Facebook Pixel Μάρκο Λιβάγια - Νέλσον Ολιβέιρα: Όλα όσα αναλύει ο Καζαντζόγλου!
| 2020-11-14 13:45:00

Τι προτείνω για Λιβάγια, Ολιβέιρα - Σιχαίνομαι να... - Είδατε την Μπάρτσα; - Ποιο δεξί μπακ τώρα...

Sportdog Team
Τι προτείνω για Λιβάγια, Ολιβέιρα - Σιχαίνομαι να... - Είδατε την Μπάρτσα; - Ποιο δεξί μπακ τώρα...

Μάρκο Λιβάγια - Νέλσον Ολιβέιρα: Ηταν αναμενόμενο, πώς στη διάρκεια της διακοπής και ειδικά μάλιστα εν μέσω πολλών κρουσμάτων πανδημίας που δυσχεραίνουν την προσπάθεια ανασύνταξης της ΑΕΚ, θα έρχονταν σε πρώτο πλάνο τα ανοιχτά μεταγραφικά θέματα της ομάδας. Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή που στην κορυφή αυτών των θεμάτων βρίσκονται τα ονόματα των Λιβάγια και Ολιβέιρα. Δύο παικτών που είναι δηλαδή, οι πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές του ρόστερ της ΑΕΚ και σίγουρα ανάμεσα στους πλέον πρωτοκλασάτους που διαθέτει η Ενωση αυτή την εποχή.

Είναι γεγονός, πως η ΑΕΚ όλο αυτό το διάστημα δεν λειτούργησε με τη δέουσα ταχύτητα σε αυτές τις υποθέσεις. Η σύγχρονη πρακτική στο διεθνές ποδόσφαιρο επιβάλλει στις ομάδες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές που τους ανήκουν, δύο χρόνια- ίσως και περισσότερο - πριν από τη λήξη των συμβολαίων τους. Για διάφορους λόγους που συνδέονται και με όσα έγιναν στο ποδόσφαιρο ως απόρροια της πανδημικής κρίσης, αυτές οι υποθέσεις παρέμειναν ανοιχτές και βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, 45 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της δυνατότητάς τους να συζητήσουν ως ελεύθεροι με άλλες ομάδες.

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει και μέσα από αυτή τη στήλη πως υπήρξαν χειρισμοί που δυσχεραίνουν τη θέση της ΑΕΚ. Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πλέον όμως, ίσως να ισχύει πως κάθε εμπόδιο για καλό. Ετσι όπως εξελίσσεται πλέον το σκηνικό σε διεθνές επίπεδο θα έλεγα πως ενδεχομένως η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί στη μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ. Εξηγώ τι εννοώ: ο Ολιβέιρα και ο Λιβάγια αποτελούν μέχρι και την τρέχουσα περίοδο τα πιο ακριβά συμβόλαια του ρόστερ της ΑΕΚ.

Στις διερευνητικές επαφές που υπήρξαν προ καιρού, αμφότεροι έδειχναν διάθεση να παραμείνουν, αλλά με σημαντική αύξηση στις απολαβές τους. Οι πληροφορίες που διέρρεαν, έδειχναν πως αξίωναν ποσό που έφτανε κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ανανεώσουν τη συνεργασία τους με την ΑΕΚ. Κάπου εκεί φαίνεται πως πάγωσαν οι επαφές και υπάρχει αυτή η αναμονή που καταγράφεται μέχρι και τώρα και είναι εξαιρετικά αβέβαιο το τι θα συμβεί.

Πολλές φορές σας έχω πει, ότι σιχαίνομαι τη λογιστική λογική. Δεν μου αρέσει να κάνω κουμάντο στις τσέπες των άλλων και να έχω άποψη για όσα πρέπει να δώσουν ή πόσα πρέπει να πάρουν. Δεδομένο που δεν αμφισβητείται πάντως είναι πως η ΑΕΚ πρότεινε αρχικώς στον Μάρκο Λιβάγια αύξηση περίπου 25% σε σχέση με τις απολαβές που είχε, ενώ και στον Νέλσον Ολιβέιρα υπήρχε διάθεση κουβέντας για αύξηση. Αυτά για να μην υπάρχουν παρανοήσεις αναφορικά με τα μεγέθη των συνομιλιών. Αξίωμα, το οποίο επίσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι πως οι παίκτες είναι αυτοί που έχουν πλέον το πάνω χέρι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο δια ταύτα και την έννοια της ευκαιρίας. Βρισκόμαστε σε μία χρονική συγκυρία, όπου σε διεθνές στάτους, υπάρχει μία σημαντική πτώση των τιμών προς τα κάτω. Καταγράφεται αλλαγή σε όλο το φάσμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ακόμα και τεράστια κλαμπ, οικονομικοί κολοσσοί όπως είναι η Μπαρτσελόνα, κλονίζονται από την πίεση που δημιουργούν τα νέα οικονομικά δεδομένα. Ολες οι ομάδες έχουν σημαντικές απώλειες και ψάχνουν να βρουν τρόπο να καλύψουν αυτήν τη χασούρα που έχουν από τα έσοδα τους.

Μοιραία, αυτή η χασούρα μεταφέρεται προς τους ποδοσφαιριστές. Εάν εξαιρέσουμε κάποια τοπ ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι περισσότεροι βλέπουν τις προτάσεις που τους γίνονται να είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαν να λάβουν ή θα έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα που έχει κάθε ποδοσφαιριστής - στη δική μας περίπτωση, τόσο ο Λιβάγια, όσο και Ολιβέιρα - να αξιολογεί τον εαυτό του με κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Είτε ακόμα να θέλει να διαπραγματευτεί ως ελεύθερος το μέλλον του και να αξιώνει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από την ομάδα που θα συνεργαστεί.

Νόμοι της αγοράς είναι αυτοί και αφού ζούμε σε μία ελεύθερη κοινωνία, η αγορά είναι αυτή που τους διαμορφώνει. Η ΑΕΚ πρέπει να λειτουργήσει με ψυχραιμία, να μην έχει πίεση και να μη λειτουργεί υπό το πρίσμα κάποιων καλών ή κάποιων αρνητικών εμφανίσεων. Η Ενωση καλείται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Να αποφασίσει εάν θέλει τον Χ ποδοσφαιριστή και πόσα λεφτά είναι διατεθειμένη να δαπανήσει από το ετήσιο μπάτζετ της, προκειμένου να τον κρατήσει στο δυναμικό της. Ούτε υπερβάσεις χρειάζονται, ούτε κινήσεις που θα δεσμεύουν την ομάδα για τα επόμενα χρόνια.

Μία απόλυτα τεχνοκρατική απόφαση πρέπει να υπάρξει, όσο και αν ειδικά στην περίπτωση του Λιβάγια, ξέρουμε όλοι από τη σχέση που έχει με τον Μελισσανίδη πως πρόκειται για μία υπόθεση η οποία θα έχει και έντονα συναισθηματικό υπόβαθρο. Σε ό,τι αφορά το κλαμπ όμως, η απόφαση πρέπει να ληφθεί με τεχνοκρατικά κριτήρια. Η ΑΕΚ πρέπει να αποφασίσει πώς αξιολογεί τον Λιβάγια, πως αξιολογεί τον Ολιβέιρα, αν θέλει τους δύο ή κάποιον από τους δύο για την ομάδα και της επόμενης σεζόν και να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, τότε - επίσης με τεχνοκρατικά κριτήρια - πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε μέσα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (που δεν είναι πια πολύ μακριά μας) να αποχωρήσουν έστω με το ελάχιστο αντίτιμο για την ομάδα και να μπορέσουν να βρεθούν από τώρα ει δυνατόν, οι ιδανικοί αντικαταστάτες. Αλλωστε είναι φανερό - και το έδειξε η ΑΕΚ στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτώβρη - πως φέτος επιχείρησε να λειτουργήσει πολύ πιο ορθολογικά στις μεταγραφές και να μην πάρει παίκτες απλά επειδή είναι καλοί.

Στόχευσε και πέτυχε σε σημαντικό βαθμό, να πάρει παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έλειπαν από το δυναμικό της και μπορούν να τον οδηγήσουν σε αναβάθμιση. Μιλώντας για αναβάθμιση μοιραία η κουβέντα επιστρέφει για την πιθανότητα απόκτησης ενός δεξιού μπακ. Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να λησμόνει πως πρόκειται για μία θέση, όπου η ΑΕΚ έχει ήδη τέσσερις ποδοσφαιριστές: Μπακάκης, Βασιλαντωνόπουλος, Παουλίνιο και ο νεαρός Ραντόνια.

Πρόκειται για εν ενέργεια διεθνή ποδοσφαιριστή, για κάποιον ο οποίος μπήκε και δίνει πολύτιμες λύσεις όπως είναι ο Βασιλαντωνόπουλος, για ένα πιτσιρικά που αποτελεί επένδυση και βέβαια τον Παουλίνιο, ο οποίος από πέρυσι έχει πολλές διφορούμενες απόψεις για την αξία του. Για να μπορέσει η ΑΕΚ να προχωρήσει σε έναν μπακ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που θα συμμετέχει περισσότερο στο δημιουργικό παιχνίδι και θα δίνει περισσότερες επιλογές στα σχέδια του προπονητή, νομίζω ότι είναι σαφές και πρέπει να κατανοήσει κάποιος ότι πρέπει να αποχωρήσουν δύο εξ αυτών.

Από τη στιγμή που μιλάμε για παίκτες με συμβόλαια, τότε το εύλογο είναι πως θα πρέπει να αποχωρήσουν μέσω πώλησης, την οποία να πω την αλήθεια δεν τη βλέπω στον ορίζοντα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ, εκτιμώ πως πρέπει να λειτουργήσει με σχέδιο. Να αποφασίσει με ποιους θέλει να προχωρήσει, στη συνέχεια να βρει ποιες θα είναι οι επιλογές της και αν πρέπει να κάνει κίνηση από το Γενάρη ακόμα για να αλλάξει πράγματα στο δυναμικό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MΠΟΥΜ! Έκλεισε τον παικταρά ο Μελισσανίδης - Θα τρελαθούν οι ΑΕΚτζήδες μέσα στην καραντίνα!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags