Facebook Pixel Sportdog.gr | Δεν μπορεί χωρίς τον Χρήστο - Γιδοβοσκός ο διαιτητής - Απορώ με Πέλκα - Στα πέναλτι στο ΟΑΚΑ!
| 2020-02-06 15:27:00

Δεν μπορεί χωρίς τον Χρήστο - Γιδοβοσκός ο διαιτητής - Απορώ με Πέλκα - Στα πέναλτι στο ΟΑΚΑ!

του Κώστα Γκόντζου
Δεν μπορεί χωρίς τον Χρήστο - Γιδοβοσκός ο διαιτητής - Απορώ με Πέλκα - Στα πέναλτι στο ΟΑΚΑ!

Μαλωμένοι με την μπάλα. Πόσο... ΠΑΟΚ είναι; Δύο πέναλτι στον ΠΑΟ.

Είναι απλά τα πράγματα για όσα είδαμε στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε δίκαια μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν... κέρδισε δίκαια και πολύ περισσότερο δεν πήρε δίκαια το σκορ σχετικής ασφάλειας που πήρε τελικά στο παιχνίδι.

Μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα δύο ταυτόχρονα;

Να επικράτησε δίκαια, αλλά να μην κέρδισε δίκαια;

Μπορεί και παραμπορεί.

Και για να τα πάρουμε με τη σειρά.

Δεν ήταν καλός ο Παναθηναϊκός, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο που περιμέναμε όλοι λογικά να αντεπιτεθεί ή να κυνηγήσει με ακόμα πειστικότερο τρόπο αν όχι την ανατροπή, τουλάχιστον το πολύτιμο γκολ που θα του έδινε πολύ περισσότερες ελπίδες για τη ρεβάνς.

Ο βασικός λόγος γι' αυτό, ήταν η αποκαρδιωτική συμμετοχή του κέντρου του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι, τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά.

Κι επειδή όταν παίζει, οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τον κομβικό ρόλο που παίζει σ' αυτόν τον Παναθηναϊκό γιατί είναι... μαλωμένοι με την μπάλα, ελπίζω να το κατάλαβαν τώρα που έλειπε.

Ο λόγος για τον Χρήστο Δώνη που εδώ και πολύ καιρό είναι ο κινητήριος μοχλός και ο ρυθμιστής όλου του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού.

Χωρίς αυτόν στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός, ουσιαστικά έπαιξε χωρίς κέντρο.

Και παρά την καλή εμφάνιση του Κουρμπέλη, το κενό αυτό ήταν και τεράστιο και ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Ο ΠΑΟΚ όχι απλά έφτανε σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή του Παναθηναϊκού χωρίς αντίσταση ουσιαστικά, αλλά ακόμα και όταν έφτανε σε απόσταση βολής στα όριά της, αυτοί που ερχόντουσαν αντιμέτωποι με τη φάση κάθε φορά ήταν οι αμυντικοί του και όχι τα χαφ του που συνήθως ήταν χαμένα κάπου στα... ενδιάμεσα της διαδρομής.

Η ίδια εικόνα υπήρχε και όταν ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βγει μπροστά, καθώς δεν υπήρχε ούτε κράτημα της μπάλας, ούτε οργανωμένη προσπάθεια, ούτε... στήριξη, υποστήριξη και συμμετοχή στο παιχνίδι από τα χαφ του.



Αποτέλεσμα ή μακρινές μπαλιές από πίσω που συνήθως ήταν... σκοτωμένες ή είχαν αποδέκτη τον πολύ βαρύ στην Τούμπα Μακέντα, ή οι ατομικές ενέργειες απελπισίας από στον Χατζηγιοβάνη, που όχι μόνο έδινε ρυθμό ροντέο στο παιχνίδι κάτι που δεν ωφελούσε τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο τερμάτιζαν άδοξα μαζί με τις ανάσες του μικρού -που ουσιαστικά ήταν και η αιτία που αντικαταστάθηκε καθώς του τέλειωσαν νωρίς από τις συνεχείς άνευ λόγου κούρσες που επιχειρούσε κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα- αλλά ταυτόχρονα άφηνε πολύ πίσω του τα χαφ, που όταν αποφάσιζαν να τρέξουν κοντά του ο μικρός είχε ήδη χάσει την μπάλα και κανείς τους δεν προλάβαινε να γυρίσει και να καλύψει τον χώρο του.

Μαζί με αυτά και εκτός από την πλήρη απουσία του Μακέντα από το παιχνίδι, οι δύο πλάγιοι του Παναθηναϊκού δεν λειτούργησαν καθόλου καλά και τακτικά, με αποτέλεσμα οι δύο πλάγιοι μπακ του ΠΑΟΚ να φτάνουν άνετα και χωρίς αντίπαλο μέχρι την περιοχή του Παναθηναϊκού από τα πλάγια και να δημιουργούν συνεχώς καταστάσεις.

Αυτή λοιπόν είναι η μια πλευρά της ιστορίας, η καθαρά ποδοσφαιρική.

Που έκρινε το ότι ο ΠΑΟΚ είχε τον πρώτο λόγο και την κυριαρχία στο παιχνίδι.

Από κει και πέρα όμως, το τελικό αποτέλεσμα και το σκορ, δεν διαμορφώθηκε από αυτό ή αν θέλετε... μόνο απ' αυτό.

Αυτός ο Ελβετός που φέρανε να σφυρίξει, ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλη δουλειά κάνει στη ζωή του, αλλά η περίπτωση να είναι... τσοπάνης και μάλιστα αποτυχημένος, παίζει αρκετά δυνατά.

Όσο για τους συμπατριώτες του Βαρίστες, τι να πω;

Να ζεις στην Ελβετία, με τα σαλέ της, με τα χιονοδρομικά της, με τις Άλπεις της, με όλο τον χειμερινό τουρισμό της Ευρώπης να συγκεντρώνεται εκεί και να έρχεσαι για... τουρισμό στα μέσα του Χειμώνα στην Ελλάδα του... ήλιου, της θάλασσας και του καλύτερου προορισμού για καλοκαιρινές διακοπές, θέλει όντως ψάξιμο.

Δεν γίνεται δηλαδή να γίνονται οι φάσεις που είδαμε να γίνονται στην Τούμπα και ο διαιτητής όχι μόνο να μην ξέρει τι σφυρίζει, αλλά οι Βαρίστες να είναι εντελώς αμέτοχοι στο παιχνίδι και απλά να τον... ενημερώνουν χωρίς ποτέ να τον στείλουν υποχρεωτικά να δει ο ίδιος τις φάσεις και να πάρει όλη την ευθύνη πάνω του.

Από πού να ξεκινήσεις δηλαδή και που να σταματήσεις.

Κατ' αρχήν μια παρατήρηση για τον Πέλκα.

Δεν ξέρω τι ήθελε να αποδείξει, δεν ξέρω αν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην εξέδρα για το πόσο...ΠΑΟΚ είναι και πόσο... αγαπάει την ομάδα, αλλά το ότι επέλεξε να το δείξει αυτό με επίδειξη όχι απλά αντιαθλητικού παιχνιδιού αλλά αντιεπαγγελματικού... μίσους για τους αντίπαλους συναδέλφους του, είναι πραγματικά άξιο απορίας.

Με λίγα λόγια, αν στοιχειωδώς ο Ελβετός διαιτητής είχε γνώση των κανονισμών ή αν επίσης οι Βαρίστες συμμετείχαν στοιχειωδώς στο παιχνίδι, ο Πέλκας θα έπρεπε από το 10' να έχει φύγει για τα αποδυτήρια μετά το πρώτο δολοφονικό μαρκάρισμα στον Πούγγουρα αν θυμάμαι καλά και το δεύτερο απαράδεκτο από κάθε άποψη στον Διούδη.



Όσο για το πέναλτι τι να πούμε;

Ακόμα κι αν ούτε ο διαιτητής, ούτε οι Βαρίστες είδαν τι έγινε στη φάση, θα έπρεπε οι δεύτεροι τουλάχιστον να τον καλέσουν να δει τι έγινε στο ξεκίνημα της φάσης εκεί που ο ΠΑΟΚ κέρδισε με εμφανέστατο φάουλ την μπάλα.

Κι αν για το πέναλτι ο διαιτητής το πήρε πάνω του, για τη δεύτερη φάση στο ξεκίνημά της δηλαδή, είναι ο ορισμός της δυνατότητας να παρέμβουν οι Βαρίστες και να τον ειδοποιήσουν τι έγινε.

Και να μην το συνεχίσουμε τώρα με δυο τουλάχιστον φάσεις που ο Παναθηναϊκός ζητάει πέναλτι και ο Ελβετός δεν κλήθηκε ποτέ από τους Βαρίστες να τις δει ξανά ο ίδιος και να αποφασίσει.

Με λίγα λόγια και με βάση όλα αυτά, όντως το τελικό αποτέλεσμα και κυρίως το σκορ που σε διπλούς αγώνες κυπέλλου παίζουν τον βασικό ρόλο για την πρόκριση καθορίστηκαν από ένα γιδοβοσκό Ελβετό διαιτητή και κάτι... τουρίστες συμπατριώτες του που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη απλά για να τη δουν σαν πόλη μάλλον, παρά για να κάνουν αυτό για το οποίο πληρώθηκαν.

Από κει και πέρα, για μια ακόμα φορά, μη βιάζεστε να ξεγράψετε τον Παναθηναϊκό.

Μάλιστα έτσι από... διαίσθηση, θα συμβούλευα όσους πάνε στο ΟΑΚΑ στην ρεβάνς, αν το παιχνίδι αρχίζει την ίδια ώρα που άρχισε στην Τούμπα, καλού κακού ας έχουν κανονίσει την επιστροφή τους στα σπίτια τους χωρίς να ποντάρουν σε ηλεκτρικό και μετρό, γιατί υπάρχει περίπτωση να φύγουν μία μετά τα μεσάνυχτα από το γήπεδο μέχρι να... χτυπηθούν όλα τα πέναλτι μετά και το τέλος της... παράτασης.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags