμμή του.

* Στις εξόδους έχει θέμα και ακόμα δεν μπορεί να το διορθώσει, παρά την αλλαγή προπονητή τερματοφυλάκων στην ΑΕΚ, η οποία έγινε επειδή δεν παρατηρήθηκε εξέλιξη στους υπάρχοντες πορτιέρο.

* Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι το πρόβλημα με τους τερματοφύλακες είναι συνολικό στην Ελλάδα. Δεν βγαίνουν πλέον γκολκίπερ με ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά και πάνω απ' όλα με χαρακτήρα.

* Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το οποίο απαιτεί ο τερματοφύλακας να είναι πολύ ψηλός. Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς, ότι οι γκολκίπερ πλέον είναι πάνω από 1,90 ύψος σε αντίθεση με άλλων δεκαετιών που και 1,80 παίκτης μπορούσε να παίξει τέρμα.

* Η διαφορά στους τερματοφύλακες του τότε με του σήμερα είναι, ότι ξέρουν μπάλα. Τώρα όποιον βλέπουν ψηλό τον βάζουν στο τέρμα για να μαζεύει τις σέντρες. Έλα όμως που το ύψος δεν δίνει αυτοπεποίθηση σε αυτές... Εκτός από την προπόνηση και το τσαγανό που απαιτείται, χρειάζεται και εμπιστοσύνη στην άμυνα σου. Γιατι η άμυνα κάνει τον καλό τερματοφύλακα και το αντίστροφο φυσικά...

* Οι τελευταίοι καλοί τερματοφύλακες που πέρασαν από την ΑΕΚ ήταν ο Σορεντίνο και ο Σάχα. Αμφότεροι όμως δεν ήταν τόσο ολοκληρωμένοι σαν παίκτες σαν τον τελευταίο πρωταθληματικό γκολκίπερ της Ένωσης.


* Αναφέρομαι στον Ηλία Ατματσίδη, ο οποίος ήταν αυτός που δίδαξε το μπακότερμα στην Ελλάδα. 1,85 ύψος είχε, διέθετε ρεφλέξ απίστευτα, ταχύτητα φουνταριστού, μπορούσε να κάνει έξοδο για να μαζέψει τη μπάλα στον αέρα, μέχρι και στη γραμμή της περιοχής και είχε την ικανότητα να μπλοκάρει τη μπάλα ακόμα και αν πήγαινε στο «γάμα». Δεν ήταν τυχαίο, ότι το παρατσούκλι του, πριν έρθει στην ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του '90, ήταν... τανάλιας. Όσοι δεν τον έχετε ακουστά, κάντε μία μικρή έρευνα στο Youtube να δείτε μερικά βίντεο με εμφανίσεις του. Πάρτε μία γεύση από ένα μικρό αφιέρωμα.

* Ούτε είναι τυχαίο, ότι ο Ατματσίδης δεν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας, αλλά ως δεξί εξτρέμ. Όπως και ο Νικοπολίδης επιθετικός ήταν...

* Με αυτόν τον παραλληλισμό επισημαίνω, αυτό που εξήγησα παραπάνω, ότι οι παλιοί τερματοφύλακες ήξεραν μπάλα και έβλεπαν μπάλα μέσα στο παιχνίδι. Μπορούσαν να κατευθύνουν τις άμυνές τους, αλλά και να βγάλουν την ομάδα γρήγορα στην αντεπίθεση, με τα πόδια ή με τα χέρια.

* Αυτό σπάνια το βλέπεις σε σύγχρονους τερματοφύλακες, τουλάχιστον από Έλληνες.

* Και ο Ατματσίδης έκανε τις γκάφες του, όπως ο Ανέστης, όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν ήταν καλός τερματοφύλακας. 10 χρόνια βασικός ήταν στην ΑΕΚ και τον εμπιστεύτηκαν όλοι οι προπονητές που πέρασαν, πριν πάρει την κατιούσα η καριέρα του, λόγω ενός προβλήματος που αντιμετώπιζε στον ώμο.


* Ο Ανέστης δεν μπορεί να γίνει Ατματσίδης. Και ο ίδιος ο Λιάκος δεν αρέσκεται σε τέτοιου είδους συγκρίσεις και εκνευρίζεται, όταν στοχοποιείται κάποιος ποδοσφαιριστής, γιατί και ο ίδιος είχε δεχτεί κριτική. Δεν τα είχε και πολύ καλά με τον δημοσιογραφικό κόσμο βλέπετε. Ο «Άτμα» εργάζεται αυτήν τη στιγμή στις Ακαδημίες της ΑΕΚ.

* Θα μπορούσε όμως να δείξει πράγματα στους τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας, όπου έχει πιάσει πόστο ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, ο οποίος ναι μεν έχει πιστοποιημένες γνώσεις, αλλά δεν έκανε ποτέ του την καριέρα του έτερου Κοζανίτη.

* Η ΑΕΚ παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία της. Οι μεγάλοι τερματοφύλακές της ήταν και μεγάλοι δάσκαλοι. Τόσο ο Σεραφείδης όσο και ο Στεργιούδας έδωσαν τα φώτα τους στους νεώτερους. Γιατί όχι και ο «Άτμα», ειδικά αυτήν την περίοδο που οι Έλληνες τερματοφύλακες δέχονται σφοδρή κριτική και χρειάζονται ένα δυνατό εγχώριο πρότυπο για να πάρουν τα πάνω τους.

* Αμαρτία δεν είναι να ψωνίζουμε και τερματοφύλακες απέξω;
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags