Facebook Pixel ΑΕΚ - Βόλφσμπουργκ: Δεν ήταν ΠΑΟΚ η ΑΕΚ - Είδε Μαρτίνς ο Καρέρα, ΟΧΙ Φερέιρα...
| 2020-10-02 10:58:00

Δεν ήταν ΠΑΟΚ η ΑΕΚ - Είδε Μαρτίνς, ΟΧΙ Φερέιρα - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στα χαφ - Αραούχο αντί Ολιβέιρα! 

του Ευάγγελου Μίχου
Δεν ήταν ΠΑΟΚ η ΑΕΚ - Είδε Μαρτίνς, ΟΧΙ Φερέιρα - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στα χαφ - Αραούχο αντί Ολιβέιρα! 

ΑΕΚ - Βόλφσμπουργκ: Δικέφαλος ο ένας, Δικέφαλος και ο άλλος. Έπαιζαν και οι δυο στις έδρες τους, με ένα 24ώρο διαφορά. Πλέι οφ του του Τσαμπιονς Λιγκ ο μεν, πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ ο δε. Ρεβάνς αυτός του βορρά, μονό νοκ αουτ, αυτός του νότου...

Βρέθηκαν να χάνουν και ο ένας και ο άλλος στη διάρκεια των αναμετρήσεών τους, που τελείωσαν μάλιστα με το ίδιο σκορ. Μόνο που ο πρώτος έχασε/αποκλείστηκε με 1-2, ενώ ο δεύτερος έφτασε σε μια μαγική ανατροπή, κέρδισε/προκρίθηκε με 2-1 (εξασφαλίζοντας και γκαραντί έσοδα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ απο τη συμμετοχή του στους ομίλους). 

Για να μην το κουράσω περισσότερο: κυρίες και κύριοι, όσο δίκαια αποκλείστηκε ο ΠΑOΚ, άλλο τόσο δίκαια προκρίθηκε η AΕΚ!

Για να είμαι μάλιστα ακόμη πιο... δίκαιος στην κρίση μου και να αποδώσω στον σωστό βαθμό την επιτυχία του "δικέφαλου του νότου", το άξιζε απο την Καλογρέζα ως το Βόλφσμπoυργκ με επιστροφή, η AΕΚ. Έβγαλε τεράστια ψυχικά αποθέματα, είχε πραγματικούς κοχόνες ως γκρουπ μα συνάμα παρέμεινε πλαναρισμένη, ψύχραιμη και υπομονετική στο παιχνίδι της, παρότι της στράβωσε μέχρι εκεί που δεν έπαιρνε το πρώτο ημίχρονο...

Ο Μάσιμο Καρέρα και η ομάδα του κλήθηκαν να διαχειριστούν το διπλό ψυχολογικό χάντικαπ με το χαμένο πέναλτι του αρχηγού Μάνταλου μόλις στο 20´ και το γκολ - ψυχρολουσία που δέχτηκε στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, στη μοναδική επικίνδυνη γερμανική στιγμή. Και το έκαναν ιδανικά στην επανάληψη: έπαιξαν την μπάλα τους, ήλεγξαν τον ρυθμό, δεν πανικοβλήθηκαν αλλά και δεν παρασύρθηκαν από τη σχετικά γρήγορη ισοφάριση, με τον Ιταλό κόουτς να παίρνει... άριστα με τόνο στο κοουτσάρισμα και στις αλλαγές του (προσώπων, όχι θέσεων και στο ενδεδειγμένο τάιμινγκ). Και κάπως έτσι, ΝΑΙ... ΤΟ ΓΥΡΙΣΑΝ!

Έστω και με buzzer beater, με αντίπαλο όμως, γερμανική ομάδα! Το λές και... επάκι! Και... σόρι, όπως λέμε και στη γραφική Αμάρυνθο Ευβοίας, αλλά η Κράσνονταρ αν έπαιζε στην Μπουντεσλίκα (δεν συγκρίνεται σε επίπεδο με το ρωσικό πρωτάθλημα), είμαστε σίγουροι πως θα έπαιρνε ευρωπαικό εισιτήριο ή θα είχε κερδίσει τον τίτλο, όπως η Βόλφσμπoυργκ; Για να βάζουμε και τα... μεγέθη στη σωστή τους βάση.

Λένε πως περισσότερο κι από το αποτέλεσμα μαζί με τη σημασία του, μετράει και ο τρόπος που το πετυχαίνεις. Κι αυτό ισχύει στη χθεσινοβραδινή εμφάνιση/πρόκριση της AΕΚ. Ήταν απο εκείνες τις βραδιές που σε... καψουρεύουνε πραγματικά αλλά και που σου αλλάζουν/φτιάχνουν/σηματοδοτούν ολόκληρη τη σεζόν. Το τελευταίο βέβαια απομένει να το δούμε/επαληθεύσουμε στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αλλά τουλάχιστον χθες βράδυ οι ΑΕKτζήδες δικαιολογημένα... (παν)σεληνιάστηκαν, με το πανέμορφο φεγγάρι πρόκρισης!

Απο εκεί και πέρα συγνώμη δεν πρόκειται να ζητήσω από τον Καρέρα, επειδή λίγο τον... έσκισα στην κριτική μου, για την έμπνευση... απλωμένου τραχανά στο ματς με τη Σεντ Γκάλεν. Όλοι άλλωστε έχουμε τις κακές και τις καλές ημέρες στη... δουλειά, το θέμα είναι η Αναγνώριση - Αποδοχή - Αλλαγή. Και ο Ιταλός κόουτς δικαιωματικά αξίζει να αποθεωθεί για το χθεσινοβραδινό ΕΡΓΟ στο ΟΑΚΑ αφού έφερνε 100% τη δική του σφραγίδα!

Το... αριστούργημα του  Μάσιμο Καρέρα περιγράφεται ως εξης:

1ον) Τρομερή διαχείρηση! Λες και είχε πάρει "μαθήματα" τόσο απο τον Μαρτίνς (τι να κάνει) όσο κι απο τον Άμπελ Φερέιρα (τι να μην κάνει)...

2ον) Άφησε τον Λιβάγια στον πάγκο (αλά Φορτούνη), έπαιξε με κανονικό ακραίο τον εκρηκτικό Λιβάι Γκαρσία (αποφεύγοντας ακραία πειράματα τύπου Κρέσπο φουλ μπακ), ξεκίνησε με φορ (κάτι που απέφυγε ο κόουτς του ΠΑΟΚ) και κατέβασε σχήμα με τρεις μέσους που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον...

3ον) Παρά το 0-1 του πρώτου 45λεπτου δεν πείραξε το ορθολογικό 4-3-3, επιμένοντας στην 3άδα των αξονικών χαφ Σιμόες - Κρίστιτσιτς - Σάκχοφ και δικαιώθηκε αφού ήταν οι κορυφαίοι. Με τον Πορτογάλο πραγματικά να κάνει συγκλονιστική εμφάνιση (συνοδεύτηκε από γκολάρα) και τους άλλους συμπληρωματικά πολύ καλούς...

4ον) Οι αλλαγές του ήταν όλες εύστοχες, σε πρόσωπα και χρονικά. Έβγαλε στο 62' τον σοκαρισμένο από την απώλεια του πέναλτι Μάνταλο και έβαλε αριστερά τον Λιβάγια. Έβγαλε στο 80' τον Λιβάι Γκαρσία και πέρασε στη θέση του τον νεαρό αλλά επίσης εξτρέμ Μαχαίρα. Και στο 87´, χωρίς να περιμένει την παράταση, έκανε την κίνηση ματ: έξω ο βαρύς και... ψιλο-παραφωνία χθες (δεν ταιριάζει σε αυτο το στυλ, με... χαμηλωμένα μέτρα αφού θέλει τροφοδότηση μέσα στην περιοχή) Ολιβέιρα και στη θέση του ο "χρυσός" σκόρερ Καρίμ Ανσαριφάρντ. Και... μπίνγκο!


5ον) Ο κόουτς της ΑΕΚ είχε "διαβάσει" παρά πολύ καλά τις αδυναμίες του Βόλφσμπουργκ και παρέμεινε ήρεμος παρά το 0-1. Δεν πείραξε το αρχικό σχεδιασμό του, ούτε άλλαξε τα χαρακτηριστικά της ομάδας. Είχε υπομονή, καθαρή σκέψη, δεν... μπερδεύτηκε στις αλλαγές του. Ο Καρέρα είχε αποφασίσει και προετοιμαστεί για να πάει στις... στιγμές και το συνέχισε χωρίς να παρεκλίνει απο το πλάνο του παρά το 0-1 στο 45´ (κόντρα στη ροή του αγώνα). Απλώς στη στρατηγική και σε αντίθεση με το α' 45λεπτο που τους άφησε τα μέτρα χαμηλά, στο β' 45λεπτο τα ανέβασε και πίεζε πιο ψηλά...

6ον) Εκτός απο το κομμάτι της τακτικής προετοιμασίας ο Καρέρα δούλεψε πάρα πολύ καλά και σε εκείνο της πνευματικής προετοιμασίας των παικτών του. Η πιο χαρακτριστική απόδειξη ήταν ο σταρ της Μάρκο Λιβάγια. Παρότι δεν τον ξεκίνησε, ο ιδιόρυθμος Κροάτης όταν μπήκε αλλαγή ήταν καλύτερος!

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: η AΕΚ αποδείχθηκε πως δεν ήταν ΠΑΟΚ. Και μέταλο είχε και στο dna της έχει πολλές προκρίσεις και πιο βαριά φανέλα και ο Καρέρα δεν ήταν Αμπελ και όλος ο Οργανισμός παρέμεινε συγκεντρωμένος.

ΥΓ1. Οπως φαίνεται από το... πουθενά ο Καρέρα βρίσκει δεξιό φουλ μπακ (Βασιλαντωνόπουλο), ο Τσιντώτας αποδεικνύεται αξιόπιστος "αντι-Μπάρκας" και ο Σάκχοφ μια πολύ ποιοτική προσθήκη στα χαφ.

ΥΓ2. Θα συμφωνήσω πως η AΕΚ απο την εποχή που επέστρεψε στα σαλόνια έχει φέτος το πληρέστερο ρόστερ. Αρκεί να αποκτήσει κι ένα στόπερ-Βράνιες

ΥΓ3. Το "μυστικό" των τριών κεντρικών χαφ, που παραπέμπει σε... Πέδρο Μαρτίνς (λέτε να το ξεσήκωσε ο Καρέρα;), μπορεί να αποδειχθεί "θησαυρός" για την AΕΚ στη φετινή σεζόν. Γιατί στους Σιμόες/Σάκχοφ/Κρίστιτσιτς θα προστεθούν και οι διεθνείς Γαλανόπουλος/Σιμάνσκι. δημιουργώντας έτσι έναν αξόνα που μπορεί να είναι άκρως ανταγωνιστικός του (κορυφαίου) Ολυμπιακού.

ΥΓ4. Έτσι όπως έπαιξε χθες ο Καρέρα, κόντρα στη Βόλφσμπoυργκ, ο Αραούχο θα του ήταν ταμάμ και σίγουρα πολύ πιο χρήσιμος σε σχέση με τον "boxer" Ολιβέιρα.

 


 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags