Facebook Pixel ΑΕΚ: Ξεπερνά την κρίση
| 2019-09-15 22:20:00

Αυτός αλλάζει τα δεδομένα στην ΑΕΚ! Παιχταράς που αψηφεί τη βαρύτητα – Θα ρεφάρει όταν πρέπει

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Αυτός αλλάζει τα δεδομένα στην ΑΕΚ! Παιχταράς που αψηφεί τη βαρύτητα – Θα ρεφάρει όταν πρέπει

Οι ισορροπίες ανατρέπονται στο ποδόσφαιρο.

Μετά από μία διακοπή στην οποία ο Νίκος Κωστένογλου κλήθηκε να δουλέψει πάνω στη φυσική κατάσταση και τις αδυναμίες της ομάδας, η ΑΕΚ έδειξε κόντρα στη Λαμία, ότι αρχίζει να ξεπερνά την κρίση που δημιούργησε η προηγούμενη τάξη πραγμάτων στην τεχνική ηγεσία.

Γιατί στην Τραπεζούντα η Ένωση απέδειξε πως δεν πρέπει να λογίζεται ως «τελειωμένη», αφού διεκδίκησε μία επική πρόκριση μέσα στην Τουρκία και από καθαρή ατυχία (ας έκανε το 3-0 ο Ολιβέιρα και τα λέγαμε) και στην Τρίπολη, ο παλικαρίσιος τρόπος που ήλθε το διπλό βοήθησε, ώστε η Ένωση να αποκτήσει την απαραίτητη ηρεμία που χρειαζόταν.

Πήρε τις ανάσες της λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής και με τη Λαμία επέστρεψε στο ΟΑΚΑ, για να τιμήσει τα θύματα που άφησε η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος και να προσφέρει μπροστά στο κοινό της μία παράσταση ικανή να σβήσει τα κακώς κείμενα της πρεμιέρας απέναντι στην Ξάνθη.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον περιείχε το πρώτο ημίχρονο μέχρι η ΑΕΚ να προηγηθεί στο σκορ. Η Ένωση αντιμετώπισε θέματα απέναντι στην κλειστή άμυνα της Λαμίας, κάτι που φάνηκε από τα πολλά μακρινά σουτ που επιχείρησαν οι παίκτες της. Το τόνισε και ο Κωστένογλου στη συνέντευξη Τύπου. «Είχαμε σωστή αμυντική λειτουργεία, όχι τόσο σωστή επιθετική».

Όταν δεν ανοίγει μία άμυνα είναι νομοτελειακό για μία ομάδα να στηριχθεί σε δύο επιλογές. Πρώτον στην τύχη και δεύτερον στις προσωπικές ενέργειες. Η ΑΕΚ είχε και τα δύο. Γιατί από μία προσωπική ενέργεια του Λιβάγια προήλθε το αυτογκόλ του Πλιάτσικα που ήταν δώρο της τύχης.

Με το 1-0 υπέρ της η ομάδα του Δικέφαλου αετού απέβαλλε το άγχος και με το 2-0 του Βράνιες καθάρισε από τα πρώτα 45 λεπτά ένα παιχνίδι, το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερης επικινδυνότητας. Η άνετη επικράτηση όμως βοηθά στην ακόμα μεγαλύτερη βελτιστοποίηση της ψυχολογίας των παικτών, οι οποίοι μετά την ήττα από την Ξάνθη έμοιαζαν να έχουν ρίξει το ηθικό τους στα Τάρταρα.

Συν τοις άλλοις η ΑΕΚ δεν είχε στη διάθεσή της τους τραυματίες Μάνταλο και Ολιβέιρα με τους Τσιγκρίνσκι-Σιμάο να αποκλείονται για λόγους διαχείρισης. Έπρεπε να κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ακολουθεί μία δύσκολη αποστολή στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό, ο οποίος προέρχεται από τρεις συνεχόμενες ήττες (ΠΑΟΚ, Ξάνθη, ΟΦΗ), διψά για βαθμούς και στην έδρα του είναι μαχητικός, αλλά και η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ.

Αν και όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έδειξαν σοβαροί και προσηλωμένοι στο στόχο τους, στην αναμέτρηση με τη Λαμία πρέπει να σταθούμε σε τρεις ποδοσφαιριστές. Ο Λιβάγια ήταν ο MVP, αυτός που πήρε την ομάδα στις πλάτες του και με την ποιότητα (και την ψυχολογία ) που διαθέτει μπορεί να αλλάξει τις καταστάσεις και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Η ΑΕΚ χρειάζεται τον Βράνιες σε άμυνα και επίθεση.

Γιατί είναι υπεραθλητής. Ο άνθρωπος αψηφεί τους νόμους της φυσικής με τα σωματικά του χαρίσματα. Πηδάει στον αέρα και αιωρείται ψηλότερα απ' όλους λες και βρίσκεται στη σελήνη, όπου δεν υπάρχει βαρύτητα. Ο Βόσνιος έκανε το 2-0 και καθάρισε τη νίκη, στερείται όμως της απαραίτητης ψυχραιμίας όταν αμύνεται σε φάσεις όπως αυτή με τον Ρόμανιτς.

Στο τέλος υπάρχει η περίπτωση Βέρντε. Ο Ιταλός μπήκε στο 72' και με την ευκαιρία που έχασε στο 84' σήκωσε όρθιο όλο το ΟΑΚΑ, 20 λεπτά μετά την τελευταία αξιόλογη στιγμή στο παιχνίδι. Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ψάχνει το γκολ, έχει τις δυνατότητες για να κάνει μεγάλα πράγματα με τις κινήσεις και τις ενέργειές του, στερείται όμως τύχης με αποτέλεσμα να μην ανεβαίνει η ψυχολογία του. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο. Από τη μία στιγμή στην άλλη αυτές οι ισορροπίες ανατρέπονται για πλάκα.

Επειδή όμως τα δεδομένα δείχνουν, ότι πρέπει να είμαστε ορθολογιστές. Το σημαντικότερο πάντα είναι το αποτέλεσμα. Ο Βέρντε έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο νικητής και ο Βελλίδης που έκανε καλές επεμβάσεις, με κορυφαία αυτή απέναντι στον Ιταλό, ηττημένος.

Αφού διαθέτει την ποιότητα και το ταλέντο, θα έχει την ευκαιρία τις επόμενες αγωνιστικές να ρεφάρει και να κλωτσήσει μακρυά την κακοδαιμονία. Ειδικά αν αυτό συμβεί απέναντι στον ΠΑΟΚ και συνοδευτεί με ενωσίτικη επικράτηση. Μέχρι το τέλος της χρονιάς όλα θα του πάνε ρόδινα.

Διαβάστε επίσης

"Μόνος του όλη η ΑΕΚ", στους κορυφαίους της Ελλάδας – Να του φέρει τον... ψυχίατρο ο Τίγρης!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags